تفصيل الشريعة في شرح تحرير الوسيلة - النكاح (للنكراني): تفاوت میان نسخه‌ها

    جز (جایگزینی متن - ' | کتابخانۀ دیجیتال نور =' به '| کتابخانۀ دیجیتال نور =')
    (غنی سازی متن)
    خط ۲۳: خط ۲۳:
    | پیش از =
    | پیش از =
    }}
    }}
    «تفصيل الشريعة في شرح تحرير الوسيلة: النكاح» تأليف آیت‌الله محمد [[فاضل موحدی لنکرانی، محمد|فاضل لنكرانى]]، در شرح مباحث فقهى مربوط به ازدواج مندرج در تحريرالوسليه [[امام خمينى(ره)|امام خمينى]] است. چاپ اول اين كتاب در 1421ق صورت گرفته و داراى 656 صفحه مى‌باشد.
    '''تفصيل الشريعة في شرح تحرير الوسيلة: النكاح''' تأليف آیت‌الله محمد [[فاضل موحدی لنکرانی، محمد|فاضل لنكرانى]]، در شرح مباحث فقهى مربوط به ازدواج مندرج در تحريرالوسليه [[امام خمينى(ره)|امام خمينى]] است. چاپ اول اين كتاب در 1421ق صورت گرفته و داراى 656 صفحه مى‌باشد.


    منابع مورد استفاده در پاورقى ذكر شده و فهرستى تفصيلى از مباحث و مندرجات كتاب در پايان آن ارائه گرديده است.
    منابع مورد استفاده در پاورقى ذكر شده و فهرستى تفصيلى از مباحث و مندرجات كتاب در پايان آن ارائه گرديده است.
    خط ۳۰: خط ۳۰:




    از آنجايى كه كتاب «تحريرالوسيلة» كتابى فتوايى و توضيح المسائلى است و در آن دلايل فقهى ذكر نشده، در اين كتاب مستندات و ادله فقهى و اصولى مباحث به صورت مبسوط بيان شده است.
    از آنجايى كه كتاب «[[تحرير الوسیلة|تحريرالوسيلة]]» كتابى فتوايى و توضيح المسائلى است و در آن دلايل فقهى ذكر نشده، در اين كتاب مستندات و ادله فقهى و اصولى مباحث به صورت مبسوط بيان شده است.


    ==ساختار ==
    ==ساختار ==
    خط ۳۸: خط ۳۸:


    ==گزارش محتوا==
    ==گزارش محتوا==
    در ابتداى كتاب آداب ازدواج و انتخاب همسر و شرايط همسر بيان شده و مستحبات و مكروهات ازدواج و همچنين حرمت برخى از معاشرت‌هاى جنسى با زنان بررسى گرديده است.
    در ابتداى كتاب آداب ازدواج و انتخاب همسر و شرايط همسر بيان شده و مستحبات و مكروهات ازدواج<ref>تفصيل الشريعة في شرح تحرير الوسيلة، شیخ محمد فاضل لنكرانى، ج۱، ص ۱۰</ref>  و همچنين حرمت برخى از معاشرت‌هاى جنسى با زنان بررسى گرديده است.<ref>همان، ص ۲۲</ref> 


    در ادامه احكام نگاه كردن به زنان محرم و نامحرم و حرمت مس كردن بدن آنان و احكام پوشش زنان در قبال مردان بيان گرديده و حرمت بوسيدن زنان نامحرم و حكم نگاه كردن به دختر بچه‌ها و جواز نگاه كردن مرد به زنى كه قصد ازدواج با او را دارد مورد بحث و بررسى فقهى قرار گرفته است.
    در ادامه احكام نگاه كردن به زنان محرم و نامحرم و حرمت مس كردن بدن آنان و احكام پوشش زنان در قبال مردان بيان گرديده<ref>همان، ص ۳۷</ref>  و حرمت بوسيدن زنان نامحرم و حكم نگاه كردن به دختر بچه‌ها <ref>همان، ص ۴۴</ref> و جواز نگاه كردن مرد به زنى كه قصد ازدواج با او را دارد مورد بحث و بررسى فقهى قرار گرفته است.<ref>همان، ص ۵۱</ref> 


    در فصل بعدى احكام عقد ازدواج و شرايط آن از قبيل خواندن صيغه ايجاب و قبول، لزوم قصد انشاء در عقد، تعيين كردن زوج و زوجه در عقد ازدواج، جريان وكالت در عقد نكاح و شرط عقل و بلوغ در عقد ازدواج و ولايت والدين زوج و زوجه در امر ازدواج مورد بحث و بررسى فقهى قرار گرفته است.
    در فصل بعدى احكام عقد ازدواج و شرايط آن از قبيل خواندن صيغه ايجاب و قبول<ref>همان، ص ۵۹</ref> ، لزوم قصد انشاء در عقد<ref>همان، ص ۶۹</ref> ، تعيين كردن زوج و زوجه در عقد ازدواج<ref>همان، ص ۷۳</ref>، جريان وكالت در عقد نكاح<ref>همان، ص ۷۶</ref>  و شرط عقل و بلوغ در عقد ازدواج و ولايت والدين زوج و زوجه در امر ازدواج مورد بحث و بررسى فقهى قرار گرفته است.<ref>همان، ص ۸۹</ref> 


