مبانی حکومت اسلامی: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - '( ' به '(')
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''مبانی حکومت اسلامی'''، مجموعه بحث‌های آیت‌الله جعفر سبحانی است که متن عربی آن توسط جعفر خوش‌نویس تنظیم و به قلم داود الهامی به فارسی ترجمه شده است. کتاب با پیشگفتاری از آیت‌الله سبحانی آغاز شده است.
    '''مبانی حکومت اسلامی'''، مجموعه بحث‌های [[سبحانی تبریزی، جعفر|آیت‌الله جعفر سبحانی]] است که متن عربی آن توسط جعفر خوش‌نویس تنظیم و به قلم [[الهامی، داود|داود الهامی]] به فارسی ترجمه شده است. کتاب با پیشگفتاری از [[سبحانی تبریزی، جعفر|آیت‌الله سبحانی]] آغاز شده است.


    نویسنده، سبب و هدف از نگارش کتاب را این‌گونه توضیح داده است: «پس از انقلاب اسلامی و کمی پیش از آن، از طرف افراد بافضیلت در این زمینه طرح‌هایی ارائه گردید که هرکدام می‌تواند بعدی از ابعاد حکومت اسلامی را روشن سازد و هرگز کتابی که بتواند پاسخگوی بسیاری از پرسش‌ها در زمینه حکومت اسلامی باشد، تاکنون منتشر نشده و یا به دست ما نرسیده است. از این جهت احساس شد که جای چنین کتابی در اجتماع ما خالی است و هرچه زودتر، این خلأ باید پر شود»؛ لذا آیت‌الله سبحانی تدریس مباحث مربوط به حکومت اسلامی را آغاز می‌کنند. جعفر خوش‌نویس این مباحث را به عربی تنظیم می‌کند و به نام «معالم الحكومة الإسلامية» منتشر می‌شود. استقبال از این کتاب نیز سبب می‌شود که به قلم داود الهامی به زبان پارسی برگردانده شود و در قالب کتاب حاضر منتشر گردد<ref>ر.ک: پیشگفتار، ص10-9</ref>.
    نویسنده، سبب و هدف از نگارش کتاب را این‌گونه توضیح داده است: «پس از انقلاب اسلامی و کمی پیش از آن، از طرف افراد بافضیلت در این زمینه طرح‌هایی ارائه گردید که هرکدام می‌تواند بعدی از ابعاد حکومت اسلامی را روشن سازد و هرگز کتابی که بتواند پاسخگوی بسیاری از پرسش‌ها در زمینه حکومت اسلامی باشد، تاکنون منتشر نشده و یا به دست ما نرسیده است. از این جهت احساس شد که جای چنین کتابی در اجتماع ما خالی است و هرچه زودتر، این خلأ باید پر شود»؛ لذا [[سبحانی تبریزی، جعفر|آیت‌الله سبحانی]] تدریس مباحث مربوط به حکومت اسلامی را آغاز می‌کنند. جعفر خوش‌نویس این مباحث را به عربی تنظیم می‌کند و به نام «معالم الحكومة الإسلامية» منتشر می‌شود. استقبال از این کتاب نیز سبب می‌شود که به قلم داود الهامی به زبان پارسی برگردانده شود و در قالب کتاب حاضر منتشر گردد<ref>ر.ک: پیشگفتار، ص10-9</ref>.


    مباحث کتاب در هفت فصل و هر فصل در عناوین متعدد و زیرعنوان‌هایی متعدد تنظیم شده است. در فصل اول، حکومت یک ضرورت اجتماعی دانسته شده است؛ چراکه پیامبر(ص) در نخستین فرصت به تشکیل حکومت اقدام کرد و خود شخصاً به اداره جامعه برخاست و نظام توحیدی اسلام را در قالب حکومت پیاده کرد. تأسیس حکومت توسط پیامبر(ص) در دو مرحله در مکه و سپس مدینه انجام گرفت<ref>ر.ک: متن کتاب، ص16-15</ref>.
    مباحث کتاب در هفت فصل و هر فصل در عناوین متعدد و زیرعنوان‌هایی متعدد تنظیم شده است. در فصل اول، حکومت یک ضرورت اجتماعی دانسته شده است؛ چراکه پیامبر(ص) در نخستین فرصت به تشکیل حکومت اقدام کرد و خود شخصاً به اداره جامعه برخاست و نظام توحیدی اسلام را در قالب حکومت پیاده کرد. تأسیس حکومت توسط پیامبر(ص) در دو مرحله در مکه و سپس مدینه انجام گرفت<ref>ر.ک: متن کتاب، ص16-15</ref>.

