مبانی اندیشه سیاسی در خرد مزدایی: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - 'رده:مقالات مهر موسوی' به '')
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۱: خط ۱:
    {{جعبه اطلاعات کتاب
    {{جعبه اطلاعات کتاب
    | تصویر = NUR00000J1.jpg
    | تصویر = NURمبانی اندیشه سیاسی در خرد مزداییJ1.jpg
    | عنوان =  
    | عنوان =  
    | عنوان‌های دیگر =  
    | عنوان‌های دیگر =  

    نسخهٔ ‏۹ نوامبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۸:۰۷

    مبانی اندیشه سیاسی در خرد مزدایی
    مبانی اندیشه سیاسی در خرد مزدایی
    پدیدآورانرضایی‌راد، محمد (مؤلف)
    ناشرطرح نو
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1378
    چاپیکم
    موضوعزردشتی‌ و سیا‌ست‌,کیها‌ن‌ شنا‌سی‌ زردشتی‌,ایران‌ -- سیا‌ست‌ و حکومت‌ -- پیش‌ از اسلام‌
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BL۱۵۷۱/ر۴م۲

    مبانی اندیشه سیاسی در خرد مزدایی ، تألیف محمد رضایی‌راد، گسترش‌یافته رساله کارشناسی ارشد مؤلف در رشته فرهنگ و زبان‌های باستانی است که به بحث و بررسی در پایه‌های اندیشه سیاسی در ایران پیش از اسلام و تفکر مزدایی اختصاص دارد.

    نویسنده، کتاب خود را با روشی توصیفی - تحلیلی و با استناد به منابع بسیاری در یک پیشگفتار و یک پیش‌درآمد (مقدمه) و چهار فصل نگاشته است. در پیشگفتار، توصیفی از دوره‌های اندیشه سیاسی در ایران پیش از اسلام، طرح کلی کتاب و هدف از تألیف آن آمده است. نویسنده در پیش‌درآمد، بر آن است که اگرچه سنت فلسفی منسجمی در باب سیاست در ایران باستان وجود نداشت، اما با مطالعه اندیشه‌های نهادهای سیاست در ایران باستان، می‌توان تفکر قوام‌یافته‌ای را در این زمینه دید؛ زیرا نهادهایی که تثبیت آمرانه ارزش‌ها را برعهده دارند، با مدنیت و سازمان محکم مراتب اجتماعی در ایران همراهند و با مقایسه افکار افلاطون با بسیاری از مفاهیم آرمانی سیاسی ایران، می‌توان به تأثیرپذیری او از این مفاهیم پی برد، نگاهی به تقابل آموزه نبرد خیر و شر، که این دو، خود، غایت زندگی انسان مزدایی را مشخص می‌کنند، از کهن‌ترین ادوار (قوم هند و اروپایی) تا دوره مزدایی، محتوای فصل نخست را تشکیل می‌دهد.

    در فصل دوم، آموزه اشه، یعنی نظم و ناموس ازلی عالم هستی که جهان را سامان می‌دهد، بررسی گردیده و در برخی موارد، با عدالت افلاطونی سنجیده شده است. از آنجا که شهر آرمانی به عنوان یکی از مبانی سیاسی ایران پیش از اسلام مطرح می‌باشد، در فصل سوم، مصداق این آرمانشهر در تفکر ایرانی بررسی گشته است. از آنجا که وجود شهر آرمانی بدون وجود شهریاری آرمانی و پارسا غیرممکن است، در فصل چهارم، مهم‌ترین الزامات، صفات و سازوکارهای مرتبط با آن از نظر گذرانده شده است. در آخرین فصل، وجود مراتب و طبقات اجتماعی به عنوان عینی‌ترین بروز اندیشه سیاسی در ایران پیش از اسلام که متضمن حفظ نظام و سازمان جامعه بود، از کهن‌ترین ادوار آن تا قبل از اسلام تبیین گردیده و در ضمن آن مقایسه‌ای میان مراتب و طبقات اجتماعی ایرانی و افلاطونی صورت گرفته است.[۱]

    پانویس

    1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص329-330

    منابع مقاله

    شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

    وابسته‌ها