    در ولايت داشتن اولياى عقد، نگارنده به ولايت داشتن پدر و جد پدرى و عدم ولايت و صى و حاكم بر ازدواج صغير و صغيره، اشاره كرده و شرايط صحت عقد فضولى در عقد ازدواج و لزوم رضايت طرفين عقد و اجازه دادن آنان به فرد ثالث براى اجراى صيغه عقد ازدواج مورد بحث و بررسى قرار گرفته است.
    در ولايت داشتن اولياى عقد، نگارنده به ولايت داشتن پدر و جد پدرى و عدم ولايت و صى و حاكم بر ازدواج صغير و صغيره، اشاره كرده و شرايط صحت عقد فضولى در عقد ازدواج و لزوم رضايت طرفين عقد و اجازه دادن آنان به فرد ثالث براى اجراى صيغه عقد ازدواج مورد بحث و بررسى قرار گرفته است.<ref>همان، ص ۸۹</ref>
     
    در فصول بعدى كتاب به بحث درباره نسب پرداخته شده و ارتباط نسب با مسئله ازدواج بيان گرديده است. در همين زمينه احكام شير دادن و ارتباط آن با نسب و احكام محرم و نامحرم و باطل شدن ازدواج بوسيله شير دادن و محرم شدن مورد ارزيابى فقهى قرار گرفته است.
     
    در مباحث بعدى كتاب، احكام مربوط به ازدواج با فاميل و حرمت و عدم حرمت ازدواج با برخى از نسب طرفين ازدواج و عدم جواز ازدواج با محارم مانند عدم جواز ازدواج با دو خواهر، جواز ازدواج با دختر عمه، دختر خاله، دختر دايى و دختر عمو، احكام مربوط به عدّه طلاق و محرمات آن، حرمت ازدواج با انواع كافر، احكام ازدواج موقت، احكام عيب‌هاى موجب خيار در ازدواج و فسخ عقد نكاح، احكام تدليس و مصاديق تدليس، احكام مهريه، احكام شروط مربوط به عقد نكاح، احكام نشوز و شقاق و روايات و آيات مربوط به ازدواج، احكام اولاد و ولادت، مستحبات ولادت و احكام نفقه زن و فرزند و نزدیک ان بيان شده و ادله فقهى مربوط به هريك از آنها به صورت مبسوط مورد بررسى قرار گرفته است.


    در فصول بعدى كتاب به بحث درباره نسب پرداخته شده و ارتباط نسب با مسئله ازدواج بيان گرديده است.<ref>همان، ص ۱۳۳</ref>  در همين زمينه احكام شير دادن و ارتباط آن با نسب و احكام محرم و نامحرم و باطل شدن ازدواج بوسيله شير دادن و محرم شدن مورد ارزيابى فقهى قرار گرفته است.<ref>همان، ص۱۴۵</ref> 


    در مباحث بعدى كتاب، احكام مربوط به ازدواج با فاميل و حرمت و عدم حرمت ازدواج با برخى از نسب طرفين ازدواج و عدم جواز ازدواج با محارم مانند عدم جواز ازدواج با دو خواهر، جواز ازدواج با دختر عمه، دختر خاله، دختر دايى و دختر عمو<ref>همان، ص ۲۱۷</ref> ، احكام مربوط به عدّه طلاق و محرمات آن<ref>همان، ص ۲۶۱</ref> ، حرمت ازدواج با انواع كافر<ref>همان، ص ۲۸۳</ref> ، احكام ازدواج موقت<ref>همان، ص ۳۲۵</ref> ، احكام عيب‌هاى موجب خيار در ازدواج و فسخ عقد نكاح، احكام تدليس و مصاديق تدليس<ref>همان، ص ۳۷۱</ref> ، احكام مهريه<ref>همان، ص ۴۱۹</ref> ، احكام شروط مربوط به عقد نكاح، احكام نشوز و شقاق<ref>همان، ص ۴۶۵</ref>  و روايات و آيات مربوط به ازدواج، احكام اولاد و ولادت، مستحبات ولادت و احكام نفقه زن و فرزند و نزدیک ان بيان شده و ادله فقهى مربوط به هريك از آنها به صورت مبسوط مورد بررسى قرار گرفته است.<ref>همان، ص ۵۰۳</ref> 


    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]