    نسخهٔ ‏۳۰ اوت ۲۰۲۳، ساعت ۱۵:۴۴

    مبانی حکومت اسلامی
    مبانی حکومت اسلامی
    پدیدآورانسبحانی تبریزی، جعفر (نويسنده)

    هادی، جعفر (گردآورنده)

    الهامی، داود (مترجم)
    ناشرمؤسسه امام صادق علیه السلام
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر13سده
    چاپ1
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /س2 م6041 231 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مبانی حکومت اسلامی، مجموعه بحث‌های آیت‌الله جعفر سبحانی است که متن عربی آن توسط جعفر خوش‌نویس تنظیم و به قلم داود الهامی به فارسی ترجمه شده است. کتاب با پیشگفتاری از آیت‌الله سبحانی آغاز شده است.

    نویسنده، سبب و هدف از نگارش کتاب را این‌گونه توضیح داده است: «پس از انقلاب اسلامی و کمی پیش از آن، از طرف افراد بافضیلت در این زمینه طرح‌هایی ارائه گردید که هرکدام می‌تواند بعدی از ابعاد حکومت اسلامی را روشن سازد و هرگز کتابی که بتواند پاسخگوی بسیاری از پرسش‌ها در زمینه حکومت اسلامی باشد، تاکنون منتشر نشده و یا به دست ما نرسیده است. از این جهت احساس شد که جای چنین کتابی در اجتماع ما خالی است و هرچه زودتر، این خلأ باید پر شود»؛ لذا آیت‌الله سبحانی تدریس مباحث مربوط به حکومت اسلامی را آغاز می‌کنند. جعفر خوش‌نویس این مباحث را به عربی تنظیم می‌کند و به نام «معالم الحكومة الإسلامية» منتشر می‌شود. استقبال از این کتاب نیز سبب می‌شود که به قلم داود الهامی به زبان پارسی برگردانده شود و در قالب کتاب حاضر منتشر گردد[۱].

    مباحث کتاب در هفت فصل و هر فصل در عناوین متعدد و زیرعنوان‌هایی متعدد تنظیم شده است. در فصل اول، حکومت یک ضرورت اجتماعی دانسته شده است؛ چراکه پیامبر(ص) در نخستین فرصت به تشکیل حکومت اقدام کرد و خود شخصاً به اداره جامعه برخاست و نظام توحیدی اسلام را در قالب حکومت پیاده کرد. تأسیس حکومت توسط پیامبر(ص) در دو مرحله در مکه و سپس مدینه انجام گرفت[۲].

    در فصل دوم، سیستم حکومت اسلامی پس از پیامبر(ص) بررسی می‌شود. نویسنده بر این نکته تأکید دارد که صلاح امت اسلام در آن مقطع زمانی تعیین امام از طرف خداوند بود و دلایل متعددی را بر این موضوع اقامه می‌کند[۳]. اما اختلاف در «سقیفه بنی‌ساعده» به وقوع پیوست و هریک از قبائل تلاش می‌کرد زعامت و رهبری امت مسلمانان با آنها باشد[۴].

    در فصل‌های دیگر کتاب به‌ترتیب: سیستم حکومت اسلامی و ولایت فقیه در عصر غیبت، صفات حاکم اسلامی، ارکان حکومت اسلامی، ویژگی‌ها و وظایف و برنامه‌های حکومت اسلامی مطرح شده است.

    پانویس

    1. ر.ک: پیشگفتار، ص10-9
    2. ر.ک: متن کتاب، ص16-15
    3. ر.ک: همان، ص140-111
    4. ر.ک: همان، ص140

    منابع مقاله

    پیشگفتار و متن کتاب.

    وابسته‌ها