رشف الزلال من السحر الحلال: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR122672J1.jpg | عنوان = رشف الزلال من السحر الحلال | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = سیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌‌بکر (نويسنده) |زبان | زبان = عربی | کد کنگره = 1376 5ر 4471 PJA | موضوع =ادبیات عربی - قرن 8ق. - شعر عربی...» ایجاد کرد)
     
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۴: خط ۲۴:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''رشف الزلال من السحر الحلال'''، اثر جلال‌الدین سیوطی (متوفی 911ق)، رساله‌ای است مختصر، دربردارنده چندین مقامه درباره بانوان و مسائل مربوط به شب اول عروسی.
    '''رشف الزلال من السحر الحلال'''، اثر [[سیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌بکر|جلال‌الدین سیوطی]] (متوفی 911ق)، رساله‌ای است مختصر، دربردارنده چندین مقامه درباره بانوان و مسائل مربوط به شب اول عروسی.


    کتاب، دربردارنده مجموعه بیست مقامه، به حجم و اندازه متفاوت می‌باشد، به‌گونه‌ای که برخی طولانی بوده و در حدود شصت سطر می‌باشد، برخی نیز کوتاه و مختصر بوده و به‌ندرت از هشت سطر، تجاوز می‌کند. سیوطی این مقامه‌ها را از زبان بیست عالم و دانشمندی ذکر نموده است که دارای تخصص متفاوت و گوناگون بوده و موضوع مقامات آن است که هریک از علما، آنچه را در شب عروسی خود دیده و از نظر علمش موافق بوده، به همکاران و دوستان خود، گفته است<ref>ر.ک: مقدمه، ص10</ref>.
    کتاب، دربردارنده مجموعه بیست مقامه، به حجم و اندازه متفاوت می‌باشد، به‌گونه‌ای که برخی طولانی بوده و در حدود شصت سطر می‌باشد، برخی نیز کوتاه و مختصر بوده و به‌ندرت از هشت سطر، تجاوز می‌کند. [[سیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌بکر|سیوطی]] این مقامه‌ها را از زبان بیست عالم و دانشمندی ذکر نموده است که دارای تخصص متفاوت و گوناگون بوده و موضوع مقامات آن است که هریک از علما، آنچه را در شب عروسی خود دیده و از نظر علمش موافق بوده، به همکاران و دوستان خود، گفته است<ref>ر.ک: مقدمه، ص10</ref>.


    در مقدمه‌ای که ناشر به ابتدای کتاب افزوده است، به این نکته اشاره گردیده که گرچه موضوع رساله حاضر و مسائل ذکرگردیده در آن، جزو مطالبی است که از ادبیات غیر اخلاقی و در اصطلاح، فحشا محسوب می‌شود، اما بیشتر به‌منظور شوخی و سرگرمی به رشته تحریر درآمده است. با مطالعه آثار سیوطی، می‌توان دریافت که وی غالبا از ذکر اقسام ناهنجاری‌هایی که در زمان او، شیوع داشته، پرهیز نموده و در اثر حاضر، تنها به وجود چنین پدیده‌ای در آن جامعه، اشاره کرده است<ref>ر.ک: همان</ref>.
    در مقدمه‌ای که ناشر به ابتدای کتاب افزوده است، به این نکته اشاره گردیده که گرچه موضوع رساله حاضر و مسائل ذکرگردیده در آن، جزو مطالبی است که از ادبیات غیر اخلاقی و در اصطلاح، فحشا محسوب می‌شود، اما بیشتر به‌منظور شوخی و سرگرمی به رشته تحریر درآمده است. با مطالعه آثار [[سیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌بکر|سیوطی]]، می‌توان دریافت که وی غالبا از ذکر اقسام ناهنجاری‌هایی که در زمان او، شیوع داشته، پرهیز نموده و در اثر حاضر، تنها به وجود چنین پدیده‌ای در آن جامعه، اشاره کرده است<ref>ر.ک: همان</ref>.


    سیوطی در نگارش و تدوین مطالب کتاب، از سبک و روش مقامه‌نویسی پیروی نموده و داستان خویش را از زبان ابوالدر نفیس بن ابی‌ادریس نقل کرده که مردم را موعظه نموده و به ازدواج، دعوت کرده و آنها را از عمل شنیع لواط، برحذر داشته است و بیست نفر از علما، دعوت وی را پذیرفتند <ref>ر.ک: همان</ref>.
    [[سیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌بکر|سیوطی]] در نگارش و تدوین مطالب کتاب، از سبک و روش مقامه‌نویسی پیروی نموده و داستان خویش را از زبان ابوالدر نفیس بن ابی‌ادریس نقل کرده که مردم را موعظه نموده و به ازدواج، دعوت کرده و آنها را از عمل شنیع لواط، برحذر داشته است و بیست نفر از علما، دعوت وی را پذیرفتند <ref>ر.ک: همان</ref>.


    سیوطی در ذکر مقامه‌های کتاب، به رویکرد خلاقانه پایبنده بوده و از آرایه‌های علم بدیع، همچون سجع، جناس، طباق و توریات زیبا و شگرف، به‌خوبی و زیبایی، بهره برده و مطالب کتاب را با ادبیات شاعرانه، آراسته است<ref>ر.ک: همان</ref>.
    [[سیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌بکر|سیوطی]] در ذکر مقامه‌های کتاب، به رویکرد خلاقانه پایبنده بوده و از آرایه‌های علم بدیع، همچون سجع، جناس، طباق و توریات زیبا و شگرف، به‌خوبی و زیبایی، بهره برده و مطالب کتاب را با ادبیات شاعرانه، آراسته است<ref>ر.ک: همان</ref>.


    ==پانویس ==
    ==پانویس ==

    نسخهٔ ‏۱۲ فوریهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۹:۳۰

    رشف الزلال من السحر الحلال
    رشف الزلال من السحر الحلال
    پدیدآورانسیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌‌بکر (نويسنده)
    سال نشر1997م
    چاپ1
    موضوعادبیات عربی - قرن 8ق. - شعر عربی - قرن 8ق.
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    1376 5ر 4471 PJA
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    رشف الزلال من السحر الحلال، اثر جلال‌الدین سیوطی (متوفی 911ق)، رساله‌ای است مختصر، دربردارنده چندین مقامه درباره بانوان و مسائل مربوط به شب اول عروسی.

    کتاب، دربردارنده مجموعه بیست مقامه، به حجم و اندازه متفاوت می‌باشد، به‌گونه‌ای که برخی طولانی بوده و در حدود شصت سطر می‌باشد، برخی نیز کوتاه و مختصر بوده و به‌ندرت از هشت سطر، تجاوز می‌کند. سیوطی این مقامه‌ها را از زبان بیست عالم و دانشمندی ذکر نموده است که دارای تخصص متفاوت و گوناگون بوده و موضوع مقامات آن است که هریک از علما، آنچه را در شب عروسی خود دیده و از نظر علمش موافق بوده، به همکاران و دوستان خود، گفته است[۱].

    در مقدمه‌ای که ناشر به ابتدای کتاب افزوده است، به این نکته اشاره گردیده که گرچه موضوع رساله حاضر و مسائل ذکرگردیده در آن، جزو مطالبی است که از ادبیات غیر اخلاقی و در اصطلاح، فحشا محسوب می‌شود، اما بیشتر به‌منظور شوخی و سرگرمی به رشته تحریر درآمده است. با مطالعه آثار سیوطی، می‌توان دریافت که وی غالبا از ذکر اقسام ناهنجاری‌هایی که در زمان او، شیوع داشته، پرهیز نموده و در اثر حاضر، تنها به وجود چنین پدیده‌ای در آن جامعه، اشاره کرده است[۲].

    سیوطی در نگارش و تدوین مطالب کتاب، از سبک و روش مقامه‌نویسی پیروی نموده و داستان خویش را از زبان ابوالدر نفیس بن ابی‌ادریس نقل کرده که مردم را موعظه نموده و به ازدواج، دعوت کرده و آنها را از عمل شنیع لواط، برحذر داشته است و بیست نفر از علما، دعوت وی را پذیرفتند [۳].

    سیوطی در ذکر مقامه‌های کتاب، به رویکرد خلاقانه پایبنده بوده و از آرایه‌های علم بدیع، همچون سجع، جناس، طباق و توریات زیبا و شگرف، به‌خوبی و زیبایی، بهره برده و مطالب کتاب را با ادبیات شاعرانه، آراسته است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص10
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: همان
    4. ر.ک: همان

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها