الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده اول: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:


<div class="boxTitle"><big>'''[[تاريخ اورشليم (بيت‌المقدس)]]'''</big></div>
<div class="boxTitle"><big>'''[[مسائل مهمة حول رویة الهلال]]'''</big></div>
[[پرونده:NUR10742J1.jpg|بندانگشتی|تاريخ اورشليم (بيت‌المقدس)|175px]]
[[پرونده:NUR00647J1.jpg|بندانگشتی|مسائل مهمة حول رویة الهلال|175px]]


'''تاريخ اورشليم (بيت‌المقدس)'''، تألیف دكتر [[حمیدی، جعفر|سيد جعفر حميدى]]؛ تحقيقى است تاريخى درباره‌ بيت‌المقدس يا فلسطين و اقوامى كه به مرور ايام در آنجا ساكن بوده و يا به آنجا آمده‌اند.اين كتاب به زبان فارسى و در سال 1362ق در يك جلد نوشته شده است.
'''مسائل مهمة حول رویة الهلال''' تأليف آيت‌اللّه [[مکارم شیرازی، ناصر|ناصر مكارم شيرازى]] و به زبان عربى مى‌باشد كه به بررسى جوانب مختلف و ادله مبحث رؤيت هلال پرداخته است. انگيزه مؤلف كه كتاب را طبق درخواست برخى از طلاّب و فضلاى حوزه به رشته تحرير درآورده‌اند، حل معضل رؤيت هلال ماه شوال مى‌باشد كه موجبات اختلاف‌هاى ناروا را بين امت اسلامى على الخصوص شيعيان فراهم آورده است.
مقدمه كتاب در واقع بيان انگيزه تأليف است؛ ايشان ضمن توضيح مشكلاتى كه به واسطه اختلاف نظر در مبحث رؤيت هلال بين افراد جامعه اسلامى و حتى خانواده‌ها به وجود آورده، وحدت را از اصول اساسى دينى ما برشمرده است.


در اين كتاب تا آن جا كه مجال و فرصت بر مؤلف ايجاب نموده، از آنچه در طول تاريخ طولانى براين شهر مقدس و در عين حال نگون‌بخت گذشته، ياد شده است. سرزمين قدس واقع در فلسطين، در طول تقريبى پنج هزار سال، مكررا مورد هجوم تاخت و تاز ويرانى، آبادانى، دگرگونى، تغيير حكومت و مذهب و نام قرار گرفته‌است.
ايشان مى‌فرمايند: چگونه در يك روز جمعى به نماز عيد ايستاده و در قنوتش مى‌خوانند... جعلته للمسلمين عيدا؛ يعنى امروز را تو براى مسلمين عيد مقرر نموده‌اى، در حالى كه معلوم نيست منظور از مسلمين چه كسانى هستند، زيرا عده ديگرى در گوشه‌اى مشغول خواندن دعاى ماه مبارك رمضان هستند.


در اين كتاب سعى شده از مآخذ و منابع متقن و معتبر استفاده شود و از استفاده از نوشته‌هاى مغشوش و مغرضانه، خوددارى گردد.
ايشان در مرحله بعدى شوراى استهلال را به عنوان راه‌كارى براى حل معضل رؤيت هلال مورد بررسى قرار داده‌اند كه با جمع شدن عده‌اى از نمايندگان علما مى‌توان به رأى واحدى دست پيدا كرد. با اينكه رؤيت هلال از موضوعات بوده و تشخيص آن به عهده خود مكلّفين است و مراجع و فقهاى عظام وظيفه‌اى در اين زمينه ندارند ولى از آن‌جايى كه مردم به بزرگان خود اعتماد كامل دارند عادتا در چنين مواردى به مراجع خود پناه مى‌برند. براى حل اين اشكال كه ممكن است بيّنه يكى از نمايندگان بر رؤيت هلال دلالت كند و در مقابل عده ديگرى به عدم آن حكم نمايند، مؤلف بحث اكثريت را پيش كشيده، مى‌فرمايند: رأى اكثريت مشكل را حل مى‌كند.


در بخش نخست، مؤلف به ريشه‌هاى تاريخى واژه‌ اورشليم و اقوام ساكن آن پرداخته است و بيان مى‌دارد كه اين واژه، تركيبى از دو كلمه «اور» و «شليم» مى‌باشد كه اور در عبرى به معنى آتش، روشنايى، مقدس، و شليم، به مفهوم شهر، صلح، سلامتى و آرامش ذكر شده است؛ كه روى هم به معنى شهر مقدس، شهر روشنايى، شهر صلح و آرامش و همچنين ميراث مقدس مى‌باشد.
ابزار رؤيت: بحث بعدى در مورد ابزار رؤيت هلال است؛ يعنى اينكه آيا مى‌توان از تلسكوب و امثال ذلك براى رؤيت هلال كمك گرفت يا نه؟ مؤلف مى‌فرمايد: با اينكه برخى از مراجع به چنين مطلبى فتوا داده‌اند، ما روايات بسيارى در وسائل الشيعه داريم كه تعدادشان به بيش از سى روايت مى‌رسد و همگى دلالت دارند بر اينكه رؤيت فقط با چشم عادّى حجت بوده و چيز ديگر ملاك نمى‌باشد؛ مثل«إذا رأيت الهلال فصم و إذا رأيته فأفطر» يا «صم للرؤية و أفطر للرؤية»، كما اينكه فقها در تمام ابواب فقه اطلاقات را مضرف به افراد متعارفه مى‌دانند نه افراد نادره؛ مانند آنچه در باب وضو در مورد مقدار لازم براى شستن صورت گفته‌اند كه با دست متعارف مراد است يا در مقدار كرّ مقدار سه وجب و نيم طول و عرض و عمق را با دست افراد معمولى حساب كرده‌اند و نمونه‌هاى ديگرى از حد ترخص، زوال عين نجاست و استهلاك نجاست و... پس از اين نمونه‌هاى متعدد به دست مى‌آيد كه در رؤيت هلال نيز مراد، رؤيت با چشم متعارف و عادّى است و اين ممكن نيست كه بگوييم در همه ابواب، اطلاقات به فرد متعارف منصرف مى‌شوند غير از رؤيت كه مراد فرد خاصى مى‌باشد. ايشان اشاره‌اى نيز به ادله قائلين به لزوم رؤيت با تلسكوپ دارند كه گفته‌اند چنين رؤيتى باعث مى‌شود تا مشكلى در شب‌هاى قدر به وجود نيايد و عيد نيز به طور دقيق در زمان واقعى‌اش باشد؛ جواب ايشان اين است كه پس با اين حساب مى‌توان گفت از زمان پيامبر(ص) تا به امروز به دليل نبودن وسايل پيشرفته براى استهلال، مردم هيچ وقت نه شب‌هاى قدر را درك كرده‌اند و نه نماز عيد به موقع خوانده‌اند در حالى كه خود آنها هم سابقا ديده بودند كه چه بسا روز اول ماه رمضان متوجه مى‌شوند كه هلال نشان‌گر روز دوم است يا در روز عيد فطر معلوم مى‌شد امروز، دوم شوال است پس بايد بگوييم همه عبادات و اعمال با مشكل مواجه شده است در حالى كه ملاك در آغاز و انجام ماه مبارك رمضان واقعيّت وجود هلال نبوده بلكه قابل رؤيت بودنش ملاك است.


در بخش دوم به ريشه‌هاى باستانى اورشليم اشاره مى‌كند و مى‌گويد كه شهر قديم آن در خلال تاريخ و در مسير ويرانى‌هاى متعدد به عمق 40 تا 70 پا، زير انبوهى خاك مدفون شده و امروز فقط قسمت كوچكى از شهر قديمى بر جاى مانده است. معبد يا هيكل كه بر روى صخره مقدس بنا شده، در بلندترين نقطه‌ شهر قرار گرفته بود، اما امروزه سطح معبد و حرم شريف با سطح شهر، يكسان است.
<div class="mw-ui-button">[[مسائل مهمة حول رویة الهلال|'''ادامه''']]</div>
 
در بخش سوم، از گذشته بيت‌المقدس قبل از ميلاد مسيح سخن مى‌گويد و بيان مى‌دارد كه از اولين اسارت يهود و تسخير اورشليم به دست تيگلت پلسر، و حمله‌ دوم، توسط شلمنصر و ويرانى سوم كه به دست بخت‌نصر در سه نوبت روى داده، جمعا مدت يك صد و شصت سال و ويرانى و سكوت اورشليم كه به دست بختنصر در سال 584ق انجام گرفت به تنهايى، مدت هفتاد سال به طول انجاميده است. همچنين در اين بخش از ذوالقرنين و تورات، ذوالقرنين و قرآن مجيد، يأجوج و مأجوج، تجديد بناى بيت‌المقدس، اسكندر مقدونى و بيت‌المقدسى كه پس از وى بوده سخن به ميان مى‌آورد.
 
<div class="mw-ui-button">[[تاريخ اورشليم (بيت‌المقدس)|'''ادامه''']]</div>
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش