عارف و صوفی چه می‌گویند؟: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR14985J1.jpg | عنوان = عارف و صوفی چه می گویند؟ | عنوان‌های دیگر = بحثی در مبادی، و اصول تصوف و عرفان | پدیدآورندگان | پدیدآوران = تهرانی، جواد (نويسنده) |زبان | زبان = فارسی | کد کنگره = ‎‏/‎‏ت‎‏9‎‏ع‎‏2 295/2 BP | موضو...» ایجاد کرد)
     
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۴: خط ۲۴:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''عارف و صوفی چه می‌گویند '''، تألیف جواد تهرانی (1283-1368ش)، بحثی در مبادی و اصول تصوف و عرفان و تحلیل و نقد آنهاست.
    '''عارف و صوفی چه می‌گویند '''، تألیف [[تهرانی، جواد|جواد تهرانی]] (1283-1368ش)، بحثی در مبادی و اصول تصوف و عرفان و تحلیل و نقد آنهاست.


    مباحث کتاب با فرهنگ مصطلحات عرفا و صوفیه که در ضمن کتاب نامی از آنها برده شده، آغاز شده است<ref>ر.ک: مقدمه، صفحه ح - کب</ref>.
    مباحث کتاب با فرهنگ مصطلحات عرفا و صوفیه که در ضمن کتاب نامی از آنها برده شده، آغاز شده است<ref>ر.ک: مقدمه، صفحه ح - کب</ref>.

    نسخهٔ ‏۵ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۰:۰۳

    عارف و صوفی چه می گویند؟
    عارف و صوفی چه می‌گویند؟
    پدیدآورانتهرانی، جواد (نويسنده)
    عنوان‌های دیگربحثی در مبادی، و اصول تصوف و عرفان
    ناشرکتابخانه بزرگ اسلامی
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1363ش
    چاپ6
    شابک-
    موضوعتصوف - دفاعیه‎ها و ردیه‎ها - عرفان - دفاعیه‎ها و ردیه‎ها
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ت‎‏9‎‏ع‎‏2 295/2 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    عارف و صوفی چه می‌گویند ، تألیف جواد تهرانی (1283-1368ش)، بحثی در مبادی و اصول تصوف و عرفان و تحلیل و نقد آنهاست.

    مباحث کتاب با فرهنگ مصطلحات عرفا و صوفیه که در ضمن کتاب نامی از آنها برده شده، آغاز شده است[۱].

    غرض اصلی در این کتاب، تحقیق درباره هدف نهایی و مقصد اعلای عرفان و تصوف، یعنی توحید عرفانی و قول به وحدت وجود و موجود است که قائلین به آن از مسلمین به اعتقاد خود از طریق کشف و شهود به آن رسیده‌اند و نیز با استفاده از قرآن و حدیث و یا به‌اضافه به برهان و دلیلی عقلی آن را دانسته‌اند و آنچه از مطالب تاریخی و غیره راجع به تصوف قبلاً نوشته می‌شود برای مزید اطلاع خواننده است[۲].

    نویسنده آن‌گونه که خود گفته، مدارک مطالب کتاب را ذکر کرده و در مطالب قبل از مسئله توحید، در موارد بسیاری از نوشته‌های دکتر قاسم غنی استفاده کرده است[۳].

    مقدمه کتاب با بحثی در پیدایش تصوف و عرفان اصطلاحی در اسلام، تأثیر مسیحیت و افکار هندی و بودایی در تصوف اسلامی، آغاز شده است[۴]. نویسنده پس از آنکه فرهنگ‌ها و عوامل خارجی را منشأ عمده پیدایش تصوف اسلامی دانسته نه تعلیمات و فرهنگ خود اسلام، به این سؤال پاسخ می‌دهد که بااین‌وجود، چرا در جمیع اعصار، تصوف بین مسلمین انتشار و رواج کامل پیدا نموده است؟ پس از پاسخ به این پرسش، نُه مطلب دیگر مطرح شده که آخرین آنها گفتار عرفا و صوفیه در توحید است[۵].

    در مبحث اول کتاب با عنوان مکاشفه، سخنان مؤلف راجع به کشف و سپس دیدگاه لاهیجی و ابن عربی راجع به این موضوع مورد مطالعه قرار گرفته است[۶].

    «برهان»، دومین مبحث کتاب است که اصالت تحقیق، اصالت جعل، وحدت وجود و مباحثی ازاین‌دست را با ذکر دلایل مخالفین و موافقین مطرح کرده است[۷].

    مبحث سوم، با موضوع قرآن و حدیث، خود مشتمل بر مقدمه و پنج فصل است[۸]‏. خلاصه مطلب اینکه عرفا و صوفیه مسلمین مدعی‌اند که توحید آنان بر مدلول آیات و احادیث منطبق است[۹].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، صفحه ح - کب
    2. ر.ک: دیباچه، ص1
    3. ر.ک: همان، ص2
    4. ر.ک: همان، ص3 و 12 و 13
    5. ر.ک: متن کتاب، ص34-136
    6. ر.ک: همان، ص141-163
    7. ر.ک: همان، ص183-184
    8. ر.ک: همان، ص248
    9. ر.ک: همان، ص277

    منابع مقاله

    مقدمه، دیباچه و متن کتاب.

    وابسته‌ها