جهان‌بینی الهی و جهان‌بینی مادی: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۴: خط ۲۴:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''جهان‌بینی الهی و جهان‌بینی مادی'''، نوشته متفکر شهید مرتضی مطهری (1298-1358ش)، مقاله‌ای است که به‌اختصار دو جهان‌بینی را مقایسه و ویژگی‌های جهان‌بینی الهی و تناقضات و بن‌بست‌های جهان‌بینی مادی را مطرح کرده است.
    '''جهان‌بینی الهی و جهان‌بینی مادی'''، نوشته متفکر [[مطهری، مرتضی|شهید مرتضی مطهری]] (1298-1358ش)، مقاله‌ای است که به‌اختصار دو جهان‌بینی را مقایسه و ویژگی‌های جهان‌بینی الهی و تناقضات و بن‌بست‌های جهان‌بینی مادی را مطرح کرده است.


    «جهان‌بینی الهی و جهان‌بینی مادی»، عنوان مقاله‌ای است از استاد شهید که در سال 1350ش، به رشته تحریر درآمده و در همان سال‌ها در کتابی به نام «دیدگاه توحیدی» همراه چند مقاله دیگر از چند نویسنده دیگر منتشر شده است. همچنین در سال 1370ش، در جلد سوم مجموعه آثار استاد شهید مطهری منتشر شده است. چاپ مستقل این اثر به جهت درخواست‌های زیاد و برای دسترسی آسان‌تر علاقه‌مندان انجام شده است<ref>ر.ک: مقدمه، ص6-5</ref>‏.
    «جهان‌بینی الهی و جهان‌بینی مادی»، عنوان مقاله‌ای است از [[مطهری، مرتضی|استاد شهید]] که در سال 1350ش، به رشته تحریر درآمده و در همان سال‌ها در کتابی به نام «دیدگاه توحیدی» همراه چند مقاله دیگر از چند نویسنده دیگر منتشر شده است. همچنین در سال 1370ش، در جلد سوم مجموعه آثار [[مطهری، مرتضی|استاد شهید مطهری]] منتشر شده است. چاپ مستقل این اثر به جهت درخواست‌های زیاد و برای دسترسی آسان‌تر علاقه‌مندان انجام شده است<ref>ر.ک: مقدمه، ص6-5</ref>‏.


    در این مقاله، وجوه افتراق «جهان‌بینی الهی» و «جهان‌بینی مادی» و طرح غلط مسئله از سوی مادی‌مسلکان برای نامعقول جلوه دادن منطق الهیون و نیز اصول و پایه‌های واقعی این دو جهان‌بینی تشریح شده و چهره واقعی جهان‌بینی الهی که می‌تواند تکیه‌گاه یک ایدئولوژی واقع شود، به‌خوبی نشان داده شده و این جهان‌بینی از اتهامات مادی‌مسلکان مبرا گردیده است<ref>ر.ک: همان</ref>‏.
    در این مقاله، وجوه افتراق «جهان‌بینی الهی» و «جهان‌بینی مادی» و طرح غلط مسئله از سوی مادی‌مسلکان برای نامعقول جلوه دادن منطق الهیون و نیز اصول و پایه‌های واقعی این دو جهان‌بینی تشریح شده و چهره واقعی جهان‌بینی الهی که می‌تواند تکیه‌گاه یک ایدئولوژی واقع شود، به‌خوبی نشان داده شده و این جهان‌بینی از اتهامات مادی‌مسلکان مبرا گردیده است<ref>ر.ک: همان</ref>‏.

    نسخهٔ ‏۲۳ آوریل ۲۰۲۳، ساعت ۲۰:۵۵

    جهان‌بینی الهی و جهان‌بینی مادی
    جهان‌بینی الهی و جهان‌بینی مادی
    پدیدآورانمطهری، مرتضی (نويسنده)
    ناشرصدرا
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1394ش
    چاپ1
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    جهان‌بینی الهی و جهان‌بینی مادی، نوشته متفکر شهید مرتضی مطهری (1298-1358ش)، مقاله‌ای است که به‌اختصار دو جهان‌بینی را مقایسه و ویژگی‌های جهان‌بینی الهی و تناقضات و بن‌بست‌های جهان‌بینی مادی را مطرح کرده است.

    «جهان‌بینی الهی و جهان‌بینی مادی»، عنوان مقاله‌ای است از استاد شهید که در سال 1350ش، به رشته تحریر درآمده و در همان سال‌ها در کتابی به نام «دیدگاه توحیدی» همراه چند مقاله دیگر از چند نویسنده دیگر منتشر شده است. همچنین در سال 1370ش، در جلد سوم مجموعه آثار استاد شهید مطهری منتشر شده است. چاپ مستقل این اثر به جهت درخواست‌های زیاد و برای دسترسی آسان‌تر علاقه‌مندان انجام شده است[۱]‏.

    در این مقاله، وجوه افتراق «جهان‌بینی الهی» و «جهان‌بینی مادی» و طرح غلط مسئله از سوی مادی‌مسلکان برای نامعقول جلوه دادن منطق الهیون و نیز اصول و پایه‌های واقعی این دو جهان‌بینی تشریح شده و چهره واقعی جهان‌بینی الهی که می‌تواند تکیه‌گاه یک ایدئولوژی واقع شود، به‌خوبی نشان داده شده و این جهان‌بینی از اتهامات مادی‌مسلکان مبرا گردیده است[۲]‏.

    انواع جهان‌بینی به‌طور کلی از سه منبع ممکن است الهام بگیرد: علم، فلسفه و دین؛ پس جهان‌بینی سه گونه است: علمی، فلسفی و دینی[۳]‏. از مزایای جهان‌بینی مذهبی که جهان‌بینی علمی و جهان‌بینی فلسفی محض فاقد آنند، این است که علاوه بر جاودانگی و علاوه بر عموم و شمول، قداست‌بخش است، به اصول جهان‌بینی تقدس می‌بخشد[۴]‏.

    شهید، معتقد است که مکتب مادی، چه از نظر واقعیت‌ها و چه از نظر نظامات حاکم بر واقعیت‌ها، مکتب انحصار است؛ اما مکتب الهی از هر دو نظر مکتب ضد انحصار است[۵]‏.

    جهانی که الهی می‌بیند، علاوه بر اینکه ماهیت «از اویی» دارد، ماهیت «به‌سوی اویی» هم دارد، بلکه این دو از یکدیگر تفکیک‌ناپذیرند؛ هستی از نقطه‌ای که آغاز شده و تنزل یافته (قوس نزول) بار دیگر از خطی دیگر به‌سوی همان نقطه صعود می‌نماید (قوس صعود) و این است سر معاد که پیامبران تأکید فراوان بر شناخت و ایمان به آن دارند[۶]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص6-5
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: متن کتاب، ص16
    4. ر.ک: همان، ص34-33
    5. ر.ک: همان، ص35
    6. ر.ک: همان، ص70-69

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها