شاهرخی، محمود: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - '[[]]' به '')
    خط ۹۱: خط ۹۱:


    [[رده:زندگی‌نامه]]
    [[رده:زندگی‌نامه]]
    [[رده:شاعران]]

    نسخهٔ ‏۱ فوریهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۰۰:۲۶

    شاهرخی، محمود
    نام شاهرخی، محمود
    نام‎های دیگر جذبه
    نام پدر
    متولد 1306 ش
    محل تولد کرمان
    رحلت 1388 ش
    اساتید سید محمد مجذوب
    برخی آثار سیمای محمد(ص) در آینه شعر فارسی

    ‏در غبار کاروان

    کد مؤلف AUTHORCODE01479AUTHORCODE

    محمود شاهرخى (1306-1388ش)، متخلص به جذبه، نویسنده، ادیب، شاعر، عضو شورای شعر وزارت فرهنگ و فرهنگ ارسلامی

    ولادت

    در سال 1306 هجرى شمسى در بم از توابع کرمان متولد شد. وی از سوی پدر، منتسب به عارف خدابین، میرزا حسین ملقب به رونق‌علی کرمانی است.

    تحصیلات

    وى دوران کودکى و تحصیلات ابتدایى را در بم گذراند و تحصیلات متوسطه را در کرمان و یزد به پایان برد. پس از آن در مدرسه معصومیه کرمان، که خاص طلاب علوم دینیه است، به فرا گرفتن مقدمات زبان عربى پرداخت.

    شاهرخى در همان زمان با مردى وارسته و عارفى روشن ضمیر از اهالى یزد که براى وعظ و خطابه به بم آمده بود آشنا شد و شیفته معنویت و صفاى وى شد و سرانجام در معیت او راهى یزد گشت و در خانه او ساکن شد و در مدرسه خان یزد به ادامه تحصیل پرداخت. نام آن عارف سید محمد و تخلصش مجذوب بود و شاهرخى به واسطۀ ارادت به او تخلص «جذبه» را براى خود برگزید. «جذبه» پس از آن براى مدتى در یزد به تحصیل اشتغال داشت و سپس به نجف مشرف شد و در مدرسه کبراى آخوند خراسانى اقامت گزید و به تحصیل ادامه داد. پس از مدتى به علّت ضعف مزاج و بیمارى ریه به ایران مراجعت و در فیضیه قم به تحصیل پرداخت.

    سپس به علت تشدید بیمارى به تهران رفت و پس از بهبودى و سلامتى درگیر امور معیشتى شد و به همین علت از کسوت طلبگى بیرون آمد و در بخش خصوصى به فعالیت پرداخت. جذبه پس از پیروزی انقلاب، همکاری خود را با صدای جمهوری اسلامی آغاز کرد و به نوشتن مقالات و برنامه‏‌هایی با عناوین «تا به خلوتگاه خورشید»، «تا به سرمنزل عنقا»، «سیری به پای دل» و «نوای نی» در زمینه ادب و عرفان پرداخت. شعرهای «شاهرخی» پس از پیروزی انقلاب به صورت پراکنده در بیشتر مطبوعات کشور، جُنگ‏های ادبی و مجموعه شعرهای مختلف گرد آوری شده، انتشار یافته است.

    او از زمره شاعرانی بود که پس از آغاز جنگ تحمیلی، بسیاری از شعرهای خود را در موضوع دفاع مقدس، شهادت، ایثار و حماسه سازی‏‌های رزمندگان سرود و در شب ‏های شعر دفاع و مقاومت و همایش ‏های سراسری شعر دفاع مقدس حضور گسترده داشت.

    وی در طول فعالیت خود، با بسیاری از مراکز ادبی و فرهنگی از جمله حوزه هنری، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، شورای عالی شعر مرکز موسیقی صدا و سیما، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی تهران همکاری داشته و عضو شورای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود. جذبه بیشتر قالب‌های کلاسیک را در سرودن تجربه کرد.

    وفات

    محمود شاهرخی سرانجام در روز یکشنبه، 24 آبان‌ماه سال 1388ش در سن 82سالگی درگذشت.

    آثار

    1. در غبار کاروان، مجموعه شعر
    2. داغ شقایق‏ها
    3. تجلی عشق
    4. گزیده ادبیات معاصر
    5. گلبانگ عاشقانه، ترجمه مشارق انوار القلوب و مفاتح اسرار الغیوب
    6. شمیمی از گلزار معرفت
    7. ترجیعات توحیدی
    8. تجلی جمال و جلال در آیینه‌ی وجود امام حسین(ع)
    9. کیمیای مراد
    10. درسی که از قرآن آموختم و.....

    منابع مقاله

    1. مقالات محمود شاهرخی در پایگاه مجلات نورمگز
    2. پایگاه امام خمینی ره

    وابسته‌ها