راوندی، مرتضی: تفاوت میان نسخه‌ها

هیچ تغییری در اندازه به وجود نیامده‌ است. ،  ‏۷ اکتبر ۲۰۲۰
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۴: خط ۳۴:


== ولادت ==
== ولادت ==
در 1292ش در تهران دیده به جهان گشود. پدرش سیدمهدى موسوى غروى بود كه در كودكى او را از دست داد و زیر نظر برادر بزرگش، حجت‌الاسلام سید غفور موسوى غروى، بزرگ شد. او بعدها نام‌ خانوادگى راوندى را برگزید.
در 1292ش در تهران دیده به جهان گشود. پدرش سیدمهدى موسوى غروى بود که در کودکى او را از دست داد و زیر نظر برادر بزرگش، حجت‌الاسلام سید غفور موسوى غروى، بزرگ شد. او بعدها نام‌ خانوادگى راوندى را برگزید.


== تحصیلات ==
== تحصیلات ==
دوره ابتدایى را در مدرسه ایمان گذراند و از دارالفنون دیپلم ادبى گرفت. سپس در دانشكده حقوق دانشگاه تهران به تحصیل ادامه داد. لیسانس خود را از دانشكده حقوق تهران گرفت.
دوره ابتدایى را در مدرسه ایمان گذراند و از دارالفنون دیپلم ادبى گرفت. سپس در دانشکده حقوق دانشگاه تهران به تحصیل ادامه داد. لیسانس خود را از دانشکده حقوق تهران گرفت.


او مدتى در اداره راه آهن كار كرد و در 1318ش، به استخدام وزارت دادگسترى درآمد. كار در دادگسترى او را با عمق فساد حاكم بر نظام ادارى و حق‌كشى و ستم بر مردم آشنا كرد. این امر و تحولات پرشتاب ناشى از رویدادهاى پس از شهریور 1320، راوندى را به حزب توده ایران جذب كرد. این حزب در مهر 1320 در تهران تشكیل شده و مهمترین مدعى طرفدارى از عدالت و آزادى و قانون اساسى مشروطیت در آن زمان بود. راوندى در حزب توده ایران فعالیتهاى گوناگونى داشت، از جمله: تلاش براى تقویت و ساماندهى اتحادیه‌هاى كارگرى صنایع پارچه‌بافى اصفهان، همكارى با روزنامه ''دنیاى امروز''(''ه'') به صاحب امتیازى و مدیریت حسین فرشید، كسب امتیاز روزنامه ''آهنگر''، ترجمان (ارگان) حزب توده در اصفهان در اردیبهشت 1325، سخنرانى درباره مسائل روز در شهرهاى شمالى ایران ازجمله درباره نیاز نداشتن ایران به مستشاران امریكایى در ژاندارمرى و امضاى اعلامیه تأسیس حزب جنگل در آذر 1324. او افزون‌بر فعالیتهاى حزبى با دایركردن دفتر وكالتش در اصفهان، از زندانیان و اعضاى تحت تعقیب حزب توده و شوراى متحده اتحادیه‌ها دفاع كرد. در همان سال در كمیته ایالتى حزب توده در آذربایجان نیز فعالیت داشت.  
او مدتى در اداره راه آهن کار کرد و در 1318ش، به استخدام وزارت دادگسترى درآمد. کار در دادگسترى او را با عمق فساد حاکم بر نظام ادارى و حق‌کشى و ستم بر مردم آشنا کرد. این امر و تحولات پرشتاب ناشى از رویدادهاى پس از شهریور 1320، راوندى را به حزب توده ایران جذب کرد. این حزب در مهر 1320 در تهران تشکیل شده و مهمترین مدعى طرفدارى از عدالت و آزادى و قانون اساسى مشروطیت در آن زمان بود. راوندى در حزب توده ایران فعالیتهاى گوناگونى داشت، از جمله: تلاش براى تقویت و ساماندهى اتحادیه‌هاى کارگرى صنایع پارچه‌بافى اصفهان، همکارى با روزنامه ''دنیاى امروز''(''ه'') به صاحب امتیازى و مدیریت حسین فرشید، کسب امتیاز روزنامه ''آهنگر''، ترجمان (ارگان) حزب توده در اصفهان در اردیبهشت 1325، سخنرانى درباره مسائل روز در شهرهاى شمالى ایران ازجمله درباره نیاز نداشتن ایران به مستشاران امریکایى در ژاندارمرى و امضاى اعلامیه تأسیس حزب جنگل در آذر 1324. او افزون‌بر فعالیتهاى حزبى با دایرکردن دفتر وکالتش در اصفهان، از زندانیان و اعضاى تحت تعقیب حزب توده و شوراى متحده اتحادیه‌ها دفاع کرد. در همان سال در کمیته ایالتى حزب توده در آذربایجان نیز فعالیت داشت.  


