الكلام على المسائل الصقلية: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR118903J1.jpg | عنوان = الكلام على المسائل الصقلية | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = ابن سبعین، عبد الحق بن ابراهیم (نويسنده) یالتقایا، محمد شرف‌الدین (مصحح) |زبان | زبان = عربی | کد کنگره = | موضوع =...» ایجاد کرد)
     
    بدون خلاصۀ ویرایش
     
    (یک نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
    خط ۲۵: خط ۲۵:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''الكلام على المسائل الصِّقِلِّية'''، از آثار زاهد، فیلسوف و صوفی اندلسى قرن هفتم هجری قمری، [[ابومحمد قطب‌الدین عبدالحق بن ابراهیم بن محمد بن نصر مُرسى رقوطى]]، مشهور به [[ابن سبعین]] (614-669ق)، است که به پرسش‌های امپراطور روم درباره مباحث فلسفی و تاریخ فلسفه پاسخ می‌دهد. مدرّس دانشگاه استانبول، [[محمد شرف‌الدین یالتقایا]]، این کتاب را تحقیق و تصحیح کرده و برای آن مقدمه و تعلیقاتی نوشته است.
    '''الكلام على المسائل الصِّقِلِّية'''، از آثار زاهد، فیلسوف و صوفی اندلسى قرن هفتم هجری قمری، [[ابن سبعین، عبدالحق بن ابراهیم|ابومحمد قطب‌الدین عبدالحق بن ابراهیم بن محمد بن نصر مُرسى رقوطى]]، مشهور به [[ابن سبعین، عبدالحق بن ابراهیم|ابن سبعین]] (614-669ق)، است که به پرسش‌های امپراطور روم درباره مباحث فلسفی و تاریخ فلسفه پاسخ می‌دهد. مدرّس دانشگاه استانبول، [[یالتقایا، محمد شرف‌الدین|محمد شرف‌الدین یالتقایا]]، این کتاب را تحقیق و تصحیح کرده و برای آن مقدمه و تعلیقاتی نوشته است.


    ==هدف و روش==
    ==هدف و روش==
    * این کتاب، پاسخ مسائلی است که پادشاه روم (امپراطور صاحب صِقِلّیّه) پرسیده و نسخه‌هایی از آن را به مشرق، مصر، شام، عراق، دروب و یمن فرستاده و پاسخ حکیمان مسلمان آمده، ولی او نپسندیده؛ پس از افریقیه پرسیده و گفته‌اند که آنجا خالی از این‌گونه علوم است و بعد از مغرب و اندلس پرسیده و پاسخ شنیده که در آنجا دانشوری به نام [[ابن سبعین]] وجود دارد؛ پس امپراطور به خلیفه رشید نوشته و... این دانشمند خندیده و خودش را ملزم کرده تا به همه پرسش‌ها پاسخ دهد و پاسخش را ارائه کرده و از پذیرش مال و جایزه خودداری ورزیده و آن را فقط برای خدای متعال و خدمت به اسلام دانسته و امپراطور جواب او را پسندیده و صله ارزشمندی فرستاده، ولی [[ابن سبعین]] نپذیرفته و برگشت داده است<ref>ر.ک: مقدمه نویسنده، ص5</ref>.
    * این کتاب، پاسخ مسائلی است که پادشاه روم (امپراطور صاحب صِقِلّیّه) پرسیده و نسخه‌هایی از آن را به مشرق، مصر، شام، عراق، دروب و یمن فرستاده و پاسخ حکیمان مسلمان آمده، ولی او نپسندیده؛ پس از افریقیه پرسیده و گفته‌اند که آنجا خالی از این‌گونه علوم است و بعد از مغرب و اندلس پرسیده و پاسخ شنیده که در آنجا دانشوری به نام [[ابن سبعین، عبدالحق بن ابراهیم|ابن سبعین]] وجود دارد؛ پس امپراطور به خلیفه رشید نوشته و... این دانشمند خندیده و خودش را ملزم کرده تا به همه پرسش‌ها پاسخ دهد و پاسخش را ارائه کرده و از پذیرش مال و جایزه خودداری ورزیده و آن را فقط برای خدای متعال و خدمت به اسلام دانسته و امپراطور جواب او را پسندیده و صله ارزشمندی فرستاده، ولی [[ابن سبعین، عبدالحق بن ابراهیم|ابن سبعین]] نپذیرفته و برگشت داده است<ref>ر.ک: مقدمه نویسنده، ص5</ref>.
    * [[محمد شرف‌الدین یالتقایا]] با تأکید بر آنکه این کتاب، فقط یک نسخه خطی دارد، افزوده است: از زمانی که دریافتم که [[ابن سبعین]] در کتاب دیگرش به نام [[بد العارف]] از کتاب حاضر یاد کرده و به آن ارجاع داده است، مشتاق شدم و به جستجوی آن پرداختم و سرانجام یافتم، ولی این نسخه، آفت‌دیده و بسیار بد است و اشتباه فراوان دارد و من به‌اندازه توان، اصلاح و چاره‌جویی کردم...<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص3-4</ref>.
    * [[یالتقایا، محمد شرف‌الدین|محمد شرف‌الدین یالتقایا]] با تأکید بر آنکه این کتاب، فقط یک نسخه خطی دارد، افزوده است: از زمانی که دریافتم که [[ابن سبعین، عبدالحق بن ابراهیم|ابن سبعین]] در کتاب دیگرش به نام [[بد العارف]] از کتاب حاضر یاد کرده و به آن ارجاع داده است، مشتاق شدم و به جستجوی آن پرداختم و سرانجام یافتم، ولی این نسخه، آفت‌دیده و بسیار بد است و اشتباه فراوان دارد و من به‌اندازه توان، اصلاح و چاره‌جویی کردم...<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص3-4</ref>.


    ==ساختار و محتوا==
    ==ساختار و محتوا==
    خط ۵۳: خط ۵۳:


    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
     
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 شهریور 1403]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ شهریور 1403 توسط محمد خردمند]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ شهریور 1403 توسط محمد خردمند]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ شهریور 1403 توسط محسن عزیزی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ شهریور 1403 توسط محسن عزیزی]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۱۰ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۱:۴۴

    الكلام على المسائل الصقلية
    الكلام على المسائل الصقلية
    پدیدآورانابن سبعین، عبد الحق بن ابراهیم (نويسنده) یالتقایا، محمد شرف‌الدین (مصحح)
    ناشرالمطبعة الکاثوليکية
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1941م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الكلام على المسائل الصِّقِلِّية، از آثار زاهد، فیلسوف و صوفی اندلسى قرن هفتم هجری قمری، ابومحمد قطب‌الدین عبدالحق بن ابراهیم بن محمد بن نصر مُرسى رقوطى، مشهور به ابن سبعین (614-669ق)، است که به پرسش‌های امپراطور روم درباره مباحث فلسفی و تاریخ فلسفه پاسخ می‌دهد. مدرّس دانشگاه استانبول، محمد شرف‌الدین یالتقایا، این کتاب را تحقیق و تصحیح کرده و برای آن مقدمه و تعلیقاتی نوشته است.

    هدف و روش

    • این کتاب، پاسخ مسائلی است که پادشاه روم (امپراطور صاحب صِقِلّیّه) پرسیده و نسخه‌هایی از آن را به مشرق، مصر، شام، عراق، دروب و یمن فرستاده و پاسخ حکیمان مسلمان آمده، ولی او نپسندیده؛ پس از افریقیه پرسیده و گفته‌اند که آنجا خالی از این‌گونه علوم است و بعد از مغرب و اندلس پرسیده و پاسخ شنیده که در آنجا دانشوری به نام ابن سبعین وجود دارد؛ پس امپراطور به خلیفه رشید نوشته و... این دانشمند خندیده و خودش را ملزم کرده تا به همه پرسش‌ها پاسخ دهد و پاسخش را ارائه کرده و از پذیرش مال و جایزه خودداری ورزیده و آن را فقط برای خدای متعال و خدمت به اسلام دانسته و امپراطور جواب او را پسندیده و صله ارزشمندی فرستاده، ولی ابن سبعین نپذیرفته و برگشت داده است[۱].
    • محمد شرف‌الدین یالتقایا با تأکید بر آنکه این کتاب، فقط یک نسخه خطی دارد، افزوده است: از زمانی که دریافتم که ابن سبعین در کتاب دیگرش به نام بد العارف از کتاب حاضر یاد کرده و به آن ارجاع داده است، مشتاق شدم و به جستجوی آن پرداختم و سرانجام یافتم، ولی این نسخه، آفت‌دیده و بسیار بد است و اشتباه فراوان دارد و من به‌اندازه توان، اصلاح و چاره‌جویی کردم...[۲].

    ساختار و محتوا

    • نگارنده در این اثر، به 5 پرسش پاسخ داده است:
    1. حدوث و قدم عالَم و ادله آن.
    2. علم الهی.
    3. معنا و کمّ و کیف مقولات.
    4. نفس و معنا و ادله جاودانگی آن.
    5. موارد اختلاف اسکندر افرودیسی و ارسطو.

    نمونه مباحث

    • در بین مراتب سه‌گانه نفس (ناطقه، حیوانیه و نباتیه)، «نفس ناطقه» برتری دارد؛ زیرا عاقل و ناطق است و علم و حلم می‌پذیرد و «محمود» را از «مذموم» جدا می‌کند...[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص5
    2. ر.ک: مقدمه محقق، ص3-4
    3. ر.ک: متن کتاب، ص73

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها