المعجم القانوني الثلاثي: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - ' »' به '»')
    خط ۴۶: خط ۴۶:


    ==نمونه مباحث==
    ==نمونه مباحث==
    * «ولیّ»، «legal tutor, guardian by nature» و «Tuteur, légal » کسی که حقّ ولایت بر دیگری دارد<ref>ر.ک: همان، ص1758</ref>‏.
    * «ولیّ»، «legal tutor, guardian by nature» و «Tuteur, légal» کسی که حقّ ولایت بر دیگری دارد<ref>ر.ک: همان، ص1758</ref>‏.


    ==پانویس==
    ==پانویس==

    نسخهٔ ‏۲۳ سپتامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۷:۱۷

    القاموس القانونی الثانی
    المعجم القانوني الثلاثي
    پدیدآوراننخله، موریس (نويسنده)

    بعلبکی، روحی (نويسنده)

    مطر، لین صلاح (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرقاموس قانونی موسوعی شامل و مفصل عربی - فرنسی - انکلیزی
    ناشرمنشورات الحلبي الحقوقية
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر2002م
    چاپ1
    شابک-
    موضوعحقوق - اصطلاحها و تعبیرها - حقوق - واژه نامه‌‏ها - چند زبانه - زبان عربی - واژه نامه‎‌‌ها - چند زبانه
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ن‎‏3‎‏ق‎‏2‎‏ 54 ‏K‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    المعجم القانوني الثلاثي؛ قاموسٌ قانوني موسوعي شاملٌ و مفصّلٌ (عربي – فرنسي - إنكليزي)، نوشته پژوهشگران معاصر، موریس نخله، روح بعلبکی و صلاح مطر، فرهنگ‌نامه‌ای اختصاصی و سه‌زبانه (عربی، فرانسوی و انگلیسی) است که واژگان و اصطلاحات گوناگون حقوقی را به زبان عربی تعریف می‌کند و معادل‌های آن را به 2 زبان دیگر نشان می‌دهد.

    ویژگی‌ها

    این اثر، چند خصوصیت برجسته دارد:

    1. موسوعی است؛ یعنی همانند دانشنامه‌ها، اطلاعات بسیاری در مورد هر واژه یا اصطلاح ارائه می‌کند و به معادل‌یابی بسنده نکرده و به تعریف اصطلاحات نیز پرداخته است.
    2. جامع و مفصل است و تقریباً همه اصطلاحات حقوقی را معرفی می‌کند و شامل هزاران واژه و اصطلاح، می‌شود و مباحث در صفحاتی قابل ‌توجه (بیش از 1700 صفحه) عرضه شده است.
    3. چندزبانه بودن و نگارش گروهی نیز از امتیازات دیگر آن است.

    هدف و روش

    نگارندگان با تأکید بر اینکه «واژه»، همچون موجودی زنده است که زاده می‌شود، رشد می‌کند، دگرگون می‌شود و می‌میرد و اینکه کتاب‌های دینی و فرهنگ‌نامه‌ها باعث حفظ و پایداری واژگان شدند، افزوده‌اند: رشد ملت‌ها و علوم و اکتشافات جدید می‌طلبد که کلماتی نو استنباط شود و تعابیر نوینی هماهنگ با معانی و اهداف مورد نظر، رواج یابد. در این دوران (جهانی‌سازی) مناسب است که علاقه‌مندان به قانون، افزون بر عنایت به زبان عربی، به زبان فرانسوی و انگلیسی نیز اهتمام بورزند؛ زیرا این دو زبان در کشورهای عربی، رواجی گسترده یافته است و کتاب حاضر، برای رسیدن به همین مقصود، فراهم شده است. هرچند این اثر، فرهنگ‌نامه‌ای حقوقی و قانونی است، ولی در آن، واژگان تجاری، مصرفی و سیاسی نیز مطرح شده است[۱]‏.

    ساختار و محتوا

    این کتاب، فرهنگ‌نامه‌ای لفظی است و به‌ترتیب حروف الفبای عربی سامان‌دهی شده است و نویسندگان، بعد از ذکر هر واژه عربی، معادل‌های انگلیسی و فرانسوی آن را آورده و آنگاه به تعریف آن و بیان توضیحات پرداخته‌اند. اولین واژه، «ائتلاف» است[۲]‏ و آخرین، «یونسکو»[۳]‏.

    شبکه ارتباطی

    نویسندگان، به 2 شکل، ارتباط بین اصطلاحات را برقرار کرده‌اند:

    1. در موارد لازم، واژه یا اصطلاح عربی را آورده و بدون ذکر معادل‌های انگلیسی و فرانسوی، آن را به کلمه عربی دیگری ارتباط داده‌اند تا خواننده معادل مورد نظر را در جای مناسب خودش بیابد؛ مثلاً واژه «ابتداء» را به «بدء» ارجاع داده‌اند[۴]‏.
    2. بعد از آوردن هر اصطلاح عربی و معادل‌های انگلیسی و فرانسوی آن و مطرح کردن تعریف و توضیح، در صورت لزوم به اصطلاحات دیگر نیز ارجاع داده‌اند؛ مثلاً بعد از ارائه اطلاعات درباره «بلوغ، رشد»، به این اصطلاحات ارجاع داده شده است: «رشد، تمییز»، «الأحداث الجانحون»، «حدث»، «جانح»[۵]‏.

    نمونه مباحث

    • «ولیّ»، «legal tutor, guardian by nature» و «Tuteur, légal» کسی که حقّ ولایت بر دیگری دارد[۶]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه کتاب، ص5- 7
    2. ر.ک: متن کتاب، ص9
    3. ر.ک: همان، ص1768
    4. ر.ک: همان، ص13
    5. ر.ک: همان، ص369
    6. ر.ک: همان، ص1758

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها