دراسات في الحديث و المحدثين: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR69390J1.jpg | عنوان = دراسات في الحديث و المحدثين | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = حسنی، هاشم معروف (نويسنده) |زبان | زبان = عربی | کد کنگره = ح5د4 106/5 BP | موضوع = |ناشر | ناشر = دار التعارف للمطبوعات | مکا...» ایجاد کرد)
     
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۴: خط ۲۴:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''دراسات في الحديث و المحدثين'''، اثری از هاشم معروف حسنی )۱۹۱۹-۱۹۸۴م)، عالم، محقق و مورخ لبنانی در علوم حدیث است.
    '''دراسات في الحديث و المحدثين'''، اثری از [[حسنی، سید هاشم معروف|هاشم معروف حسنی]] (۱۹۱۹-۱۹۸۴م)، عالم، محقق و مورخ لبنانی در علوم حدیث است.


    این کتاب، نگاهی اجمالی به نگارش قبل از اسلام و مراحل بعد از آن و احادیث و مراحل تدوین و تقسیمات آنها و علم و رجال و درایه دارد. همچنین متعرض صحابه و عدالت آنان شده و ضمن مقایسه میان عدالتی که محدثان برای تمام صحابه اثبات کرده و عصمتی که شیعیان برای ائمه قائل شده‌اند، به بیان دیدگاه هریک از شیعیان و اهل سنت نسبت به مجامع حدیثی صحیح بخاری و کافی کلینی و جایگاه آنها با تکیه بر مصادر مورد وثوق نزد هر دو مذهب پرداخته است<ref>ر.ک: آغاز کتاب، ص5</ref>.
    این کتاب، نگاهی اجمالی به نگارش قبل از اسلام و مراحل بعد از آن و احادیث و مراحل تدوین و تقسیمات آنها و علم و رجال و درایه دارد. همچنین متعرض صحابه و عدالت آنان شده و ضمن مقایسه میان عدالتی که محدثان برای تمام صحابه اثبات کرده و عصمتی که شیعیان برای ائمه قائل شده‌اند، به بیان دیدگاه هریک از شیعیان و اهل سنت نسبت به مجامع حدیثی [[صحيح البخاري|صحیح بخاری]] و [[الكافي (ط. دارالحديث)|کافی کلینی]] و جایگاه آنها با تکیه بر مصادر مورد وثوق نزد هر دو مذهب پرداخته است<ref>ر.ک: آغاز کتاب، ص5</ref>.


    ازآنجاکه کتاب کافی کلینی از مهم‌ترین کتاب‌های حدیثی نزد شیعه و همچنین صحیح بخاری از صحیح‌ترین اثر روایی نزد اهل سنت است، نویسنده پژوهش خود را با تکیه بر این دو اثر و با رویکردی غیر متعصبانه و غیر جانب‌دارانه به‌منظور دستیابی به حقیقت سامان داده و متعهد شده است تا به نگاه بی‌طرفانه در طرح مباحث کتاب پایبند باشد<ref>ر.ک: مقدمه، ص11-12</ref>.
    ازآنجاکه کتاب [[الكافي (ط. دارالحديث)|کافی]] [[کلینی، محمد بن یعقوب|کلینی]] از مهم‌ترین کتاب‌های حدیثی نزد شیعه و همچنین [[صحيح البخاري|صحیح بخاری]] از صحیح‌ترین اثر روایی نزد اهل سنت است، نویسنده پژوهش خود را با تکیه بر این دو اثر و با رویکردی غیر متعصبانه و غیر جانب‌دارانه به‌منظور دستیابی به حقیقت سامان داده و متعهد شده است تا به نگاه بی‌طرفانه در طرح مباحث کتاب پایبند باشد<ref>ر.ک: مقدمه، ص11-12</ref>.


    کتاب در پنج فصل ترتیب یافته است. در فصل اول، مطالبی پیرامون حدیث، نگارش و مراحل تدوین آن، به‌صورت مختصر آمده است<ref>ر.ک: متن کتاب، ص13-31</ref>.
    کتاب در پنج فصل ترتیب یافته است. در فصل اول، مطالبی پیرامون حدیث، نگارش و مراحل تدوین آن، به‌صورت مختصر آمده است<ref>ر.ک: متن کتاب، ص13-31</ref>.
    خط ۳۵: خط ۳۵:
    فصل سوم، به صحابه و موضوع عدالت صحابه اختصاص یافته است<ref>ر.ک: همان، ص65-71</ref>.
    فصل سوم، به صحابه و موضوع عدالت صحابه اختصاص یافته است<ref>ر.ک: همان، ص65-71</ref>.


    در فصل چهارم، مطالبی پیرامون بخاری و صحیح وی از نگاه علما و محدثان مطرح شده و به دنبال آن به بحث درباره کلینی و کافی از نگاه شیعه پرداخته شده است. روش کلینی در ذکر حدیث به‌همراه دیدگاه اهل سنت نسبت به روایات مخالفانشان، از دیگر مباحث این فصل است<ref>ر.ک: همان، ص109-145</ref>.
    در فصل چهارم، مطالبی پیرامون بخاری و صحیح وی از نگاه علما و محدثان مطرح شده و به دنبال آن به بحث درباره [[کلینی، محمد بن یعقوب|کلینی]] و [[الكافي (ط. دارالحديث)|کافی]] از نگاه شیعه پرداخته شده است. روش [[کلینی، محمد بن یعقوب|کلینی]] در ذکر حدیث به‌همراه دیدگاه اهل سنت نسبت به روایات مخالفانشان، از دیگر مباحث این فصل است<ref>ر.ک: همان، ص109-145</ref>.


    در فصل پنجم، نخست به بررسی و نقد برخی از رجال بخاری و کافی پرداخته شده، سپس به روایاتی اعتقادی در دو کتاب صحیح و کافی نظیر صفات خداوند، بداء، قدر، ایمان و اسلام و تقیه و همچنین به روایات کافی پیرامون قرآن و... توجه شده است<ref>ر.ک: همان، ص161-345</ref>.
    در فصل پنجم، نخست به بررسی و نقد برخی از رجال بخاری و کافی پرداخته شده، سپس به روایاتی اعتقادی در دو کتاب صحیح و کافی نظیر صفات خداوند، بداء، قدر، ایمان و اسلام و تقیه و همچنین به روایات کافی پیرامون قرآن و... توجه شده است<ref>ر.ک: همان، ص161-345</ref>.

    نسخهٔ ‏۲۲ ژوئیهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۰۹:۲۱

    دراسات في الحديث و المحدثين
    دراسات في الحديث و المحدثين
    پدیدآورانحسنی، هاشم معروف (نويسنده)
    ناشردار التعارف للمطبوعات
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1398ق - 1978م
    چاپ2
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ح5د4 106/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    دراسات في الحديث و المحدثين، اثری از هاشم معروف حسنی (۱۹۱۹-۱۹۸۴م)، عالم، محقق و مورخ لبنانی در علوم حدیث است.

    این کتاب، نگاهی اجمالی به نگارش قبل از اسلام و مراحل بعد از آن و احادیث و مراحل تدوین و تقسیمات آنها و علم و رجال و درایه دارد. همچنین متعرض صحابه و عدالت آنان شده و ضمن مقایسه میان عدالتی که محدثان برای تمام صحابه اثبات کرده و عصمتی که شیعیان برای ائمه قائل شده‌اند، به بیان دیدگاه هریک از شیعیان و اهل سنت نسبت به مجامع حدیثی صحیح بخاری و کافی کلینی و جایگاه آنها با تکیه بر مصادر مورد وثوق نزد هر دو مذهب پرداخته است[۱].

    ازآنجاکه کتاب کافی کلینی از مهم‌ترین کتاب‌های حدیثی نزد شیعه و همچنین صحیح بخاری از صحیح‌ترین اثر روایی نزد اهل سنت است، نویسنده پژوهش خود را با تکیه بر این دو اثر و با رویکردی غیر متعصبانه و غیر جانب‌دارانه به‌منظور دستیابی به حقیقت سامان داده و متعهد شده است تا به نگاه بی‌طرفانه در طرح مباحث کتاب پایبند باشد[۲].

    کتاب در پنج فصل ترتیب یافته است. در فصل اول، مطالبی پیرامون حدیث، نگارش و مراحل تدوین آن، به‌صورت مختصر آمده است[۳]. فصل دوم، به گونه‌های حدیث پراخته و ضمن اشاره به تواتر نزد اهل سنت، از اخبار آحاد و انواع آن و همچنین گونه‌های حدیث نزد اهل سنت و... بحث کرده است[۴].

    فصل سوم، به صحابه و موضوع عدالت صحابه اختصاص یافته است[۵].

    در فصل چهارم، مطالبی پیرامون بخاری و صحیح وی از نگاه علما و محدثان مطرح شده و به دنبال آن به بحث درباره کلینی و کافی از نگاه شیعه پرداخته شده است. روش کلینی در ذکر حدیث به‌همراه دیدگاه اهل سنت نسبت به روایات مخالفانشان، از دیگر مباحث این فصل است[۶].

    در فصل پنجم، نخست به بررسی و نقد برخی از رجال بخاری و کافی پرداخته شده، سپس به روایاتی اعتقادی در دو کتاب صحیح و کافی نظیر صفات خداوند، بداء، قدر، ایمان و اسلام و تقیه و همچنین به روایات کافی پیرامون قرآن و... توجه شده است[۷].

    پانویس

    1. ر.ک: آغاز کتاب، ص5
    2. ر.ک: مقدمه، ص11-12
    3. ر.ک: متن کتاب، ص13-31
    4. ر.ک: همان، ص31-58
    5. ر.ک: همان، ص65-71
    6. ر.ک: همان، ص109-145
    7. ر.ک: همان، ص161-345

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.



    وابسته‌ها