تاریخ ميورقة: تفاوت میان نسخه‌ها

    بدون خلاصۀ ویرایش
    جز (جایگزینی متن - 'ه‌گ' به '')
    خط ۳۷: خط ۳۷:
    آنچه در نثر او جلوه چشمگیر دارد، تكلف و افراط در كاربرد صنایع بدیعی، از قبیل جناس و طباق و مقابله است و میل به اطناب و طولانى كردن بندهای سجع و التزام به حرف واحد در آنها و گاه در همه كلمه‌ها و خلاصه هر آنچه سخن را در عین آراستگی، از روانی و شادابی دور میكند، به همین سبب شیوه نگارش او را آمیزهای از شیوه‌های نگارش ادیبان و عالمان دانسته‌اند.
    آنچه در نثر او جلوه چشمگیر دارد، تكلف و افراط در كاربرد صنایع بدیعی، از قبیل جناس و طباق و مقابله است و میل به اطناب و طولانى كردن بندهای سجع و التزام به حرف واحد در آنها و گاه در همه كلمه‌ها و خلاصه هر آنچه سخن را در عین آراستگی، از روانی و شادابی دور میكند، به همین سبب شیوه نگارش او را آمیزهای از شیوه‌های نگارش ادیبان و عالمان دانسته‌اند.


    نویسنده پس از حمد و صلوات و ذكر هدفش از نگارش كتاب به شرح زندگی والی میورقه ابویحیی التنملّی مى‌پردازد. او كه ابتدا والی بلنسیه بوده و سپس به ولایت این جزیزه منصوب شده بود، بسیار مال دوست و بخیل بود. حكومت او بر میورقه بیش از بیست سال به طول انجامید؛ اما ابامطرف از این تاریخ طولانی گزارشی نكرده است، چرا كه هدف نگارش تاریخ سقوط جزیره بوده است. تا سال 623ق1226/م میورقه در امن به سر میبرد و مورد تعرض بیگانگان واقع نشد. در این تاریخ بود كه ابا یحیی احساس خطر كرد و جهت مقابله با این خطر محتمل دستور ساخت، كشتی‌هایی را صادر كرد. برای ساخت كشتی‌های جدید نیاز به چوب بود و لذا به جزیره یابس حمله كرده و بر مسیحیان پیروز شده و علاوه بر تأمین چوب مورد نیاز، سلاح‌های آنها را نیز به غنیمت گرفتند. پس از آن بلافاصله دستور حمله به قطلونیه و ارغون صادر شد كه نتیجه آن به غنیمت گرفتن سلاح‌های رومی و به اسارت گرفتن یك نصرانی مشهور به "الثروة" بود. تكرار مجدد این حملات جبهه‌گیری مسیحیان در برابر مسلمانان را موجب گردید. تجار قطلونیه كه سلامت كشتی‌های تجاری خود را در خطر میدیدند، در مجلس نیابی(الكورتیس) حمله نظامی بر ضد میورقه را تصویب كردند. بدین ترتیب بود كه مطابق گزارش نویسنده ارتشی متشكل از 1500 اسب سوار و 20 هزار پیاده نظام و... برای حمله به میورقه آماده شد. شرح وقایع پس از آن كه در نهایت به شكستن مقاومت اسلامی در جزیره میانجامد، بخش‌های دیگر كتاب را تشكیل میدهد. پس از تسلط مسیحیان بر میورقه، ملك خایمی اول در نوشته‌ای كه از دو جزء به لغت لاتین و عربی تشكیل شده بود و به مخطوط اللاتینی العربی مشهور شد، اقدام به تقسیم اراضی جزیره بین خود و بزرگان مسیحی نمود.
    نویسنده پس از حمد و صلوات و ذكر هدفش از نگارش كتاب به شرح زندگی والی میورقه ابویحیی التنملّی مى‌پردازد. او كه ابتدا والی بلنسیه بوده و سپس به ولایت این جزیزه منصوب شده بود، بسیار مال دوست و بخیل بود. حكومت او بر میورقه بیش از بیست سال به طول انجامید؛ اما ابامطرف از این تاریخ طولانی گزارشی نكرده است، چرا كه هدف نگارش تاریخ سقوط جزیره بوده است. تا سال 623ق1226/م میورقه در امن به سر میبرد و مورد تعرض بیگانگان واقع نشد. در این تاریخ بود كه ابا یحیی احساس خطر كرد و جهت مقابله با این خطر محتمل دستور ساخت، كشتی‌هایی را صادر كرد. برای ساخت كشتی‌های جدید نیاز به چوب بود و لذا به جزیره یابس حمله كرده و بر مسیحیان پیروز شده و علاوه بر تأمین چوب مورد نیاز، سلاح‌های آنها را نیز به غنیمت گرفتند. پس از آن بلافاصله دستور حمله به قطلونیه و ارغون صادر شد كه نتیجه آن به غنیمت گرفتن سلاح‌های رومی و به اسارت گرفتن یك نصرانی مشهور به "الثروة" بود. تكرار مجدد این حملات جبهیری مسیحیان در برابر مسلمانان را موجب گردید. تجار قطلونیه كه سلامت كشتی‌های تجاری خود را در خطر میدیدند، در مجلس نیابی(الكورتیس) حمله نظامی بر ضد میورقه را تصویب كردند. بدین ترتیب بود كه مطابق گزارش نویسنده ارتشی متشكل از 1500 اسب سوار و 20 هزار پیاده نظام و... برای حمله به میورقه آماده شد. شرح وقایع پس از آن كه در نهایت به شكستن مقاومت اسلامی در جزیره میانجامد، بخش‌های دیگر كتاب را تشكیل میدهد. پس از تسلط مسیحیان بر میورقه، ملك خایمی اول در نوشته‌ای كه از دو جزء به لغت لاتین و عربی تشكیل شده بود و به مخطوط اللاتینی العربی مشهور شد، اقدام به تقسیم اراضی جزیره بین خود و بزرگان مسیحی نمود.


    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==