عوالي الحارث بن أبي‌أسامة: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - '( ' به '(')
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''عوالي الحارث بن أبي‌أسامة'''، مجموعه‌ روایت‌هایی است که [[حافظ ابونعیم]] از محدّث قرن سوم هجری قمری، [[حا‌رث‌ بن‌ ابی‌‌اسا‌مه]] (186-282ق)، در موضوعات گوناگون اخلاقی و اجتماعی نقل کرده است. پژوهشگر معاصر، [[عبدالعزیز بن عبدالله بن عثمان هلیل]]، این کتاب را تصحیح و تحقیق کرده و همچنین پاورقی‌هایی بر آن افزوده و منابع روایاتش را ثبت کرده و درباره اسناد آن به داوری پرداخته است. [[ابوعبدالله محمود بن محمد حدّاد]] نیز برای آن مقدمه‌ای نوشته و کتاب حاضر و مسند [[حا‌رث‌ بن‌ ابی‌‌اسا‌مه]] را شناسانده است.
    '''عوالي الحارث بن أبي‌أسامة'''، مجموعه‌ روایت‌هایی است که [[ابونعیم، احمد بن عبدالله|حافظ ابونعیم]] از محدّثان قرن سوم هجری قمری، [[حا‌رث‌ بن‌ ابی‌ اسا‌مه‌|حا‌رث‌ بن‌ ابی‌‌اسا‌مه]] (186-282ق)، در موضوعات گوناگون اخلاقی و اجتماعی نقل کرده است. پژوهشگر معاصر، [[هلیل، عبدالعزیز بن عبدالله بن عثمان|عبدالعزیز بن عبدالله بن عثمان هلیل]]، این کتاب را تصحیح و تحقیق کرده و همچنین پاورقی‌هایی بر آن افزوده و منابع روایاتش را ثبت کرده و درباره اسناد آن به داوری پرداخته است. [[ابن حداد، ابی عبدالله محمود بن محمد|ابوعبدالله محمود بن محمد حدّاد]] نیز برای آن مقدمه‌ای نوشته و کتاب حاضر و مسند [[حا‌رث‌ بن‌ ابی‌ اسا‌مه‌|حا‌رث‌ بن‌ ابی‌‌اسا‌مه]] را شناسانده است.


    ==نام کتاب==
    ==نام کتاب==
    * ازآنجاکه در این کتاب، روایت‌هایی با سند عالی از [[حا‌رث‌ بن‌ ابی‌‌اسا‌مه]] گردآوری شده، آن را «عوالي الحارث بن أبي‌أسامة» نامیده‌اند.
    * ازآنجاکه در این کتاب، روایت‌هایی با سند عالی از [[حا‌رث‌ بن‌ ابی‌ اسا‌مه‌|حا‌رث‌ بن‌ ابی‌‌اسا‌مه]] گردآوری شده، آن را «عوالي الحارث بن أبي‌أسامة» نامیده‌اند.


    ==هدف و روش==
    ==هدف و روش==
    * [[ابوعبدالله محمود بن محمد بن حداد]]، کتاب حاضر را جزیی حدیثی دانسته که دو فایده دارد: یک، سندهای عالی که قدرش را جز جویندگان دانش حدیث ندانند؛ دو، احادیثی که از مسند «حا‌رث‌ بن‌ ابی‌اسا‌مه» گرفته شده است و این مسند هرچند بخش اندکی از آن را می‌شناسیم، ولی می‌دانیم که همه آن مفقود نشده است؛ زیرا افزوده‌های حارث را بر کتب سته در کتاب «المطالب العالية» و 2 کتاب دیگر ذکر کرده‌اند و [[حافظ ابونعیم]] در [[حلية الأولياء]] و... احادیث این مسند را نشر داده است<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص3</ref>.
    * [[ابن حداد، ابی عبدالله محمود بن محمد|ابوعبدالله محمود بن محمد بن حداد]]، کتاب حاضر را جزیی حدیثی دانسته که دو فایده دارد: یک، سندهای عالی که قدرش را جز جویندگان دانش حدیث ندانند؛ دو، احادیثی که از مسند «حا‌رث‌ بن‌ ابی‌اسا‌مه» گرفته شده است و این مسند هرچند بخش اندکی از آن را می‌شناسیم، ولی می‌دانیم که همه آن مفقود نشده است؛ زیرا افزوده‌های حارث را بر کتب سته در کتاب «المطالب العالية» و 2 کتاب دیگر ذکر کرده‌اند و [[ابونعیم، احمد بن عبدالله|حافظ ابونعیم]] در [[حلية الأولياء و طبقات الأصفياء|حلية الأولياء]] و... احادیث این مسند را نشر داده است<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص3</ref>.


    ==ساختار و محتوا==
    ==ساختار و محتوا==
    خط ۴۱: خط ۴۱:
    * با سند از انس نقل کرده است که گفت:
    * با سند از انس نقل کرده است که گفت:
    «خرج رسول‌الله في غداة باردة و المهاجرون و الأنصار يحفرون الخندق بأيديهم فقال:
    «خرج رسول‌الله في غداة باردة و المهاجرون و الأنصار يحفرون الخندق بأيديهم فقال:
    '''اللهم إنّ الخير خير الآخرة
     
    فاغفر للأنصار و المهاجرة'''
    اللهم إنّ الخير خير الآخرة، فاغفر للأنصار و المهاجرة
     
    فأجابوه:
    فأجابوه:
    '''نحن اللذين بایعوا محمّداً
     
    علی الجهاد ما بقينا أبداً'''»<ref>ر.ک: همان، ص25- 26</ref>؛ یعنی: فرستاده خدا(ص) در صبحگاهی سرد بیرون آمد و مهاجران و انصار را دید که با دستانشان خندق حفر می‌کنند؛ پس این رجز را خواند:
    نحن اللذين بایعوا محمّداً علی الجهاد ما بقينا أبداً'''»<ref>ر.ک: همان، ص25- 26</ref>'''؛ یعنی: فرستاده خدا(ص) در صبحگاهی سرد بیرون آمد و مهاجران و انصار را دید که با دستانشان خندق حفر می‌کنند؛ پس این رجز را خواند:
     
    خدایا خیر حقیقی همان است که در آخرت است و اینان می‌جویند؛ پس یاران و مهاجران را ببخش و به آن برسان که خوب می‌کوشند.
    خدایا خیر حقیقی همان است که در آخرت است و اینان می‌جویند؛ پس یاران و مهاجران را ببخش و به آن برسان که خوب می‌کوشند.
    پس آنها هم در پاسخ، این رجز را خواندند:
    پس آنها هم در پاسخ، این رجز را خواندند:
    ما کسانی هستیم که با محمد(ص) پیمان بستیم و تا زنده‌ایم همواره بر عهد جهاد هستیم.
    ما کسانی هستیم که با محمد(ص) پیمان بستیم و تا زنده‌ایم همواره بر عهد جهاد هستیم.
    * با سند از پیامبر(ص) نقل کرده است که گفت: «المسلم من سلم المسلمون من لسانه و يده و المهاجر من هجر ما نهی الله عنه»'''<ref>ر.ک: همان، ص46</ref>؛ یعنی: مسلمان کسی است که مسلمانان از زبان و دستش در امان و سلامت باشند و «مهاجر به‌سوی خدا» کسی است که از هرچه خدا نهی کرده، دوری کند.
    * با سند از پیامبر(ص) نقل کرده است که گفت: «المسلم من سلم المسلمون من لسانه و يده و المهاجر من هجر ما نهی الله عنه»'''<ref>ر.ک: همان، ص46</ref>'''؛ یعنی: مسلمان کسی است که مسلمانان از زبان و دستش در امان و سلامت باشند و «مهاجر به‌سوی خدا» کسی است که از هرچه خدا نهی کرده، دوری کند.


    ==پانویس==
    ==پانویس==

    نسخهٔ ‏۲۶ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۱۷:۰۵

    عوالي الحارث بن أبي أسامة (۱۸۶ - ۲۸۲ه‌) رحمة الله‌ تعا‌لی‌ (روایة‌ الحا‌فظ أبي‌ نعیم‌)
    عوالي الحارث بن أبي‌أسامة
    پدیدآورانحا‌رث‌ بن‌ ابی‌ اسا‌مه‌ (نويسنده)

    هلیل، عبدالعزیز بن عبدالله بن عثمان (محقق)

    ابن حداد، ابی عبدالله محمود بن محمد (مقدمه‌نويس)
    ناشر[بی نا]
    مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
    سال نشر1411ق
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ه8ع9 117 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    عوالي الحارث بن أبي‌أسامة، مجموعه‌ روایت‌هایی است که حافظ ابونعیم از محدّثان قرن سوم هجری قمری، حا‌رث‌ بن‌ ابی‌‌اسا‌مه (186-282ق)، در موضوعات گوناگون اخلاقی و اجتماعی نقل کرده است. پژوهشگر معاصر، عبدالعزیز بن عبدالله بن عثمان هلیل، این کتاب را تصحیح و تحقیق کرده و همچنین پاورقی‌هایی بر آن افزوده و منابع روایاتش را ثبت کرده و درباره اسناد آن به داوری پرداخته است. ابوعبدالله محمود بن محمد حدّاد نیز برای آن مقدمه‌ای نوشته و کتاب حاضر و مسند حا‌رث‌ بن‌ ابی‌‌اسا‌مه را شناسانده است.

    نام کتاب

    • ازآنجاکه در این کتاب، روایت‌هایی با سند عالی از حا‌رث‌ بن‌ ابی‌‌اسا‌مه گردآوری شده، آن را «عوالي الحارث بن أبي‌أسامة» نامیده‌اند.

    هدف و روش

    • ابوعبدالله محمود بن محمد بن حداد، کتاب حاضر را جزیی حدیثی دانسته که دو فایده دارد: یک، سندهای عالی که قدرش را جز جویندگان دانش حدیث ندانند؛ دو، احادیثی که از مسند «حا‌رث‌ بن‌ ابی‌اسا‌مه» گرفته شده است و این مسند هرچند بخش اندکی از آن را می‌شناسیم، ولی می‌دانیم که همه آن مفقود نشده است؛ زیرا افزوده‌های حارث را بر کتب سته در کتاب «المطالب العالية» و 2 کتاب دیگر ذکر کرده‌اند و حافظ ابونعیم در حلية الأولياء و... احادیث این مسند را نشر داده است[۱].

    ساختار و محتوا

    در این اثر، تعداد 68 روایت با سند از مسند «حا‌رث‌ بن‌ ابی‌اسا‌مه» نقل شده است[۲].

    نمونه مباحث

    • با سند از پیامبر(ص) نقل کرده است که فرمود: «انصر أخاك ظالماً أو مظلوماً». قيل يا رسول‌الله هذا ننصره مظلوماً فكيف ننصره ظالماً؟! قال: «تمنعه من الظلم»[۳]؛ یعنی: برادرت را، ستمگر باشد یا ستمدیده، یاری کن! گفتند: ای فرستاده خدا یاری کردن مظلوم، معلوم است، ولی برادر ستمگر را چگونه یاری کنیم؟ پاسخ داد: او را از ستمگری بازمی‌داری.
    • با سند از انس نقل کرده است که گفت:

    «خرج رسول‌الله في غداة باردة و المهاجرون و الأنصار يحفرون الخندق بأيديهم فقال:

    اللهم إنّ الخير خير الآخرة، فاغفر للأنصار و المهاجرة

    فأجابوه:

    نحن اللذين بایعوا محمّداً علی الجهاد ما بقينا أبداً»[۴]؛ یعنی: فرستاده خدا(ص) در صبحگاهی سرد بیرون آمد و مهاجران و انصار را دید که با دستانشان خندق حفر می‌کنند؛ پس این رجز را خواند:

    خدایا خیر حقیقی همان است که در آخرت است و اینان می‌جویند؛ پس یاران و مهاجران را ببخش و به آن برسان که خوب می‌کوشند. پس آنها هم در پاسخ، این رجز را خواندند:

    ما کسانی هستیم که با محمد(ص) پیمان بستیم و تا زنده‌ایم همواره بر عهد جهاد هستیم.

    • با سند از پیامبر(ص) نقل کرده است که گفت: «المسلم من سلم المسلمون من لسانه و يده و المهاجر من هجر ما نهی الله عنه»[۵]؛ یعنی: مسلمان کسی است که مسلمانان از زبان و دستش در امان و سلامت باشند و «مهاجر به‌سوی خدا» کسی است که از هرچه خدا نهی کرده، دوری کند.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص3
    2. ر.ک: متن کتاب، ص62
    3. ر.ک: همان، ص51 و 22
    4. ر.ک: همان، ص25- 26
    5. ر.ک: همان، ص46

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها