كتاب التيجان في ملوك حمير: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - '== وابسته‌ها == ' به '==وابسته‌ها== {{وابسته‌ها}} ')
    خط ۶۳: خط ۶۳:
    مقدمه و متن کتاب.  
    مقدمه و متن کتاب.  


    == وابسته‌ها ==  
    ==وابسته‌ها==
    {{وابسته‌ها}}
     
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:تاریخ (عمومی)]]
    [[رده:تاریخ (عمومی)]]

    نسخهٔ ‏۹ دسامبر ۲۰۲۰، ساعت ۱۰:۲۹

    كتاب التيجان في ملوك حمير
    كتاب التيجان في ملوك حمير
    پدیدآورانوهب بن منبه (نويسنده)

    قملاني، علي (محقق)

    مرکز الدراسات و الابحاث اليمنيه
    ناشرمرکز الدراسات و الأبحاث اليمنية
    مکان نشريمن - صنعا
    چاپ1
    زبانعربي
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ي85 الف2 247 DS ‏‎
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    كتاب التيجان في ملوك حمير، تألیف علی قملانی، مجموعه‌ای از قصه‌های تاریخی و اسطوره و خرافه است. تصحیح و مقدمه کتاب به قلم عبدالعزیز مقالح است.

    ساختار

    کتاب، مشتمل بر مقدمه مصحح و متن اثر است که به شیوه روایی - ‌داستانی نوشته شده است.

    گزارش محتوا

    عبدالعزیز مقالح در ابتدای مقدمه اثر می‌نویسد: هنگامی‌که در قاهره دانشجو بودم، با تعداد زیادی از محققین و اساتید بزرگ در سالن کتابخانه و در رواق‌های دانشگاه و در مجالس ادبی و در باشگاه‌های شعری روبه‌رو شدم که بیشترشان می‌پرسیدند: آیا می‌توانی بر نسخه‌ای از کتاب «التيجان» دست‌ یابی؟ پاسخ من همواره منفی بود؛ چراکه کتاب مورد درخواست ایشان، یک بار در هند چاپ شده و پس از آن نیز تکرار نشده است، بلکه این کتاب فراموش شده و در محیط‎های تحقیقی دانشگاه‌ها یا علاقه‌مندان اساطیر عربی، از شعرا و ادبا، هم‌اکنون یاد و نشانی از آن نیست.

    من آشکارا اهتمام به این کتاب و جستجوی آن را امری غریب می‌دانستم؛ چراکه از کتبی است که به‌طور اتفاقی در ابتدای زندگی ادبی‌ام حدود بیست سال پیش در کتابخانه بزرگ دانشگاه، آن را خواندم و مطالعه آن هیچ‌گونه هیجانی را در من باعث نشد؛ چراکه از دید من چیزی بیش از مجموعه اساطیر و افسانه‌ها و اخبار منقول، به‌ویژه اخبار آدم و بقیه انبیا(ع) و درگیری‌هایی که بین فرزندان نوح رخ داد، نبود. وجود اسرائیلیات در این جنبه از کتاب روشن است. بعد تاریخی یا اسطوره‌ای کتاب باقی می‌ماند که همین سبب رغبت و دل‌بستگی محققین و ادبا است؛ چه، اساطیر در ذات خود، دارای ارزش ادبی، هنری و انسانی هستند و این چیزی است که من نسبت به آن جاهل بودم و هنگامی که برای اولین بار این کتاب را خواندم، نمی‌توانستم آن را تصور کنم[۱]‏.

    وی سپس از مذاکرات طولانی‌اش با استاد بزرگ «فاروق خورشید» پیرامون کتاب یاد کرده است. آن استاد، از این کتاب بسیار تمجید می‌کرده؛ به‌گونه‌ای که گویی از گنجی پربها سخن می‌گفته است[۲]‏.

    در کتاب تیجان بین حوادث تاریخی و قصه‌های دینی و بین خرافه و اسطوره جمع شده است و اهتمام به آن، توجه به تاریخ نیست؛ چراکه این اثر مرجع تاریخی یا مصدر علمی بشمار نمی‌رود. اهتمام به این اثر و گرایش به آن از این جهت است که کتابی فنی و هنری است که پیدایش قصه عربی و شیوه روایتش را ثبت کرده است[۳]‏.

    کتاب با خبری از عبدالملک بن هشام که با چند واسطه از وهب بن منبه، خبر زیر را نقل کرده، آغاز شده است: 93 کتاب از آنچه خداوند بر انبیا نازل کرده را مطالعه کردم؛ پس در آنها چنین یافتم که کتبی که خداوند بر همه انبیا نازل کرده، 163 کتاب است: دو صحیفه بر آدم؛ پنجاه صحیفه بر شیث بن آدم؛ سی صحیفه بر اخنوع (ادریس)؛ دو صحیفه بر نوح (صحیفه‌ای قبل از طوفان و صحیفه‌ای پس از طوفان)؛ چهار صحیفه بر هود؛ دو صحیفه بر صالح؛ بیست صحیفه بر ابراهیم؛ پنجاه صحیفه بر موسی؛ زبور بر دواود؛ انجیل بر عیسی و فرقان بر محمد(ص)[۴]‏.

    پس از آن به شیوه رایج به اخبار خلقت عالم و استقرار عرش الهی بر آب[۵] و سپس به اخبار خلقت آدم و حوا و خروج آدم از بهشت و مانند آن اشاره شده است[۶]‏. عمر آدم(ع)، 930 سال و نامش به سریانی و عربی «آدم» بوده است. عمر حواء نیز 928 سال بوده است[۷]‏.

    در ادامه کتاب، اخبار و اساطیر و افسانه‌های مربوط به حکومت و فرمانروایی افراد مختلف، همچون: لقمان بن عاد، حارث بن همال، ابرهه، شرحبیل، بلقیس و... بیان شده است.

    در بخشی از کتاب آمده است: دین حنیفیه، بر عرب غالب بود، تا اینکه عمرو بن قمعه کنانی پیدا شد. وی اولین کسی بود که دین ابراهیم و اسماعیل را تغییر داد و احکام آنها را نفی کرد[۸]‏.

    وضعیت کتاب

    از این کتاب، دو نسخه موجود است: نسخه اصلی، در صنعا با عمر تقریبی پانصد سال‏ قرار دارد و نسخه دیگری از آن در موزه آثار هنری لندن موجود است[۹]‏.

    اختلاف نسخ و توضیح برخی عبارات در پاورقی‌های کتاب و فهرست مطالب در انتهای آن ذکر شده است.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص6-5
    2. ر.ک: همان، ص6
    3. ر.ک: همان، ص8-7
    4. ر.ک: متن کتاب، ص9
    5. ر.ک: همان، ص10
    6. ر.ک: همان، ص16-13
    7. ر.ک: همان، ص26
    8. ر.ک: همان، ص213
    9. ر.ک: مقدمه، ص8

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها