پیچک انحراف: تفاوت میان نسخه‌ها

    جز (جایگزینی متن - 'مهدويت' به 'مهدویت')
    جز (جایگزینی متن - 'مدعي' به 'مدعی')
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    }}
    }}


    '''پيچك انحراف(زمينه‌هاى سياسى، اجتماعى و فرهنگى گرايش برخى از مردم به مدعيان مهدویت و نيابت در دو قرن اخير)'''، اثر جواد اسحاقيان، برخى آسيب‌ها و انحرافات دهه‌هاى اخير در زمينه مهدویت را به صورت جزئى و مصداقى معرفى مى‌كند.
    '''پيچك انحراف(زمينه‌هاى سياسى، اجتماعى و فرهنگى گرايش برخى از مردم به مدعیان مهدویت و نيابت در دو قرن اخير)'''، اثر جواد اسحاقيان، برخى آسيب‌ها و انحرافات دهه‌هاى اخير در زمينه مهدویت را به صورت جزئى و مصداقى معرفى مى‌كند.


    كتاب به زبان فارسى و در سال 1378ش نوشته شده است.
    كتاب به زبان فارسى و در سال 1378ش نوشته شده است.
    خط ۳۳: خط ۳۳:


    == ساختار ==
    == ساختار ==
    كتاب با مقدمه مؤلف در انتقاد از مدعيان نيابت از ائمه(ع) آغاز شده و مطالب در هشت بخش و هر بخش در چندين فصل ارائه شده است.
    كتاب با مقدمه مؤلف در انتقاد از مدعیان نيابت از ائمه(ع) آغاز شده و مطالب در هشت بخش و هر بخش در چندين فصل ارائه شده است.


    مباحث به بررسى و تحقيق در زمينه‌هاى گرايش برخى از مردم به انحرافات مربوط به مهدویت در دو قرن گذشته پرداخته و در بخشى جداگانه، بررسى‌ها و تحقيق‌هاى ميدانى، كه در بين سنين و اقشار مختلف در سال 1386ش انجام شده، به اين مجموعه اضافه گشته و در مجموع تلاش شده است كه ريشه‌هاى اصلى ايجاد و انحراف در مدعيان و پيروان، معرفى گردد.
    مباحث به بررسى و تحقيق در زمينه‌هاى گرايش برخى از مردم به انحرافات مربوط به مهدویت در دو قرن گذشته پرداخته و در بخشى جداگانه، بررسى‌ها و تحقيق‌هاى ميدانى، كه در بين سنين و اقشار مختلف در سال 1386ش انجام شده، به اين مجموعه اضافه گشته و در مجموع تلاش شده است كه ريشه‌هاى اصلى ايجاد و انحراف در مدعیان و پيروان، معرفى گردد.


    به لحاظ رعايت موازين شرعى، اخلاقى و قانونى، نام برخى از گروه‌ها و جريانات، به صورت حروف رمزى و اختصارى آمده است.
    به لحاظ رعايت موازين شرعى، اخلاقى و قانونى، نام برخى از گروه‌ها و جريانات، به صورت حروف رمزى و اختصارى آمده است.


    در پايان كتاب تعدادى تصوير مربوط به مدعيان و ارتباط آن‌ها با استعمار غرب وجود دارد.
    در پايان كتاب تعدادى تصوير مربوط به مدعیان و ارتباط آن‌ها با استعمار غرب وجود دارد.


    == گزارش محتوا ==
    == گزارش محتوا ==
    بخش اول، در دو فصل، بعد از بيان منظور از واژه‌هاى «زمينه‌ها، فرهنگى، سياسى و اجتماعى»، انگيزه انتخاب موضوع، ضرورت بحث درباره آن و پيشينه موضوع، تاريخچه كوتاه مدعيان مهدویت و نيابت در دو قرن اخير در ايران، هند، پاكستان و سودان را به طور مختصر بررسى كرده و در بخش‌هاى ديگر، به تفصيل آن‌ها پرداخته است.
    بخش اول، در دو فصل، بعد از بيان منظور از واژه‌هاى «زمينه‌ها، فرهنگى، سياسى و اجتماعى»، انگيزه انتخاب موضوع، ضرورت بحث درباره آن و پيشينه موضوع، تاريخچه كوتاه مدعیان مهدویت و نيابت در دو قرن اخير در ايران، هند، پاكستان و سودان را به طور مختصر بررسى كرده و در بخش‌هاى ديگر، به تفصيل آن‌ها پرداخته است.


    دوم، گرايش مردم به مدعيان شيخيه کرمانيه و خصوصيات مدعيان آن‌ها؛ از جمله حاج محمدكريم خان کرمانى، حاج محمد خان کرمانى، ملا حسين بشرويه را بررسى كرده و بعد از نقل برخى ادعاهاى نقل شده، براى شيخ احمد احسانى و بعضى از عقايد شيخيه کرمانيه در فروع دين، زمينه‌هاى گرايش مردم به اين فرقه را بيان مى‌كند؛ از جمله: زمينه‌هاى فكرى جامعه ديندار ايرانى، زمينه‌هاى قومى، نژادى، سياسى و اجتماعى، متون دينى ضعيف يا تحليل نشده، سوء استفاده از متون ضعيف يا جعلى و نقش بيگانگان و استعمار.
    دوم، گرايش مردم به مدعیان شيخيه کرمانيه و خصوصيات مدعیان آن‌ها؛ از جمله حاج محمدكريم خان کرمانى، حاج محمد خان کرمانى، ملا حسين بشرويه را بررسى كرده و بعد از نقل برخى ادعاهاى نقل شده، براى شيخ احمد احسانى و بعضى از عقايد شيخيه کرمانيه در فروع دين، زمينه‌هاى گرايش مردم به اين فرقه را بيان مى‌كند؛ از جمله: زمينه‌هاى فكرى جامعه ديندار ايرانى، زمينه‌هاى قومى، نژادى، سياسى و اجتماعى، متون دينى ضعيف يا تحليل نشده، سوء استفاده از متون ضعيف يا جعلى و نقش بيگانگان و استعمار.


    پس از ذكر بيوگرافى كامل محمدعلى باب و برخى ادعاهاى مربوط به حسينعلى بهاء(مؤسس بهاييت) سوم، عوامل و زمينه‌هاى گرايش مردم به مدعيان بابيه و بهاييه را برشمرده و مفصلا توضيح داده است كه عبارتند از:
    پس از ذكر بيوگرافى كامل محمدعلى باب و برخى ادعاهاى مربوط به حسينعلى بهاء(مؤسس بهاييت) سوم، عوامل و زمينه‌هاى گرايش مردم به مدعیان بابيه و بهاييه را برشمرده و مفصلا توضيح داده است كه عبارتند از:


    #سوء استفاده از متون روايى و تاريخى و انجام جعل و تحريف در آن‌ها
    #سوء استفاده از متون روايى و تاريخى و انجام جعل و تحريف در آن‌ها
    #جهل مردم و عوام فريبى مدعيان با استفاده از شخصيتى فريبنده، مرحله‌اى بودن ادعاها، غفلت و عدم توجه به تناقضات، عوام فريبى با تخريب رقبا و...
    #جهل مردم و عوام فريبى مدعیان با استفاده از شخصيتى فريبنده، مرحله‌اى بودن ادعاها، غفلت و عدم توجه به تناقضات، عوام فريبى با تخريب رقبا و...
    #دين فروشى براى جاذبه‌هاى نفسانى
    #دين فروشى براى جاذبه‌هاى نفسانى
    #نقش استبداد و حكومت‌هاى داخلى با استفاده از نابرابرى‌هاى اجتماعى، اختناق، فشار و نجات‌باورى مردم و همچنين مطرح كردن مدعيان توسط خود حكومت.
    #نقش استبداد و حكومت‌هاى داخلى با استفاده از نابرابرى‌هاى اجتماعى، اختناق، فشار و نجات‌باورى مردم و همچنين مطرح كردن مدعیان توسط خود حكومت.
    #نقش استعمار در تقويت فرق بابيه و بهاييه براى جلب مردم.
    #نقش استعمار در تقويت فرق بابيه و بهاييه براى جلب مردم.


    خط ۶۴: خط ۶۴:
    #عوامل سياسى و آن اين كه حكومت انگلستان كه در ظاهر فرماندهى قشون مخالفان مهدى سودانى را بر عهده داشت؛ ولى در نهان، عامل تجزيه سودان و مصر بود و در واقع سودانى را هدايت مى‌كرد.
    #عوامل سياسى و آن اين كه حكومت انگلستان كه در ظاهر فرماندهى قشون مخالفان مهدى سودانى را بر عهده داشت؛ ولى در نهان، عامل تجزيه سودان و مصر بود و در واقع سودانى را هدايت مى‌كرد.


    ششم، ادعاهاى برخى از مدعيان دهه‌هاى قبل و پس از انقلاب را در دو فصل مدعيان سازمان يافته؛ افرادى كه توانستند با جذب پيروان فراوان، انسجام و تشكيلات بالا و نيز جذب امكانات مادى و معنوى به صورت فرقه‌اى و گروهى به قسمتى از اهداف خود برسند و داراى انشعاب و شاخه‌هايى در قسمت‌هاى مختلف كشور بشوند، و غير سازمان يافته مورد بررسى و تحقيق قرار داده است.
    ششم، ادعاهاى برخى از مدعیان دهه‌هاى قبل و پس از انقلاب را در دو فصل مدعیان سازمان يافته؛ افرادى كه توانستند با جذب پيروان فراوان، انسجام و تشكيلات بالا و نيز جذب امكانات مادى و معنوى به صورت فرقه‌اى و گروهى به قسمتى از اهداف خود برسند و داراى انشعاب و شاخه‌هايى در قسمت‌هاى مختلف كشور بشوند، و غير سازمان يافته مورد بررسى و تحقيق قرار داده است.


    هفتم و هشتم، به پژوهش ميدانى، جمع‌بندى و تحليل نهايى اختصاص دارد كه به علت محدوديت زمانى و دسترسى به مدعيان يا پيروان آن‌ها، مؤلف به نوع پرسش‌نامه‌اى اكتفا نموده است.
    هفتم و هشتم، به پژوهش ميدانى، جمع‌بندى و تحليل نهايى اختصاص دارد كه به علت محدوديت زمانى و دسترسى به مدعیان يا پيروان آن‌ها، مؤلف به نوع پرسش‌نامه‌اى اكتفا نموده است.


    اين پرسش‌نامه‌ها در ساكنان يا متولدان استان‌هاى مختلف صورت گرفته و لذا از تنوع قوميت‌ها و فرهنگ‌هاى ايرانى برخوردار است.
    اين پرسش‌نامه‌ها در ساكنان يا متولدان استان‌هاى مختلف صورت گرفته و لذا از تنوع قوميت‌ها و فرهنگ‌هاى ايرانى برخوردار است.