مرتضى راوندى مانند بسیارى از تحصیل‌كردگان دوران خود با وعده آزادى و دموكراسى حزب توده ایران به عضویت آن درآمد. او به قانون اساسى ایران و حكومت مشروطه اعتقاد داشت و برخلاف سیاست رسمى حزب توده، طرفدار جنبش ملى شدن صنعت نفت ایران بود و محمد مصدق را شخصیتى ملى و وطن‌پرست مى‌دانست.  
مرتضى راوندى مانند بسیارى از تحصیل‌کردگان دوران خود با وعده آزادى و دموکراسى حزب توده ایران به عضویت آن درآمد. او به قانون اساسى ایران و حکومت مشروطه اعتقاد داشت و برخلاف سیاست رسمى حزب توده، طرفدار جنبش ملى شدن صنعت نفت ایران بود و محمد مصدق را شخصیتى ملى و وطن‌پرست مى‌دانست.  


راوندى در دومین كنگره حزب توده ایران در بهار 1327ش، كه نیمه‌مخفى برگزار شد، یكى از چهارده نفرى بود كه به عضویت هیئت مشورتى كمیته مركزى حزب انتخاب شدند. او در 1330ش، به جرم فعالیتهاى سیاسى دستگیر شد و بیش از یك سال زندانى بود. در دوران زندان به ماهیت خط‌مشى حزب توده پى برد. پس از آزادى و كودتاى 28 مرداد 1332ش از فعالیتهاى سیاسى كناره گرفت و به تحقیق و تألیف پرداخت. راوندى در 1346ش، به خواست خود بازنشسته شد. آخرین سمت او دادیار دیوان عالى كشور بود. او مدتى ریاست اداره ثبت كل كشور و ریاست یكى از ادارات بیمه‌هاى اجتماعى را نیز برعهده داشت. بعدها اسداللّه علم (وزیر دربار محمدرضاشاه پهلوى) وى را به مجمعى متشكل از پانصد تن از استادان دانشگاه، تاریخ‌نویسان، جامعه‌شناسان و روشنفكران دعوت كرد تا به تدوین تاریخ پنجاه ساله سلطنت سلسله پهلوى (1304ـ1357ش) بپردازند.
راوندى در دومین کنگره حزب توده ایران در بهار 1327ش، که نیمه‌مخفى برگزار شد، یکى از چهارده نفرى بود که به عضویت هیئت مشورتى کمیته مرکزى حزب انتخاب شدند. او در 1330ش، به جرم فعالیتهاى سیاسى دستگیر شد و بیش از یک سال زندانى بود. در دوران زندان به ماهیت خط‌مشى حزب توده پى برد. پس از آزادى و کودتاى 28 مرداد 1332ش از فعالیتهاى سیاسى کناره گرفت و به تحقیق و تألیف پرداخت. راوندى در 1346ش، به خواست خود بازنشسته شد. آخرین سمت او دادیار دیوان عالى کشور بود. او مدتى ریاست اداره ثبت کل کشور و ریاست یکى از ادارات بیمه‌هاى اجتماعى را نیز برعهده داشت. بعدها اسداللّه علم (وزیر دربار محمدرضاشاه پهلوى) وى را به مجمعى متشکل از پانصد تن از استادان دانشگاه، تاریخ‌نویسان، جامعه‌شناسان و روشنفکران دعوت کرد تا به تدوین تاریخ پنجاه ساله سلطنت سلسله پهلوى (1304ـ1357ش) بپردازند.


وى از جوانى با همت شخصى و با نیت تهیه تاریخ زندگى مردم ایران، پژوهش و فیش‌بردارى از منابع گوناگون داخلى و خارجى را آغاز كرد. وى در طول پنجاه سال پژوهش، هزاران فیش و سند تاریخى را از كتاب‌هاى گوناگون جمع‌آورى كرد.
وى از جوانى با همت شخصى و با نیت تهیه تاریخ زندگى مردم ایران، پژوهش و فیش‌بردارى از منابع گوناگون داخلى و خارجى را آغاز کرد. وى در طول پنجاه سال پژوهش، هزاران فیش و سند تاریخى را از کتاب‌هاى گوناگون جمع‌آورى کرد.


كتاب 10 جلدى تاریخ اجتماعى ایران كه گردآورى آن بیش از 40 سال به طول انجامید، اساسى‌ترین كار رواندى است. با این كار، او پایه‌اى محكم و قابل ستایش در این عرصه بنیان نهاد. نخستین دوره تاریخ اجتماعى در1340ش در سه جلد منتشر شد. پس از انقلاب، اكثر كتاب‌هاى او، به خصوص جلدهاى اول و دوم آن كه به فرهنگ و تمدن ایران قدیم و حمله اعراب بادیه‌نشین مى‌پرداخت، مجوز نشر نیافت و جلدهاى آخر كه به نقد اعتقادات ایرانیان مى‌پرداخت، در سوئد چاپ شد.  
کتاب 10 جلدى تاریخ اجتماعى ایران که گردآورى آن بیش از 40 سال به طول انجامید، اساسى‌ترین کار رواندى است. با این کار، او پایه‌اى محکم و قابل ستایش در این عرصه بنیان نهاد. نخستین دوره تاریخ اجتماعى در1340ش در سه جلد منتشر شد. پس از انقلاب، اکثر کتاب‌هاى او، به خصوص جلدهاى اول و دوم آن که به فرهنگ و تمدن ایران قدیم و حمله اعراب بادیه‌نشین مى‌پرداخت، مجوز نشر نیافت و جلدهاى آخر که به نقد اعتقادات ایرانیان مى‌پرداخت، در سوئد چاپ شد.  


== وفات ==
== وفات ==
راوندى در 23 شهریور 1378، در 86 سالگى، براثر عارضه مغزى در تهران درگذشت و در قطعه نویسندگان و هنرمندان بهشت‌زهرا به خاك سپرده شد.
راوندى در 23 شهریور 1378، در 86 سالگى، براثر عارضه مغزى در تهران درگذشت و در قطعه نویسندگان و هنرمندان بهشت‌زهرا به خاک سپرده شد.


== آثار==
== آثار==
خط ۵۹: خط ۵۹:
#سیر فرهنگ و تاریخ تعلیم و تربیت در ایران و اروپا.
#سیر فرهنگ و تاریخ تعلیم و تربیت در ایران و اروپا.
#سیر قضا و تاریخ دادگسترى در ایران و اروپا.
#سیر قضا و تاریخ دادگسترى در ایران و اروپا.
#ترجمه زندگى مسلمانان در قرون وسطى: اثر دكتر على مظاهرى.
#ترجمه زندگى مسلمانان در قرون وسطى: اثر دکتر على مظاهرى.
#ترجمه اقتصاد بشرى: اثر رنه ساد (از مجموعه چه مى‌دانم؟).
#ترجمه اقتصاد بشرى: اثر رنه ساد (از مجموعه چه مى‌دانم؟).


۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش