متشابه القرآن (طریثیثی): تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - 'می‎پردازد' به 'می‌پردازد')
    جز (جایگزینی متن - 'ه‎ا' به 'ه‌ا')
    خط ۳۰: خط ۳۰:
    '''متشابه القرآن'''، اثر [[طريثيثي، رکن‌الدين|رکن‎الدین ابوطاهر طریثیثی]] (حدود قرن 5)، کتابی است درباره تفسیر و عقاید از دانشمندی معتزلی که توسط [[سالمي، عبدالرحمن بن سليمان|عبدالرحمن بن سلیمان سالمی]] مورد تحقیق قرار گرفته و منتشر شده است.
    '''متشابه القرآن'''، اثر [[طريثيثي، رکن‌الدين|رکن‎الدین ابوطاهر طریثیثی]] (حدود قرن 5)، کتابی است درباره تفسیر و عقاید از دانشمندی معتزلی که توسط [[سالمي، عبدالرحمن بن سليمان|عبدالرحمن بن سلیمان سالمی]] مورد تحقیق قرار گرفته و منتشر شده است.


    موضوع کتاب، آیات متشابه قرآن است و نویسنده‎ای معتزلی آن را نگاشته است. به‎ احتمال‎ زیاد، این اثر جزء‎ کتاب‎هایی‎ بوده که از سوی زیدیان ایرانی یا یمنی از ایران و به ‎احتمال ضعیف از عراق، به یمن آورده شده بوده است<ref>[https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/1994/50 ر.ک: انصاری قمی، حسن، ص50]</ref>.
    موضوع کتاب، آیات متشابه قرآن است و نویسنده‌ای معتزلی آن را نگاشته است. به‎ احتمال‎ زیاد، این اثر جزء‎ کتاب‎هایی‎ بوده که از سوی زیدیان ایرانی یا یمنی از ایران و به ‎احتمال ضعیف از عراق، به یمن آورده شده بوده است<ref>[https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/1994/50 ر.ک: انصاری قمی، حسن، ص50]</ref>.


    گرایش نویسنده کتاب نوعی اعتزال بصری و بهشمی است. با این وصف در طول کتاب تنها در موارد محدودی این نوع گرایش در تمایز با گرایش بغدادی و یا غیر بهشمی به ظهور پیوسته است. ازآنجاکه بر شیئیت معدوم تکیه می‌کند معلوم است که تحت تأثیر مکتب ابوالحسن بصری نبوده است؛ اما از دیگر سو در کتاب از ابوزید بلخی نقل می‌کند و او را شیخ خود می‎خواند. ازآنجاکه ابوزید بلخی یک متکلم معتزلی نبوده، این امر نشان می‎دهد که ابوطاهر به سنتی از معتزلیان خراسان دل‎بسته بوده که شاید ابوزید بلخی را از خود می‎دانسته و بدو و گرایش‎های او تعلق‎ خاطر داشته‎اند<ref>[http://ansari.kateban.com/post/2667 ر.ک: انصاری، حسن، پایگاه بررسی‎های تاریخی]</ref>.
    گرایش نویسنده کتاب نوعی اعتزال بصری و بهشمی است. با این وصف در طول کتاب تنها در موارد محدودی این نوع گرایش در تمایز با گرایش بغدادی و یا غیر بهشمی به ظهور پیوسته است. ازآنجاکه بر شیئیت معدوم تکیه می‌کند معلوم است که تحت تأثیر مکتب ابوالحسن بصری نبوده است؛ اما از دیگر سو در کتاب از ابوزید بلخی نقل می‌کند و او را شیخ خود می‎خواند. ازآنجاکه ابوزید بلخی یک متکلم معتزلی نبوده، این امر نشان می‎دهد که ابوطاهر به سنتی از معتزلیان خراسان دل‎بسته بوده که شاید ابوزید بلخی را از خود می‎دانسته و بدو و گرایش‎های او تعلق‎ خاطر داشته‌اند<ref>[http://ansari.kateban.com/post/2667 ر.ک: انصاری، حسن، پایگاه بررسی‎های تاریخی]</ref>.


    ==ساختار==
    ==ساختار==
    مؤلف، کتاب را به ده فصل و هر فصل را در چندین باب تنظیم کرده است. تعداد ابواب هر فصل، بسته به اهمیت فصول، متفاوت است. ایشان در ابتدای کتابش نیز مقدمه‎ای آورده است. آقایان [[سالمي، عبدالرحمن بن سليمان|عبدالرحمن بن سلیمان سالمی]] (محقق کتاب)، فیصل حفیان و رضوان سید نیز مقدمه، تقدیمیه و تصدیری بر این اثر افزوده‎اند.
    مؤلف، کتاب را به ده فصل و هر فصل را در چندین باب تنظیم کرده است. تعداد ابواب هر فصل، بسته به اهمیت فصول، متفاوت است. ایشان در ابتدای کتابش نیز مقدمه‌ای آورده است. آقایان [[سالمي، عبدالرحمن بن سليمان|عبدالرحمن بن سلیمان سالمی]] (محقق کتاب)، فیصل حفیان و رضوان سید نیز مقدمه، تقدیمیه و تصدیری بر این اثر افزوده‌اند.


    ==گزارش محتوا==
    ==گزارش محتوا==
    خط ۷۷: خط ۷۷:
    # مقدمه و متن کتاب.
    # مقدمه و متن کتاب.
    #[http://ansari.kateban.com/post/2667 انصاری، حسن، «چاپ کتاب متشابه القرآن از یک نویسنده معتزلی»، پایگاه بررسی‎های تاریخی (مقالات و نوشته‎های حسن انصاری در حوزه تاریخ و فرهنگ ایران و اسلام)]،
    #[http://ansari.kateban.com/post/2667 انصاری، حسن، «چاپ کتاب متشابه القرآن از یک نویسنده معتزلی»، پایگاه بررسی‎های تاریخی (مقالات و نوشته‎های حسن انصاری در حوزه تاریخ و فرهنگ ایران و اسلام)]،
    #[[:noormags:34435|انصاری قمی، حسن، «تحفه‎ای گران‎قدر از کاشمر»، کتاب ماه دین، فروردین و اردیبهشت 1385، شماره 102 و 103، درج در پایگاه مجلات تخصصی نور (نورمگز)]].
    #[[:noormags:34435|انصاری قمی، حسن، «تحفه‌ای گران‎قدر از کاشمر»، کتاب ماه دین، فروردین و اردیبهشت 1385، شماره 102 و 103، درج در پایگاه مجلات تخصصی نور (نورمگز)]].
       
       
    == وابسته‌ها ==
    == وابسته‌ها ==

    نسخهٔ ‏۲۱ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۲۲:۳۹

    متشابه القرآن‏
    متشابه القرآن (طریثیثی)
    پدیدآورانطريثيثي، رکن‌الدين (نويسنده) سالمي، عبدالرحمن بن سليمان (محقق)
    عنوان‌های دیگرمتشابه القرآن
    ناشرالمنظمة العربية للتربية و الثقافة و العلوم. معهد المخطوطات العربية
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشرمجلد1: 2015م , 1436ق,
    شابک978-977-5017-22-2
    موضوععلم کلام تفسير قرآن
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    متشابه القرآن، اثر رکن‎الدین ابوطاهر طریثیثی (حدود قرن 5)، کتابی است درباره تفسیر و عقاید از دانشمندی معتزلی که توسط عبدالرحمن بن سلیمان سالمی مورد تحقیق قرار گرفته و منتشر شده است.

    موضوع کتاب، آیات متشابه قرآن است و نویسنده‌ای معتزلی آن را نگاشته است. به‎ احتمال‎ زیاد، این اثر جزء‎ کتاب‎هایی‎ بوده که از سوی زیدیان ایرانی یا یمنی از ایران و به ‎احتمال ضعیف از عراق، به یمن آورده شده بوده است[۱].

    گرایش نویسنده کتاب نوعی اعتزال بصری و بهشمی است. با این وصف در طول کتاب تنها در موارد محدودی این نوع گرایش در تمایز با گرایش بغدادی و یا غیر بهشمی به ظهور پیوسته است. ازآنجاکه بر شیئیت معدوم تکیه می‌کند معلوم است که تحت تأثیر مکتب ابوالحسن بصری نبوده است؛ اما از دیگر سو در کتاب از ابوزید بلخی نقل می‌کند و او را شیخ خود می‎خواند. ازآنجاکه ابوزید بلخی یک متکلم معتزلی نبوده، این امر نشان می‎دهد که ابوطاهر به سنتی از معتزلیان خراسان دل‎بسته بوده که شاید ابوزید بلخی را از خود می‎دانسته و بدو و گرایش‎های او تعلق‎ خاطر داشته‌اند[۲].

    ساختار

    مؤلف، کتاب را به ده فصل و هر فصل را در چندین باب تنظیم کرده است. تعداد ابواب هر فصل، بسته به اهمیت فصول، متفاوت است. ایشان در ابتدای کتابش نیز مقدمه‌ای آورده است. آقایان عبدالرحمن بن سلیمان سالمی (محقق کتاب)، فیصل حفیان و رضوان سید نیز مقدمه، تقدیمیه و تصدیری بر این اثر افزوده‌اند.

    گزارش محتوا

    مقدمه محقق به شرح حال نویسنده گمنام کتاب و توضیح این اثرش اختصاص یافته است. محقق، درباره نویسنده می‎گوید: فقط به کنیه و لقب و نسبتش، با استفاده از نسخ خطی از این اثر دست یافتیم[۳]. اینکه او در کجا و در چه عصری زندگی می‌کرده است، از مسائل اختلافی است[۴].

    او درباره نام کتاب می‎گوید: برای این اثر دو نام «متشابه القرآن» و «تفسير متشابه القرآن الكريم» ذکر شده؛ علاوه بر آن، این اثر به نام «تفسير الطريثيثي» نیز مشهور است[۵].

    محقق، سپس از سیر مطالب کتاب و روش نویسنده سخن به میان می‎آورد. وی به روش نویسنده در نگارش، اعتراض نموده و می‎گوید: روش نویسنده با آنچه عرف از آن متابعت می‎نماید قدری متفاوت است؛ زیرا آنچه در نگارش آثار معروف است، تقسیم کتاب به ابوابی است که فصولی در تحت آن وجود دارد، اما در این کتاب، خلاف آن به چشم می‎خورد[۶]. در ادامه از دیگر معایب این اثر یاد می‌کند[۷].

    مؤلف در آغاز هر فصل، الزامات اقوال مخالفان را بررسی کرده است. وی عمدتاً در مباحث خود به شعر، لغت و گاهی نقل حدیث توجه دارد و در مقدمه می‎نویسد که اختلافات مذاهب به دلیل اختلاف در تأویل است و به همین دلیل وی به نگارش این کتاب اقدام کرده تا در ابواب متعلق به کلام، فنون مختلف آیات متشابه را بررسی کند. وی می‎نویسد که فقط به ابواب کلامی بسنده می‌کند و به اختلافات فقهی و آیات متشابه در این‎باره نمی‌پردازد. همچنین مؤلف در مقدمه تصریح می‌کند که کتابی را پیش از خود نیافته است که در این موضوع کامل باشد، بلکه هریک از نویسندگان پیشین، به موضوعی خاص توجه نشان داده است؛ برای مثال آنچه درباره جبر یا عصمت انبیا نوشته شده است[۸].

    در فصل اول، از اصول تأویل درست و موضوع آیات متشابه به‎طور کلی سخن به میان آورده است. فصل دوم، درباره توحید و موضوع آیات تشبیهی قرآن است. مؤلف به عقاید اشعریان و حنابله و حشویه در باب توحید اشاره می‌کند. تقریباً از اواخر قرن چهارم، انتقاد از عقاید ابوالحسن اشعری با مطرح ساختن اصطلاح اشاعره آغاز شد. در آغاز، مخالفان بیشتر با عنوان ابن ابی‎بشر از ابوالحسن یاد می‌کردند و در کتاب‎های معتزلیانی، مانند قاضی عبدالجبار این نکته قابل ‎مشاهده است. مؤلف ما گاه در بررسی عقاید ابوالحسن اشعری از همین نام اشعری استفاده کرده است.

    فصل سوم درباره تعدیل و تجویز است که در آن در مورد آیات جبری قرآن و مباحث عدل و ظلم و مشیت و هدایت و اضلال و استطاعت و جز آن بحث شده است.

    فصل چهارم، درباره منزلة بين المنزلتين است. این فصل که به مباحث اسماء و احکام پرداخته، به عقاید مرجئه و خوارج در باب فاسق، انتقاد و از موضع معتزلی دفاع کرده است.

    فصل پنجم، درباره وعید است و همچنین بابی از آن به امر به ‎معروف و نهی از منکر پرداخته است.

