تفسير الحبري: تفاوت میان نسخه‌ها

    جز (جایگزینی متن - '==منابع مقاله== ' به '==منابع مقاله== ')
    جز (جایگزینی متن - 'اهل بيت' به 'اهل‌بيت')
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    | پیش از =
    | پیش از =
    }}
    }}
    '''تفسير الحبرى'''، تألیف [[حسین بن حکم|ابوعبدالله حسين فرزند حكم بن مسلم كوفى حبرى]] از جمله تفاسير روايى مشتمل بر بخشى از آيات و سور قرآن كريم است كه در يك جلد به زبان عربى تألیف شده است. حبرى در اين تفسير بسيارى از آيات قرآن مجيد كه در فضائل اهل بيت(ع) است را جمع كرده و به مدد احاديث از طريق شيوخ روات كه مورد قبول تمام فرق مسلمين است، مستنداً به رسول‌الله(ص) به تفسير آنها پرداخته است.نظم اين اثر به ترتيب سوره‌هاى قرآن كريم است. اين تفسير به نامهاى «تنزيل الآيات المنزله في مناقب اهل‌البيت(ع)»، «ما نزل من القرآن في على بن ابيطالب(ع)» و «ما نزل من القرآن في اهل‌البيت(ع)»، نيز ناميده شده است.
    '''تفسير الحبرى'''، تألیف [[حسین بن حکم|ابوعبدالله حسين فرزند حكم بن مسلم كوفى حبرى]] از جمله تفاسير روايى مشتمل بر بخشى از آيات و سور قرآن كريم است كه در يك جلد به زبان عربى تألیف شده است. حبرى در اين تفسير بسيارى از آيات قرآن مجيد كه در فضائل اهل‌بيت(ع) است را جمع كرده و به مدد احاديث از طريق شيوخ روات كه مورد قبول تمام فرق مسلمين است، مستنداً به رسول‌الله(ص) به تفسير آنها پرداخته است.نظم اين اثر به ترتيب سوره‌هاى قرآن كريم است. اين تفسير به نامهاى «تنزيل الآيات المنزله في مناقب اهل‌البيت(ع)»، «ما نزل من القرآن في على بن ابيطالب(ع)» و «ما نزل من القرآن في اهل‌البيت(ع)»، نيز ناميده شده است.


    ==ساختار==
    ==ساختار==
    خط ۳۶: خط ۳۶:




    تفسير حبرى با تحقيق كامل فاضل ارجمند [[حسینی جلالی، محمدرضا|سيد محمدرضا حسينى جلالى]] ارائه شده است. اين تحقيق همراه با مقدمه‌اى در چند بخش ارائه شده است:بخش اول شرح حال مفصل از مؤلف و شيوه تحقيق در 68 صفحه و بخش دوم بحثى مفصل درباره كتاب مى‌باشد كه توسط [[حسینی جلالی، محمدرضا|سيد محمدرضا حسينى جلالى]] انجام گرفته است. نام كتاب، احاديث آن، نسخه‌ها و تفاوت آنها متن تحقيق تصحيح شده، بحثى مفصل در اسباب النزول، بررسى تفاسير روايى و كتبى كه آيات اهل بيت(ع) را تفسير كرده و ارائه كتاب‌شناسى آنها و ارائه سه جدول شامل جدول طرق و روات از حبرى، جدول تفسير حبرى و مصادر آن و جدول روايات تفسير حبرى كه در [[شواهد التنزيل لقواعد التفضيل|شواهد التنزيل]] حسكانى نقل شده‌اند از مطالب اين بخش از كتاب است.
    تفسير حبرى با تحقيق كامل فاضل ارجمند [[حسینی جلالی، محمدرضا|سيد محمدرضا حسينى جلالى]] ارائه شده است. اين تحقيق همراه با مقدمه‌اى در چند بخش ارائه شده است:بخش اول شرح حال مفصل از مؤلف و شيوه تحقيق در 68 صفحه و بخش دوم بحثى مفصل درباره كتاب مى‌باشد كه توسط [[حسینی جلالی، محمدرضا|سيد محمدرضا حسينى جلالى]] انجام گرفته است. نام كتاب، احاديث آن، نسخه‌ها و تفاوت آنها متن تحقيق تصحيح شده، بحثى مفصل در اسباب النزول، بررسى تفاسير روايى و كتبى كه آيات اهل‌بيت(ع) را تفسير كرده و ارائه كتاب‌شناسى آنها و ارائه سه جدول شامل جدول طرق و روات از حبرى، جدول تفسير حبرى و مصادر آن و جدول روايات تفسير حبرى كه در [[شواهد التنزيل لقواعد التفضيل|شواهد التنزيل]] حسكانى نقل شده‌اند از مطالب اين بخش از كتاب است.


    شيوه تحقيق كتاب مراحلى را به خود ديده است كه عبارتند از:
    شيوه تحقيق كتاب مراحلى را به خود ديده است كه عبارتند از:
    خط ۴۵: خط ۴۵:
    #ضبط متن و اعراب گذارى آن
    #ضبط متن و اعراب گذارى آن


    متن اين تفسير در مجموع 150 روايت را دربر دارد كه 100 روايت آن مربوط به آيات نازله در حق اهل بيت(ع) است و 30 روايت آن، رواياتى است كه در حق اهل بيت(ع) آمده و در فضيلت آنان است و 20 روايت ديگر در موضوعات مختلف احكام، تاريخ و مواعظ است و مانند تفسير فرات كوفى و عياشى جنبه روايى دارد؛ بنابراين چيزى از توضيحات و نقد مطالب و اجتهاد مفسر در آن به چشم نمى‌خورد.
    متن اين تفسير در مجموع 150 روايت را دربر دارد كه 100 روايت آن مربوط به آيات نازله در حق اهل‌بيت(ع) است و 30 روايت آن، رواياتى است كه در حق اهل‌بيت(ع) آمده و در فضيلت آنان است و 20 روايت ديگر در موضوعات مختلف احكام، تاريخ و مواعظ است و مانند تفسير فرات كوفى و عياشى جنبه روايى دارد؛ بنابراين چيزى از توضيحات و نقد مطالب و اجتهاد مفسر در آن به چشم نمى‌خورد.


    ==وضعيت كتاب==
    ==وضعيت كتاب==