دره نجفی در علم عروض، بدیع، قافیه: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۵: خط ۲۵:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''دره نجفی'''، نوشته نجفقلی‌میرزا فرزند ابراهیم بن بهرام‏ (ت 1303ق)، ملقب به آقا سردار است. او نوه عباس‌میرزا فرزند فتحعلی شاه قاجار و دارای مناصب حکومتی بود<ref>ر.ک: مقدمه مؤلف ص3-4؛ مرسلوند، حسن، ج3، ص91</ref>. این اثر در موضوع ادبیات (عروض و بدیع و قافیه) نوشته شده و توسط حسین آهی تصحیح و بر آن حاشیه و تعلیقه زده شده است.
    '''دره نجفی'''، نوشته [[معزی، نجفقلی|نجفقلی‌میرزا]] فرزند ابراهیم بن بهرام‏ (ت 1303ق)، ملقب به آقا سردار است. او نوه عباس‌میرزا فرزند فتحعلی شاه قاجار و دارای مناصب حکومتی بود<ref>ر.ک: مقدمه مؤلف ص3-4؛ مرسلوند، حسن، ج3، ص91</ref>. این اثر در موضوع ادبیات (عروض و بدیع و قافیه) نوشته شده و توسط [[آهی، حسین|حسین آهی]] تصحیح و بر آن حاشیه و تعلیقه زده شده است.
    این کتاب، در حقیقت رساله‌ای ساده و مختصر از نویسنده می‌باشد که آن را به جهت آموزش مبتدیان تنظیم کرده است. وی نگارش این اثر را در سال 1330ق و در عرض یک هفته به سرانجام رسانده است<ref>ر.ک: مقدمه مؤلف، ص4</ref>.
    این کتاب، در حقیقت رساله‌ای ساده و مختصر از نویسنده می‌باشد که آن را به جهت آموزش مبتدیان تنظیم کرده است. وی نگارش این اثر را در سال 1330ق و در عرض یک هفته به سرانجام رسانده است<ref>ر.ک: مقدمه مؤلف، ص4</ref>.


    خط ۴۴: خط ۴۴:
    ==وابسته‌ها==
    ==وابسته‌ها==
    {{وابسته‌ها}}
    {{وابسته‌ها}}
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:زبان‌شناسی، علم زبان]]
    [[رده:زبان و ادبیات شرقی (آسیایی)]]
    [[رده:زبان و ادبیات فارسی]]
    [[رده:زبانها و ادبیات ایرانی]]
    [[رده:مقالات شهریور 01 گرنه زاده]]
    [[رده:مقالات شهریور 01 گرنه زاده]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده1]]  
    [[رده:مقالات بازبینی شده1]]  
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 مهرماه 1401]]

    نسخهٔ ‏۱۰ اکتبر ۲۰۲۲، ساعت ۲۱:۵۵

    دره نجفی در علم عروض، بدیع، قافیه
    دره نجفی در علم عروض، بدیع، قافیه
    پدیدآورانمعزی، نجفقلی (نويسنده) آهی، حسین (مصحح)
    ناشرفروغی
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1362ش
    چاپ1
    شابک-
    موضوععروض فارسی - فارسی - بدیع - قافیه
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏م‎‏6‎‏د‎‏4 3361 ‏PIR‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    دره نجفی، نوشته نجفقلی‌میرزا فرزند ابراهیم بن بهرام‏ (ت 1303ق)، ملقب به آقا سردار است. او نوه عباس‌میرزا فرزند فتحعلی شاه قاجار و دارای مناصب حکومتی بود[۱]. این اثر در موضوع ادبیات (عروض و بدیع و قافیه) نوشته شده و توسط حسین آهی تصحیح و بر آن حاشیه و تعلیقه زده شده است. این کتاب، در حقیقت رساله‌ای ساده و مختصر از نویسنده می‌باشد که آن را به جهت آموزش مبتدیان تنظیم کرده است. وی نگارش این اثر را در سال 1330ق و در عرض یک هفته به سرانجام رسانده است[۲].

    ساختار این کتاب در سه بخش عروض، بدیع و قافیه و در قالب چندین درس تنظیم شده است. نویسنده در بخش اول کتاب که مشتمل بر سی‌وهفت درس در عروض است، نخست به تعریف عروض، ارکان یا تفاعیل، بحور، اوزان شعری پرداخته و تقطیع و کیفیت و انواع آن را ذکر کرده است. در ادامه این بخش مطالبی را پیرامون زحافات، علل و همچنین دوائر شعری بیان کرده است. در پایان این بخش اسامی بحور، وجه تسمیه و معنای آنها را گفته است[۳].

    بخش دوم کتاب به موضوع قافیه اختصاص داده شده است. تعریف قافیه، حرکات قافیه، انواع قافیه، حدود قافیه، عیوب قافیه و ردیف از مطالب مهم این بخش است که آن را در ضمن بیست‌ونه درس به‌اختصار بیان نموده است[۴].

    بخش سوم کتاب که حجم بیشتری از اثر را شامل شده، در دانش بدیع است و در قالب یک‌صدوپنج درس ارائه شده است. نویسنده پس از تعریف مختصری از بدیع و کلام، به موضوع شعر پرداخته و انواع آن را ذکر و تعریف نموده است. وی در ادامه به صنایع بدیع و انواع آن اشاره کرده و نخست صنایع لفظیه را از قبیل تجنیس، ترصیع، ترکیب، تسجیع، براعت استهلال و... را ذکر کرده و به توضیح مختصر آنها پرداخته است. نویسنده پس از آن از صنایع معنویه سخن به میان آورده است. او از ابهام، ارصاد، التفات، استدراک، مجاز، استعاره، تشبیه، تعریض و دیگر صنایع نام برده و به توضیح مختصر آنها پرداخته است[۵].

    نویسنده در سرتاسر اثر به اشعار فارسی برخی از شاعران مشهور زبان فارسی استشهاد کرده و در بخش سوم اثر استشهاد به شعر عربی را در مواقعی که ضرورت اقتضا می‌کرده، از نظر دور نداشته است. مصحح نیز در ذیل برخی از مباحث به شرح و توضیح برخی از واژگان و مطالب پرداخته است.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه مؤلف ص3-4؛ مرسلوند، حسن، ج3، ص91
    2. ر.ک: مقدمه مؤلف، ص4
    3. رک: متن کتاب، ص6-63
    4. رک: همان، ص64-95
    5. رک: همان، ص96-219

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. مرسلوند، حسن، «زندگی‌نامه رجال و مشاهیر ایران»، تهران، الهام، 1376ش، چاپ دوم.

    وابسته‌ها