کشف المخفي من مناقب المهدي علیه‌السلام: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR118754J1.jpg | عنوان = کشف المخفي من مناقب المهدي علیه السلام (نسخة مستخرجة) | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = ابن بطریق، یحیی بن حسن (نويسنده) حسینی جلالی، محمدرضا (محقق) العتبة العباسیة المقدسة. قس...» ایجاد کرد)
     
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''كشف المخفي من مناقب المهدي(ع)'''، اثر حافظ ابن بطریق یحیی بن حسن بن حسین شمس‌الدین ربعی حلی (523-600ق)، یکی از کتاب‌های روایی است درباره مناقب و فضایل حضرت مهدی(عج) که با تحقیق سید محمدرضا حسینی جلالی، منتشر شده است.
    '''كشف المخفي من مناقب المهدي(ع)'''، اثر [[ابن بطریق، یحیی بن حسن|حافظ ابن بطریق یحیی بن حسن بن حسین شمس‌الدین ربعی حلی]] (523-600ق)، یکی از کتاب‌های روایی است درباره مناقب و فضایل حضرت مهدی(عج) که با تحقیق [[حسینی جلالی، سید محمدرضا|سید محمدرضا حسینی جلالی]]، منتشر شده است.


    این کتاب، ثمره‌ای ارزشمند از ثمرات کار در میراث اسلامی و احیا و انتشار آن دانسته شده که اگر کتاب «الطرائف» ابن طاووس و «العقد الثمين» المنصوربالله نبود، به‌آسانی آگاهی بر آن حاصل نمی‌شد<ref>ر.ک: مقدمه، ص15</ref>.
    این کتاب، ثمره‌ای ارزشمند از ثمرات کار در میراث اسلامی و احیا و انتشار آن دانسته شده که اگر کتاب «[[الطرائف في معرفة مذاهب الطوائف|الطرائف]]» [[ابن طاووس، علی بن موسی|ابن طاووس]] و «العقد الثمين» المنصور بالله نبود، به‌آسانی آگاهی بر آن حاصل نمی‌شد<ref>ر.ک: مقدمه، ص15</ref>.


    پیرامون اهمیت کتاب، باید به این نکته اشاره نمود که این کتاب، یکی از منابع مورد استفاده سید بن طاووس بوده و در آن نویسنده مجموعه احادیثی را درباره امام زمان(عج) گرد آورده است. اتان کلبرگ در کتاب کتابخانه ابن طاووس اطلاع چندانی درباره این متن ارائه نکرده و حتی مسئله انتساب این متن به ابن بطریق نیز بر اساس منابع امامی چندان روشن نیست. با این وصف در مقاله‌ای که درباره روابط میان زیدیه و امامیه نوشته شده، بر اساس متن کتابی از امام زیدی یمن، المنصوربالله عبدالله بن حمزه با عنوان «العقد الثمين» که در حقیقت کتابی است در رد بر امامیه از سوی دانشمندی زیدی، نشان داده شده است که چگونه این کتاب که البته المنصوربالله از آن نامی نمی‌برد و تنها از مؤلف آن پاره‌ای از احادیث مرتبط با موضوع مهدویت را نقل می‌کند، به ابن بطریق ارتباط می‌یابد. در حقیقت کتاب حاضر، از منابع المنصوربالله نیز بوده است<ref>ر.ک: انصاری، حسن</ref>.
    پیرامون اهمیت کتاب، باید به این نکته اشاره نمود که این کتاب، یکی از منابع مورد استفاده سید بن طاووس بوده و در آن نویسنده مجموعه احادیثی را درباره امام زمان(عج) گرد آورده است. اتان کلبرگ در کتاب کتابخانه ابن طاووس اطلاع چندانی درباره این متن ارائه نکرده و حتی مسئله انتساب این متن به ابن بطریق نیز بر اساس منابع امامی چندان روشن نیست. با این وصف در مقاله‌ای که درباره روابط میان زیدیه و امامیه نوشته شده، بر اساس متن کتابی از امام زیدی یمن، [[المنصوربالله عبدالله بن حمزه]] با عنوان «[[العقد الثمين]]» که در حقیقت کتابی است در رد بر امامیه از سوی دانشمندی زیدی، نشان داده شده است که چگونه این کتاب که البته المنصوربالله از آن نامی نمی‌برد و تنها از مؤلف آن پاره‌ای از احادیث مرتبط با موضوع مهدویت را نقل می‌کند، به ابن بطریق ارتباط می‌یابد. در حقیقت کتاب حاضر، از منابع المنصوربالله نیز بوده است<ref>ر.ک: انصاری، حسن</ref>.


    این کتاب، شامل 110 حدیث درباره امام زمان(عج) می‌باشد که علاوه بر نقل‌های موجود آن در کتاب «طرائف»، جزء منابع المنصوربالله نیز بوده و او در کتاب ضد امامی خود، وسیله خیری شده است برای نقل از این کتاب. با مقایسه احادیث منقول از ابن بطریق و مشخصاتی که از کتاب او بر اساس منابع امامی و از جمله ابن طاووس داریم، احتمال دارد که منبع نقل احادیث ابن بطریق در کتاب «العقد الثمين» المنصوربالله باید همین کتاب «كشف المخفي» ابن بطریق باشد<ref>ر.ک: همان</ref>.
    این کتاب، شامل 110 حدیث درباره امام زمان(عج) می‌باشد که علاوه بر نقل‌های موجود آن در کتاب «طرائف»، جزء منابع المنصوربالله نیز بوده و او در کتاب ضد امامی خود، وسیله خیری شده است برای نقل از این کتاب. با مقایسه احادیث منقول از [[ابن بطریق، یحیی بن حسن|ابن بطریق]] و مشخصاتی که از کتاب او بر اساس منابع امامی و از جمله [[ابن طاووس، علی بن موسی|ابن طاووس]] داریم، احتمال دارد که منبع نقل احادیث ابن بطریق در کتاب «[[العقد الثمين]]» المنصوربالله باید همین کتاب «[[كشف المخفي]]» [[ابن بطریق، یحیی بن حسن|ابن بطریق]] باشد<ref>ر.ک: همان</ref>.


    مقدمه مفصلی از محقق در ابتدای کتاب آمده که در آن، ضمن شرح حال مؤلف، به بیان نکات و موضوعاتی پیرامون کتاب و ملاحظات موجود درباره روایات آن، پرداخته شده است<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص11-77</ref>.
    مقدمه مفصلی از محقق در ابتدای کتاب آمده که در آن، ضمن شرح حال مؤلف، به بیان نکات و موضوعاتی پیرامون کتاب و ملاحظات موجود درباره روایات آن، پرداخته شده است<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص11-77</ref>.

    نسخهٔ ‏۲۰ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۲۰:۵۵

    کشف المخفي من مناقب المهدي علیه السلام (نسخة مستخرجة)
    کشف المخفي من مناقب المهدي علیه‌السلام
    پدیدآورانابن بطریق، یحیی بن حسن (نويسنده)

    حسینی جلالی، محمدرضا (محقق)

    العتبة العباسیة المقدسة. قسم شؤون المعارف الإسلامیة و الإنسانیة. مرکز تراث الحلة ( سایر)
    ناشرموسوی‌زاده
    مکان نشرعراق - حله
    سال نشر1440ق - 2019م
    چاپ1
    موضوعمحمد بن حسن (عج)، امام دوازدهم، 255ق. - شیعه - عقاید - مهدویت
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    5ک2الف 51 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    كشف المخفي من مناقب المهدي(ع)، اثر حافظ ابن بطریق یحیی بن حسن بن حسین شمس‌الدین ربعی حلی (523-600ق)، یکی از کتاب‌های روایی است درباره مناقب و فضایل حضرت مهدی(عج) که با تحقیق سید محمدرضا حسینی جلالی، منتشر شده است.

    این کتاب، ثمره‌ای ارزشمند از ثمرات کار در میراث اسلامی و احیا و انتشار آن دانسته شده که اگر کتاب «الطرائف» ابن طاووس و «العقد الثمين» المنصور بالله نبود، به‌آسانی آگاهی بر آن حاصل نمی‌شد[۱].

    پیرامون اهمیت کتاب، باید به این نکته اشاره نمود که این کتاب، یکی از منابع مورد استفاده سید بن طاووس بوده و در آن نویسنده مجموعه احادیثی را درباره امام زمان(عج) گرد آورده است. اتان کلبرگ در کتاب کتابخانه ابن طاووس اطلاع چندانی درباره این متن ارائه نکرده و حتی مسئله انتساب این متن به ابن بطریق نیز بر اساس منابع امامی چندان روشن نیست. با این وصف در مقاله‌ای که درباره روابط میان زیدیه و امامیه نوشته شده، بر اساس متن کتابی از امام زیدی یمن، المنصوربالله عبدالله بن حمزه با عنوان «العقد الثمين» که در حقیقت کتابی است در رد بر امامیه از سوی دانشمندی زیدی، نشان داده شده است که چگونه این کتاب که البته المنصوربالله از آن نامی نمی‌برد و تنها از مؤلف آن پاره‌ای از احادیث مرتبط با موضوع مهدویت را نقل می‌کند، به ابن بطریق ارتباط می‌یابد. در حقیقت کتاب حاضر، از منابع المنصوربالله نیز بوده است[۲].

    این کتاب، شامل 110 حدیث درباره امام زمان(عج) می‌باشد که علاوه بر نقل‌های موجود آن در کتاب «طرائف»، جزء منابع المنصوربالله نیز بوده و او در کتاب ضد امامی خود، وسیله خیری شده است برای نقل از این کتاب. با مقایسه احادیث منقول از ابن بطریق و مشخصاتی که از کتاب او بر اساس منابع امامی و از جمله ابن طاووس داریم، احتمال دارد که منبع نقل احادیث ابن بطریق در کتاب «العقد الثمين» المنصوربالله باید همین کتاب «كشف المخفي» ابن بطریق باشد[۳].

    مقدمه مفصلی از محقق در ابتدای کتاب آمده که در آن، ضمن شرح حال مؤلف، به بیان نکات و موضوعاتی پیرامون کتاب و ملاحظات موجود درباره روایات آن، پرداخته شده است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص15
    2. ر.ک: انصاری، حسن
    3. ر.ک: همان
    4. ر.ک: مقدمه محقق، ص11-77

    منابع مقاله

    1. مقدمه کتاب.
    2. انصاری، حسن، «مقالات و نوشته‌های حسن انصاری در حوزه تاریخ و فرهنگ ایران و اسلام»، برگرفته از سایت بررسی‌‌های تاریخی، انتشار در شنبه 28 دی 1392، به آدرس:

    https://ansari.kateban.com/post/2036


    وابسته‌ها