الأمالی و القراءة: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۵۳: خط ۵۳:
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]


    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 فروردین 1403]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ اسفند 1402 توسط محمد خردمند]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ اسفند 1402 توسط محمد خردمند]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ اسفند 1402 توسط محسن عزیزی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ اسفند 1402 توسط محسن عزیزی]]

    نسخهٔ ‏۲۱ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۱۷:۳۰

    الأمالی و القراءة
    الأمالی و القراءة
    پدیدآورانإبن عفان، حسن بن علی (نويسنده)

    عبدالحمید، مسعد (محقق)

    إبن عفان، محمد بن علی ( نويسنده)
    ناشردار الصحابة للتراث
    مکان نشرمصر - طنطا
    سال نشر1413ق - 1992م
    چاپ1
    شابک977-272-044-2
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الأمالي و القرائة، از آثار دو برادر محدث عامری کوفی قرن سوم هجری قمری، ابومحمد حسن بن علی بن عفان (متوفای 270ق) و محمد بن علی بن عفان (متوفای 277ق) است که برخی از روایات مسند را در باب موضوعات گوناگون فقهی و گاه اخلاقی بیان می‌کند. پژوهشگر معاصر، مسعد عبدالحمید محمد سعدنی، این کتاب را تصحیح و تحقیق کرده و برای آن مقدمه‌ای نوشته و همچنین پاورقی‌هایی بر آن افزوده و منابع و اسناد روایاتش را ضبط کرده است.

    هدف و روش

    • پدیدآورندگان مقدمه‌ای برای بیان انگیزه‌ها، اهداف و چگونگی‌های پیدایش و نگارش این اثر، فراهم نکرده‌اند.
    • مسعد عبدالحمید محمد سعدنی بعد از تعریف امالی، بیان اهمیت و فواید املا و فهرستی از آثاری در همین موضوع، به معرفی اجمالی نویسندگان و راویانشان پرداخته و آنگاه ویژگی‌های نسخه‌های خطی کتاب حاضر را توضیح داده است[۱].

    انتقاد

    محقق کتاب، عجله کرده و برخی از دقت‌های لازم را به فراموشی سپرده؛ از جمله اینکه در معرفی این اثر به این جمله کلی بسنده کرده است که «الأمالي و القرائة، جزء حدیثی جدیدی است و در آن، فواید ارزشمندی وجود دارد» و وعده داده که این مسئله را بیان خواهد کرد[۲]، ولی به وعده‌اش عمل نکرده و هیچ توضیحی در این مورد نیاورده است.

    ساختار و محتوا

    در این اثر، تعداد 42 روایت مسند نقل شده است[۳]. بیشتر روایات، در مورد مسائل فقهی (مانند زکات، تکبیر و نماز، حجّ، ختنه، خرید و فروش) است و در موارد اندکی نیز مسائل اخلاقی (مانند دعا برای درمان بی‌خوابی، صلوات، احسان به والدین، نیت، توبه، مغفرت و هجرت به‌سوی خدا یا مهاجرت به‌سوی دنیا) مطرح شده است.

    نمونه مباحث

    • «إنما الأعمال بالنية و إنما لامرئ ما نوی فمن كانت هجرته إلی الله‌ و رسوله فهجرته إلی الله و رسوله و من كانت هجرته إلی دنيا يصيبها أو امرأة يتزوجها فهجرته إلی ما هاجر إليه»[۴]؛ یعنی: هر عملی با هدف و نیت آن، سنجیده و ارزش‌گذاری می‌شود و در واقع، هرکسی، چیزی را بیابد که آن را به‌راستی بخواهد. پس شخصی که هجرتش به‌سوی خدا و رسول او باشد، به همان که خواهد، برسد و کسی که مهاجرتش با هدف رسیدن به چیزى از دنیا یا ازدواج کردن با زنى باشد، پس حرکتش به‌سوى همان است و ارزشش بیش از آن نیست.
    • خالد بن ولید گرفتار «اَرَق» (بیماری بی‌خوابی) شد، پس پیامبر(ص) به او گفت: آیا نمی‌خواهی که به تو سخنانی را بیاموزم که اگر آن را بگویی، بتوانی بخوابی؟ گفت: چرا. پیامبر(ص) گفت: بگو: خدایا ای پروردگار آسمان‌های هفت‌گانه و هر چیزی که بر آن سایه افکنده و پرورنده زمین‌های هفت‌گانه و آنچه را حمل کرده و ای پروردگار شیاطین و آنچه را گمراه کنند، از شرّ همه مخلوقاتت پناهم باش! تا کسی بر من ستم و طغیانی نکند. چقدر پناه تو والا و نفوذناپذیر است و هیچ خدایی جز تو نیست[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص5-17
    2. ر.ک: همان، ص4
    3. ر.ک: متن کتاب، ص46
    4. ر.ک: همان، ص34
    5. ر.ک: همان، ص46

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها