اصطلاحات (ابهام زدایی): تفاوت میان نسخه‌ها

    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۶۴: خط ۲۶۴:


    * [[المعجم الصوفي، الحكمة في حدود الكلمة]] تأليف سعاد الحكيم، از جمله اصطلاح‌نامه‌هاى تصوف و عرفان به زبان عربى است. اين اثر نتيجه سال‌ها تحقيق و مطالعه نویسنده است كه به بررسى تفصيلى اصطلاحات «[[ابن عربی، محمد بن علی|ابن عربى]]» و گردآورى آن در يك موسوعه پرداخته است.
    * [[المعجم الصوفي، الحكمة في حدود الكلمة]] تأليف سعاد الحكيم، از جمله اصطلاح‌نامه‌هاى تصوف و عرفان به زبان عربى است. اين اثر نتيجه سال‌ها تحقيق و مطالعه نویسنده است كه به بررسى تفصيلى اصطلاحات «[[ابن عربی، محمد بن علی|ابن عربى]]» و گردآورى آن در يك موسوعه پرداخته است.
    * [[فرهنگ علم کلام]] اثر [[خاتمی، احمد|دكتر احمد خاتمى]]، كتابى است كه به زبان فارسى در شرح و اصطلاحاتيكه در كتب كلامى ذكر شده تألیف شده است همچنين اين كتاب از اشخاص و اعلامى مطرح در علم كلام، به ترتيب حروف الفباء نام برده شده است همانند فرهنگنامه‌هاى مختلف.
    * [[موسوعة مصطلحات علم المنطق عند العرب]] مولّفان فريد جبر، رفيق عجم، سميع دغيم، جيرارجهامى.
    * [[فرهنگ‌نامه زیارت]] اثر [[محدثی، جواد|جواد محدثى]] (متولد سراب، 1332ش) است كه نویسنده در آن، تعداد 140 عدد از واژگان و اصطلاحات حجّ و زيارت را به‌صورت الفبايى توضيح داده است.
    * [[معجم المصطلحات الدينية]] اثر عبدالله ابوعشى مالكى و عبداللطيف شيخ ابراهيم، فرهنگ اصطلاحات دينى به دو صورت عربى - انگليسى و انگليسى - عربى است كه در دوران معاصر، نوشته شده است.
    * [[معجم المصطلحات العلمية العربية]] اثر [[فايز دايه]] (متولد دوما سوريه، 1947م) است كه نویسنده در آن، تعداد 1940 مورد از اصطلاحات رايج در بين دانشمندان علوم اسلامى در زمينه‌هاى موسيقى، نحو، تاريخ، منطق، طبیعیات، فلسفه، فقه، كلام، طبّ و... را از ديدگاه پنج نفر از دانشمندان بزرگ اسلامى شناسانده است.
    * [[المعجم المفصل في علوم اللغة (الألسنيات)]] نوشته [[تونجی، محمد|محمد تونجی]] (معاصر) و [[اسمر، راجي|راجی الاسمر]] (معاصر) است. موضوع این اثر دانش لغت و زبان‌شناسی است و توسط [[یعقوب، امیل|امیل یعقوب]] تحقیق شده است.
    * [[فرهنگ معارف اسلامی]] اثر [[سجادی، سید جعفر|سيد جعفر سجادى]] و به زبان فارسى كه در سه جلد شامل شرح لغات و اصطلاحاتى است كه در طول تاريخ وارد فرهنگ و تمدن اسلامى شده، مى‌باشد.
    * [[معجم المصطلحات المالية و الإقتصادية في لغة الفقهاء]] اثر نزيه حمّاد است كه در آن واژه‌ها و اصطلاحات مالى و اقتصادى رايج در بين فقيهان اهل سنت را به زبان عربى و به‌صورت منظم و الفبايى توضيح داده است.
    * [[معجم المصطلحات السياسية في تراث الفقهاء]] اثر سامى محمد صلاحات، فرهنگ لغات و اصطلاحاتى است كه فقها در علوم شرعيه استفاده نموده و جنبه و بار سياسى داشته و در علوم سياسى جديد، كاربرد دارند.
    * [[قاموس عصري في المصطلحات الحديثة (فرهنگ‌نامه معاصر عربی - ‌فارسی)]] اثر [[غفرانی، محمد|محمد غفرانی]]، فرهنگ‌نامه‌ای عربی - ‌فارسی است که دربردارنده شرح واژه‌ها، اصطلاح‌ها و تعبیرهای عربی معاصر به زبان فارسی می‌باشد.
    * [[المعجم الشامل لمصطلحات الفلسفة]] اثر [[حفني، عبدالمنعم|عبدالمنعم حفنی]]، دانشنامه‌ای است فلسفی به زبان عربی. نویسنده در این اثر، زبان عربی را معیار قرار داده و در مورد سایر زبان‌ها (انگلیسی، فرانسه، آلمانی و لاتین) به ذکر اصطلاحات معادل در آن زبان، بسنده کرده است. او همان طور که در مقدمه متذکر می‌شود این اثر را در تکمیل کتاب «الموسوعة الفلسفية» نوشته است.
    * [[ المصطلح البلاغي في «معاهد التنصيص علی شواهد التلخيص»]] تأليف [[خلایه، محمد خلیل|محمد خليل الخلايله]]، كتابى است كه به بررسى «اصطلاحات بلاغى» بخش‌هاى مختلف كتاب «معاهد التنصيص على شواهد التلخيص» نوشته عبدالرحيم عباسى (متوفى 963ق) پرداخته است. كتاب «معاصد التنصيص» خود شرحى است بر كتاب «شواهد التلخيص» جلال‌الدين قزوينى.
    * [[موسوعة مصطلحات أصول الفقه عند المسلمين]] تأليف رفيع العجم، نویسنده لبنانى است كه به زبان عربى در دو مجلد منتشر شده است. اين كتاب، فرهنگى گسترده در تبيين و توضيح اصطلاحات اصولى و اثرى ارزشمند است.
    * [[فرهنگ‌نامه مهدویت]] اثر [[سلیمیان ریزی، خدامراد|خدامراد سليمانيان]]، فرهنگ الفبايى اعلام و اصطلاحات مربوط به مهدویت است كه در راستاى فرهنگ سازى انتظار، به زبان فارسى و در سال 1387ش نوشته شده است.