یادکردهای دین زرتشت در تفاسیر قرآن کریم: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر = NUR00000J1.jpg | عنوان = | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = قنبرپور، زهرا (مؤلف) |زبان | زبان = فارسی | کد کنگره = | موضوع = |ناشر | ناشر = پلیکان | مکان نشر = ایران - تهران | سال نشر = 1392 | کد اتوماسیون =AUTOMATIONCODE00000AUTOMATI...» ایجاد کرد)
     
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    }}
    }}


    ''' یادکردهای دین زرتشت در تفاسیر قرآن کریم '''، تألیف زهرا قنبرپور، با رویکردی توصیفی و مقایسه‌ای، پدیده مرگ و عالم پس از آن را در دین اسلام و زرتشت بررسی کرده است.  
    ''' یادکردهای دین زرتشت در تفاسیر قرآن کریم '''، تألیف زهرا قنبرپور، به تحلیل و بررسی بازتاب آیین زرتشت در تفاسیر اهل سنت می‌پردازد.  


    در بخش نخست درباره مفهوم مرگ و اهمیت آن در ادیان و مرگ از دیدگاه حکمای قدیم همچون ابن‌سینا، سقراط، مرگ از دیدگاه نهج‌البلاغه و قرآن، وجوه مرگ، و مرگ در اسطوره‌ها بحث شده است.  
    شیوه پژوهشی نویسنده، توصیفی بوده و تألیف با استناد به منابع تفسیری و استخراج و تحلیل آگاهی‌های مربوط به دیانت زرتشتی در یک مقدمه و پنج فصل صورت گرفته است.  


    در بخش دوم و سوم، مرگ و عالم پس از آن از دیدگاه اسلام تبیین گردیده است. فصل بعدی، مسئله مرگ را از دیدگاه دین زرتشت بررسی نموده، به موضوع‌های مختلفی از جمله ویژگی‌های دین زرتشت، معاد، مراسم تدفین و احکام اموات و مراسم آیین درگذشتگان در دین زرتشت اشاره شده است. در بخش پنجم، با عنوان «عالم پس از مرگ از دیدگاه زرتشت» ابتدا درباره موضوع‌های گوناگونی همچون زندگانی پس از مرگ، سروش پاسبان و جایگاه او در آیین زرتشتی، چگونگی محاسبه اعمال و ورود به بهشت و جهنم در متون زرتشتی، پل چینود، گناه و درجات آن در کتاب‌های پهلوی، مطالبی بیان گشته و در پایان، دیدگاه اسلام و زرتشت درباره موضوع مرگ با یکدیگر سنجیده شده است<ref> شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی؛ ص337</ref>.
    هدف نویسنده از نگارش کتاب، بررسی و تحلیل و نقد آگاهی‌های مفسران و تصویر آن‌ها از آیین و همچنین علت‌یابی و ریشه‌یابی تاریخی، اجتماعی، مذهبیِ چگونگی فهم و نگاه مفسران نسبت به دین کهن ایرانی بوده است.
     
    مقدمه، به اشاره‌هایی درباره یادکرد زرتشتیان در قرآن و تفاسیر و معرفی کتاب و روش و سبب و انگیزه پژوهش اختصاص دارد. فصل نخست، به کلیات پژوهش و نیز جستارهایی مرتبط با موضوع آن می‌پردازد. در فصل دوم، به یادمان‌های کلی ایرانیان و آیین زرتشت در تفاسیر اشاراتی رفته است. موضوع فصل سوم، احکام فقهی زرتشتیان است که در تفاسیر روایی، فقهی و اجتهادی به مواردی همچون جزیه، دیه، طعام، شهادت و اهل کتاب بودن یا نبودن ایشان اشاره گردیده است. در فصل چهارم، مجموعه‌ای از گفتار مفسران درباره کلام و عقاید زرتشتیان از کتاب‌های تفسیری درباره توحید، جبر و اختیار، باور به معاد آورده شده و در آخرین فصل، یادکردهایی از زرتشتیان در تفاسیر شیعه آمده است.<ref> شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی؛ ص337-338</ref>


    ==پانویس==
    ==پانویس==

    نسخهٔ ‏۱۰ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۳:۴۵

    یادکردهای دین زرتشت در تفاسیر قرآن کریم
    یادکردهای دین زرتشت در تفاسیر قرآن کریم
    پدیدآورانقنبرپور، زهرا (مؤلف)
    ناشرپلیکان
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1392
    چاپیکم
    زبانفارسی
    تعداد جلد1

    یادکردهای دین زرتشت در تفاسیر قرآن کریم ، تألیف زهرا قنبرپور، به تحلیل و بررسی بازتاب آیین زرتشت در تفاسیر اهل سنت می‌پردازد.

    شیوه پژوهشی نویسنده، توصیفی بوده و تألیف با استناد به منابع تفسیری و استخراج و تحلیل آگاهی‌های مربوط به دیانت زرتشتی در یک مقدمه و پنج فصل صورت گرفته است.

    هدف نویسنده از نگارش کتاب، بررسی و تحلیل و نقد آگاهی‌های مفسران و تصویر آن‌ها از آیین و همچنین علت‌یابی و ریشه‌یابی تاریخی، اجتماعی، مذهبیِ چگونگی فهم و نگاه مفسران نسبت به دین کهن ایرانی بوده است.

    مقدمه، به اشاره‌هایی درباره یادکرد زرتشتیان در قرآن و تفاسیر و معرفی کتاب و روش و سبب و انگیزه پژوهش اختصاص دارد. فصل نخست، به کلیات پژوهش و نیز جستارهایی مرتبط با موضوع آن می‌پردازد. در فصل دوم، به یادمان‌های کلی ایرانیان و آیین زرتشت در تفاسیر اشاراتی رفته است. موضوع فصل سوم، احکام فقهی زرتشتیان است که در تفاسیر روایی، فقهی و اجتهادی به مواردی همچون جزیه، دیه، طعام، شهادت و اهل کتاب بودن یا نبودن ایشان اشاره گردیده است. در فصل چهارم، مجموعه‌ای از گفتار مفسران درباره کلام و عقاید زرتشتیان از کتاب‌های تفسیری درباره توحید، جبر و اختیار، باور به معاد آورده شده و در آخرین فصل، یادکردهایی از زرتشتیان در تفاسیر شیعه آمده است.[۱]

    پانویس

    1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی؛ ص337-338

    منابع مقاله

    شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی؛ کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396ش.

    وابسته‌ها