شرح المقدمة الکافیة في علم الإعراب: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۴۴: خط ۴۴:
    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    # مقدمه محقق و متن کتاب.
    # مقدمه محقق و متن کتاب.
    # بی‌نام، «الكافية (في علم النحو) و الشافية (في علمي التصريف و الخط)»، برگرفته از دانشنامه تخصصی کتاب‌شناسی و زندگی‌نامه ویکی‌نور، به آدرس:
    # بی‌نام، «[[الكافية (في علم النحو) و الشافية (في علمي التصريف و الخط)]]»، برگرفته از دانشنامه تخصصی کتاب‌شناسی و زندگی‌نامه ویکی‌نور
    #:https://wikinoor.ir/
    #[[:noormags:562703| احمدی، آصفه ؛ افتخاری، طاهره ؛ معدلی، هاجر؛ نافلی، مریم، «کتاب‌شناسی موضوعی: کتاب‌شناسی و نسخه‌شناسی الكافية و الهداية (1)، معرفی و نقد»، پایگاه مجلات تخصصی نور، آینه پژوهش، آذر و دی 1388-‌ شماره 119]].
    # احمدی، آصفه ؛ افتخاری، طاهره ؛ معدلی، هاجر؛ نافلی، مریم، «کتاب‌شناسی موضوعی: کتاب‌شناسی و نسخه‌شناسی الكافية و الهداية (1)، معرفی و نقد»، پایگاه مجلات تخصصی نور، آینه پژوهش، آذر و دی 1388-‌ شماره 119، به آدرس:
     
    https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/562703/


    ==وابسته‌ها==
    ==وابسته‌ها==
    خط ۵۵: خط ۵۴:
    [[رده:دارای صفحه و جدول 01 قربانی]]
    [[رده:دارای صفحه و جدول 01 قربانی]]
    [[رده:مقالات شهریور 01 مکرمی]]
    [[رده:مقالات شهریور 01 مکرمی]]
    [[رده:مقالات بارگذاری شده 01 قربانی]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده1]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده1]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 آبان 1401]]

    نسخهٔ ‏۱۶ نوامبر ۲۰۲۲، ساعت ۱۳:۴۷

    شرح المقدمة الکافیة في علم الإعراب
    شرح المقدمة الکافیة في علم الإعراب
    پدیدآورانابن حاجب، عثمان بن عمر (نويسنده) مخیمر احمد، جمال عبد العاصی (محقق)
    ناشرمکتبة نزار مصطفی الباز
    مکان نشرعربستان - ریاض
    سال نشر1418ق - 1997م
    چاپ1
    شابک-
    زبانعربی
    تعداد جلد3
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf



    شرح المقدمة الكافية في علم الإعراب، شرحی است که جمال‌الدین ابوعمرو عثمان بن حاجب (متوفی 346ق) بر مقدمه کتاب «الكافية» خود نوشته و با تحقیق جمال عبدالعاطی مخیمر منتشر شده است.

    «الكافية» که نام کامل آن، «كافية ذوي الأرب في معرفة كلام العرب» است[۱]، یکی از مهم‌ترین آثار ابن حاجب است که بیشترین شهرت وی، مدیون این اثر اوست. این کتاب، مقدمه مختصری است در نحو که بسیاری از دانشمندان، به فارسی و عربی بر آن شرح نوشته و عده‌ای آن را مختصر کرده‌اند که خود ابن حاجب نیز از جمله آنهاست و در اثر حاضر، این کتاب را شرح کرده است[۲].

    آنچه باعث اهمیت و امتیاز شرح حاضر بر سایر شروح این کتاب می‌شود، این است که این اثر، نخستین و موثق‌ترین شرحی است که بر این کتاب، نوشته شده است؛ زیرا ابن حاجب آن را بر اساس احکام و قواعد کتاب خود نوشته و ابهامات و غموضی که خود بدان اشراف داشته را توضیح داده و تشریح کرده است و جای تعجب نیست که این شرح، یکی از اولین و اصلی‌ترین منابعی است که مفسران «الكافية»، پس از او، بدان تکیه و اعتماد کرده‌اند؛ به‌گونه‌ای که در شروح خود، به نقل از تعلیلات و ترجیحات این شرح پرداخته و اقوال متقدمینی که در آن اختیار شده و توجیهات آن را، پذیرفته و نقل کرده‌اند و در بسیاری موارد، از سخنان و نظرات منحصربه‌فرد او که اکثر نحویون با آن مخالف بودند، پیروی کرده‌اند[۳].

    طریقه شرح بدین صورت است که صفحات کتاب، به سه قسمت تقسیم شده است: در قسمت بالا، متن اصلی کتاب قرار گرفته و در قسمت وسط، به شرح قسمت‌هایی از آن به‌صورت «قوله إلخ...» پرداخته شده و در پایین صفحه، توضیحات محقق آمده است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: بی‌نام
    2. ر.ک: احمدی، آصفه و دیگران، ص119
    3. ر.ک: مقدمه محقق، ج1، ص59
    4. ر.ک: متن کتاب، همان، ص214

    منابع مقاله

    1. مقدمه محقق و متن کتاب.
    2. بی‌نام، «الكافية (في علم النحو) و الشافية (في علمي التصريف و الخط)»، برگرفته از دانشنامه تخصصی کتاب‌شناسی و زندگی‌نامه ویکی‌نور
    3. احمدی، آصفه ؛ افتخاری، طاهره ؛ معدلی، هاجر؛ نافلی، مریم، «کتاب‌شناسی موضوعی: کتاب‌شناسی و نسخه‌شناسی الكافية و الهداية (1)، معرفی و نقد»، پایگاه مجلات تخصصی نور، آینه پژوهش، آذر و دی 1388-‌ شماره 119.


    وابسته‌ها