    فصل ششم، درباره امامت است. مؤلف در بحث امامت به ‎نقد دیدگاه‎های نص‎گرایانه امامیه و بکریه توجه داشته و عقیده امامیه را درباره عصمت امامان یا استناد افضلیت حضرت امیر - سلام‎الله‎عليه - به قرآن را مورد مناقشه قرار می‎دهد. البته وی قائل به افضلیت ابوبکر بر اساس آیات قرآن هم نیست، ولی به چهار خلیفه نخست اعتقاد دارد. از نکات جالب‎ توجه کتاب این است که گرچه مؤلف از هشام بن الحکم در کنار مقاتل بن سلیمان، به‎عنوان یک مشبهی یاد می‌کند، ولی اعتقاد بیشتر شیعه را اعتقاد موحدین می‎داند و آنان را در حقیقت از تشبیه مبرا می‎داند. این امر طبعاً به گرایش غالب شیعیان امامی از قرن چهارم به بعد مربوط می‎شود که گرایش تنزیهی در میان آنان گسترش پیدا کرد. از این نوشته روشن می‎شود که وی با کتاب‎های امامیه آشنایی خوبی داشته است.

    فصل هفتم، درباره عصمت انبیاست. فصل هشتم، درباره طعن‎هایی که بر قرآن زده شده و پاسخ به آن‎هاست.

    فصل نهم، درباره مباحث «دقيق الكلام» است که موضوعات متنوعی در آن طرح شده که عمده آن‎ها برخلاف عنوان فصل، به مباحث «دقيق الكلام» مرتبط نیست، بلکه مباحثی مانند خلق قرآن و معراج و عذاب قبر و مسئله عروج مسیح و موارد بسیار متنوع و غیر مرتبط با یکدیگر را نیز شامل می‎شود. مؤلف، مخالف معراج به معنای صعود پیامبر اکرم به آسمان است و آن را تنها در حد اسراء می‎داند. صعود مسیح به آسمان را نیز رد می‌کند و اشاره قرآن را به معنای مرگ مسیح می‎داند. عذاب قبر را هم به معنای عذاب روح تنها در قبر رد می‌کند و آن را به ‎شرط بازگشت روح به جسد و تحمل عذاب محتمل می‎داند. بخش «دقيق الكلام» در مجموع 23 باب است. فصل دهم درباره اصول فقه و فتواست، که در این بخش به برخی مباحث علم اصول فقه پرداخته است که به دلیل آنکه دیدگاه معتزلی نسبتاً کهنی را مطرح می‌کند، حائز اهمیت است[۹].

    وضعیت کتاب

    محقق می‎گوید: برای این اثر به هشت نسخه خطی دست یافته که چهار نسخه آن در یمن، دو نسخه در عمان و یک نسخه آن در آمریکا بوده است[۱۰]. ایشان هرکدام از این نسخه‎ها را با نام اختصاری و رمزی نام‎گذاری می‌کند و در پاورقی به اختلاف آن نسخه‎ها، با آن علائم رمزی اشاره می‌کند.

    ایشان درباره نسخ خطی می‎گوید: در این نسخه‎ها تصحیف و تحریف‎های زیادی به چشم می‎خورد؛ علاوه بر آن اشتباهات نحوی، استفاده از الفاظ ضعیف و قلیل الاستعمال در لغت عرب نیز در آن فراوان یافت می‎شود. سپس به نمونه‎هایی از این اشکالات اشاره می‌کند[۱۱].

    در ابتدای کتاب، تصاویری از چند نسخه خطی این اثر به معرض نمایش گذاشته شده است[۱۲].

    فهرست محتویات و فهارس فنی در انتهای کتاب آمده است. پاورقی‎ها علاوه بر ذکر اختلاف نسخ، به بیان مستندات مطالب کتاب نیز اختصاص یافته است.

    پانویس

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. انصاری، حسن، «چاپ کتاب متشابه القرآن از یک نویسنده معتزلی»، پایگاه بررسی‎های تاریخی (مقالات و نوشته‎های حسن انصاری در حوزه تاریخ و فرهنگ ایران و اسلام)،
    3. انصاری قمی، حسن، «تحفه‌ای گران‎قدر از کاشمر»، کتاب ماه دین، فروردین و اردیبهشت 1385، شماره 102 و 103، درج در پایگاه مجلات تخصصی نور (نورمگز).

    وابسته‌ها