گونه‌های نثر تفسیری با رویکرد هرمنوتیکی: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
     
    خط ۶۲: خط ۶۲:
    [[رده:فلسفه نظری]]
    [[رده:فلسفه نظری]]
    [[رده:مقالات(آبان) باقی زاده]]  
    [[رده:مقالات(آبان) باقی زاده]]  
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 آبان 1403]]
    [[رده:فاقد اتوماسیون]]
    [[رده:فاقد اتوماسیون]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۲۸ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۹:۳۳

    گونه‌های نثر تفسیری با رویکرد هرمنوتیکی
    گونه‌های نثر تفسیری با رویکرد هرمنوتیکی
    پدیدآورانبالو، فرزاد (نویسنده) عباسی، حبیب‌الله (نویسنده)
    ناشرزوار
    مکان نشرتهران
    سال نشر1399
    شابک3ـ582ـ401ـ964ـ978
    موضوعهرمنوتیک ,تأویل
    کد کنگره
    ‏BD ۲۴۱‬/ب۲گ۹

    گونه‌های نثر تفسیری با رویکرد هرمنوتیکی تألیف فرزاد بالو، حبیب‌الله عباسی؛ در این کتاب، کوشیده شده به تناسب مخاطبان آن، ضمن ارائۀ گزارشی ساده و قابل فهم از رویکردهای مختلف هرمنوتیکی، خوانش و تقسیم بندی های تازه از تفسیرهای کهن فارسی موجود قرآن، در پرتو این رویکردها انجام گیرد.

    ساختار

    کتاب در چهار فصل نگارش یافته است.

    گزارش کتاب

    واکنش هر یک از مفسران در برابر قرآن که از 114 ساختمان زیبا و بلندی به نام سوره تشکیل می‌شود و هر سوره نیز از آیاتی چند که با هم متفاوت است؛ هر سوره مانند قلمرویی محدود در فضایی نامحدود گشوده شده است و مانند ستاره‌ای در آسمان کتاب شناور. نویسندگان در این کتاب بر آن هستند تا میان رویکردهای تفسیری در فرهنگ و تمدن اسلامی و دیدگاه‌های مختلف هرمنوتیکی در غرب تناظر برقرار کنند؛ گرچه هر یک تفاوت‌هایی با دیگری در سنت، خاستگاه، مبادی و مقومات دارند؛ اما از آنجا که تأملات فلسفی و فکری بسیاری در غرب‌ به‌ویژه در باب علم هرمنوتیک صورت گرفته است و دستاوردهای درخشانی از این حیث به دنبال داشته است، گفتگوی میان دیدگاه‌های مختلف هرمنوتیکی در غرب و دیدگاه‌های مختلف تفسیری در سنت ما، نتایج سودمندی خواهد داشت که می‌توان به این موارد اشاره کرد:

    الف) با توجه به مؤلفه‌ها، اصول و عناصری که در انواع هرمنوتیک غربی هست، می‌توان از متون تفسیری در سنت ما طبقه‌بندی دقیق‌تری به دست داد.

    ب) در پرتو دستاوردهای هرمنوتیک جدید می‌توان سازوکارهای تفسیری که مفسران اسلامی از آنها در تفسیر قرآن کریم استفاده کرده‌اند، بازشناسی و احیار کرد و از قابلیت‌های تفسیری‌شان پرده برداشت.

    ج) خواننده قادر خواهد بود تا بتواند تفاسیر موجود را بر اساس رویکردهای مختلف هرمنوتیک غربی طبقه‌بندی کرده و داوری و ارزیابی محکم‌تر و مستندتری دربارۀ تبیین جایگاه مؤلف، مفسر و متن در هر تفسیر داشته باشد و استلزامات تفسیری هر مفسر را به بوتۀ سنجش و آزمون بگذارد.

    از این‌رو در این کتاب در فصل اول به صورت گذرا و کوتاه نگاهی انداخته شده به خاستگاه لغوی و اصطلاحی هرمنوتیک در سنت غربی و تفسیر و تأویل در سنت ایرانی ـ اسلامی.

    در فصل دوم در بخش اول به معرفی هرمنوتیک کلاسیک (مؤلف‌محور) پرداخته شده و در بخش دوم به دو متن از متون تفسیری قرآنی اشاره شده که قدر مشترک‌های بیشتری با هرمنوتیک کلاسیک دارد.

    بخش اول فصل سوم به معرفی هرمنوتیک فلسفی و عناصر بنیادین آن اختصاص یافته است.

    در بخش دوم آن به رویکردهای تفسیری مخاطب‌محور در تاریخ تمدن و فرهنگ اسلامی و دو متن از متون تفسیری قرآنی پرداخته شده که با مختصات و ویژگی‌های آن سازگاری بیشتری دارند.

    در بخش اول فصل چهارم کتاب، به معرفی هرمنوتیک متن‌محور پرداخته شده و در بخش دوم «کشف الاسرار» میبدی از منظر قوس هرمنوتیکی ریکوری مورد تحلیل قرار گرفته است.[۱]

    پانويس


    منابع مقاله

    پایگاه کتابخانه تخصصی ادبیات

    وابسته‌ها