مجلة معهد المخطوطات العربية: تفاوت میان نسخه‌ها

    جز (جایگزینی متن - 'در باره' به 'درباره')
    جز (جایگزینی متن - 'پزشك' به 'پزشک')
    خط ۶۵: خط ۶۵:




    كتاب «المرشد» - على‌رغم اختصار آن - از مهم‌ترين نگاشته‌هاى طبى رازى به شمار مى‌رود. مؤلف در اين اثر به امور بالينى (مباحث عملى طب) نمى‌پردازد؛ از سوى ديگر، درباره بيمارى‌ها و اسباب و علت آنها و همچنين تجربيات خود در درمان امراض سخنى نمى‌گويد، بلكه اين كتاب بيانگر مقام علمى رازى در حوزه مباحث نظرى علم پزشكى است.
    كتاب «المرشد» - على‌رغم اختصار آن - از مهم‌ترين نگاشته‌هاى طبى رازى به شمار مى‌رود. مؤلف در اين اثر به امور بالينى (مباحث عملى طب) نمى‌پردازد؛ از سوى ديگر، درباره بيمارى‌ها و اسباب و علت آنها و همچنين تجربيات خود در درمان امراض سخنى نمى‌گويد، بلكه اين كتاب بيانگر مقام علمى رازى در حوزه مباحث نظرى علم پزشکى است.


    مؤلف، اين كتاب را پس از نگارش بسيارى از تأليفاتش به رشته تحرير درآورده است. افزون بر اين، مطالعه اين اثر نشان مى‌دهد كه وى قبل از نگارش آن، بسيارى از كتب پزشكى پيشينيان را مطالعه و تتبع كرده است.
    مؤلف، اين كتاب را پس از نگارش بسيارى از تأليفاتش به رشته تحرير درآورده است. افزون بر اين، مطالعه اين اثر نشان مى‌دهد كه وى قبل از نگارش آن، بسيارى از كتب پزشکى پيشينيان را مطالعه و تتبع كرده است.


    از سوى ديگر، مؤلف، اين كتاب را به اين انگيزه نوشته كه به باور او بقراط در «فصول» خويش دچار اشتباهات عديده‌اى شده است و او خواسته است كتابى بر همان نمط، ولى بدون اشتباه تدوين نمايد. اين بدان معناست كه رازى در آن هنگام به پايه‌اى از علم پزشكى رسيده بوده كه مى‌توانسته با حكيم مشهورى همانند بقراط به معارضه برخيزد.
    از سوى ديگر، مؤلف، اين كتاب را به اين انگيزه نوشته كه به باور او بقراط در «فصول» خويش دچار اشتباهات عديده‌اى شده است و او خواسته است كتابى بر همان نمط، ولى بدون اشتباه تدوين نمايد. اين بدان معناست كه رازى در آن هنگام به پايه‌اى از علم پزشکى رسيده بوده كه مى‌توانسته با حكيم مشهورى همانند بقراط به معارضه برخيزد.


    از آنچه گفتيم جايگاه اين اثر در علم پزشكى - خصوصاً مباحث نظرى آن - معلوم مى‌شود.
    از آنچه گفتيم جايگاه اين اثر در علم پزشکى - خصوصاً مباحث نظرى آن - معلوم مى‌شود.


    برخى از موضوعات مطرح‌شده در اين كتاب بدين شرح است:
    برخى از موضوعات مطرح‌شده در اين كتاب بدين شرح است:
    خط ۸۶: خط ۸۶:
    مصحح در پاورقى‌هاى اين اثر به اختلاف نسخ مى‌پردازد.
    مصحح در پاورقى‌هاى اين اثر به اختلاف نسخ مى‌پردازد.


    در پايان اين اثر، مقاله‌اى مفصل تحت عنوان طب الرازى به قلم آقاى دكتر محمد كامل حسين (رئيس دانشگاه عين شمس) آورده شده كه در آن به تحليل شيوه پزشكى رازى پرداخته شده است.
    در پايان اين اثر، مقاله‌اى مفصل تحت عنوان طب الرازى به قلم آقاى دكتر محمد كامل حسين (رئيس دانشگاه عين شمس) آورده شده كه در آن به تحليل شيوه پزشکى رازى پرداخته شده است.


    تدوين و تنظيم فهرست مصطلحاتى (مفردات، مركبات، امراض، اعضاء و شيوه‌هاى درمان) كه در متن كتاب آمده همراه با ذكر معادل لاتين آنها از جمله ديگر كارهاى مصحح اين اثر است.
    تدوين و تنظيم فهرست مصطلحاتى (مفردات، مركبات، امراض، اعضاء و شيوه‌هاى درمان) كه در متن كتاب آمده همراه با ذكر معادل لاتين آنها از جمله ديگر كارهاى مصحح اين اثر است.