النسب و المصاهرة بين أهل‌البيت(ع) و الصحابة: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - 'اهل بیت' به 'اهل‌بیت')
    جز (جایگزینی متن - ' ]]' به ']]')
    برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
     
    (۲ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
    خط ۱: خط ۱:
    {{جعبه اطلاعات کتاب
    {{جعبه اطلاعات کتاب
    | تصویر =NUR29967J1.jpg
    | تصویر =NUR29967J1.jpg
    | عنوان = النسب و المصاهرة بين أهل البيت و الصحابة
    | عنوان = النسب و المصاهرة بين أهل‌البيت و الصحابة
    | عنوان‌های دیگر = النسب و المصاهرة بین اهل البیت و الصحابة :مع رویة فی السیرة الاجتماعیه و الاحداث التاریخیة فی صدر الاسلام
    | عنوان‌های دیگر = النسب و المصاهرة بین اهل البیت و الصحابة:مع رویة فی السیرة الاجتماعیه و الاحداث التاریخیة فی صدر الاسلام
    | پدیدآورندگان
    | پدیدآورندگان
    | پدیدآوران =  
    | پدیدآوران =  
    [[مدرس گيلاني، علاءالدين شمس‌الدين ]] (نويسنده)
    [[مدرس گيلاني، علاءالدين شمس‌الدين]] (نويسنده)
    |زبان
    |زبان
    | زبان = عربی
    | زبان = عربی

    نسخهٔ کنونی تا ‏۲۸ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۵:۴۰

    النسب و المصاهرة بين أهل‌البيت و الصحابة
    النسب و المصاهرة بين أهل‌البيت(ع) و الصحابة
    پدیدآورانمدرس گيلاني، علاءالدين شمس‌الدين (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرالنسب و المصاهرة بین اهل البیت و الصحابة:مع رویة فی السیرة الاجتماعیه و الاحداث التاریخیة فی صدر الاسلام
    ناشردار الکتاب العربي
    مکان نشرسوریه - دمشق ** مصر - قاهره
    سال نشر2006م
    چاپ1
    شابک977-376-169-x
    موضوعخاندان نبوت - نسب نامه - صحابه - نسب نامه - عدنانیون - نسب نامه - عربستان - نسب نامه - قحطانیون - نسب نامه - قریش (قبیله) - نسب نامه
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    2006 ‎‏/‎‏م‎‏4‎‏ن‎‏5‎‏ 218 DS
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    النسب و المصاهرة بين أهل‌البيت(ع) و الصحابة، تألیف نویسنده معاصر اهل سنت، علاءالدین مدرس است که به بررسی خویشاوندی نسبی و سببی میان اهل‌بیت(ع) و صحابه پیامبر(ص) پرداخته است.

    نویسنده در مقدمه کتاب در توضیح انتخاب موضوع کتاب، به دو روایت منسوب به نبی اکرم(ص) در اهمیت نسب در حیات امت اسلامی اشاره کرده است؛ از جمله فرموده «هر سبب و نسبی روز قیامت قطع می‌شود، جز نسب و سبب من». پس از آن تأکید کرده که در بین حسب و نسب امت اسلامی نیز افضل و ریشه‌دارتر از نسب اهل‌بیت(ع) و صحابه نیست[۱]‏. وی سپس این کتاب را به‌منزله یکی از منابع عربی مهمی دانسته است که محققان و پژوهشگران تراث و تاریخ اسلامی به آن نیازمند هستند[۲]‏.

    کتاب، مشتمل بر سه بخش است:

    1. قبایل عرب در عصر رسالت: این بخش، مشتمل بر مقدمه‌ای در نقش قبایل عرب در عصر رسالت و جلوه این قبایل و اصول آنها، با اشاره به برجسته‌ترین رجال و به‌ویژه صحابه و تابعین و یادآوری منازل آنها با تمرکز بر مواطن سه‌گانه مکه و مدینه و طائف به اعتبار اینکه مرکز اسلام در عصر نبوی بوده‌اند، است.
    2. ریشه‌های نسب بین اهل‌بیت(ع) و صحابه: این بخش، مشتمل بر مجموعه اشجار نسب بطون اصلی قریش و ارتباط آنها با اهل‌بیت نبوی(ص) است. این فصل همچنین مشتمل بر تراجم فراوانی از اهل‌بیت(ع) و صحابه و فرزندان ایشان است تا به ریشه نسب و برادری و جهاد مشترک آنها در صدر اسلام تا عصر عباسی اطلاع یابیم.
    3. مصاهره و خویشاوندی سببی بین اهل‌بیت(ع) و صحابه: مشتمل بر مجموعه شجره‌نامه‌های خویشاوندی سببی میان ایشان با شرح حال مهم‌ترین شخصیت‌های آنهاست[۳]‏.

    اهداف متعددی بر نگارش این کتاب مترتب است؛ از جمله شناخت نسب شریف نبوی و انساب اهل‌بیت(ع) و صحابه از مهاجرین و انصار و فرزندان ایشان، شناخت نقش زن در عصر رسالت و توجه به آن (چراکه بانوی صالحه اساس بنای اجتماع پرهیزکار است)، اشاعه فهم معتدل و متوازن از حوادث تاریخ صدر اسلام مطابق هدف قرآنی که امت اسلام را امتی میانه‌رو توصیف کرده است[۴]‏.

    از جمله مصاهرات ذکرشده در کتاب، مصاهرات علی بن ابی‌طالب(ع) است که در آن فاطمه(س) دختر رسول‌الله(ص) به‌عنوان اولین شخصیت معرفی شده است. در بخشی از شرح حال آن حضرت، مسئله فدک مطرح شده و نویسنده در توجیه غصب فدک، به کلام خلیفه اول استناد کرده که فدک صدقه است و حال آنکه فاطمه(س) که به سنت رسول‌الله(ص) از همه نزدیک‌تر و آگاه‌تر و عامل‌تر بود، آن را میراث خود از رسول‌الله و فیء مخصوص خداوند بر نبی‌اش معرفی کرد؛ «تسأله ميراثها من رسول‌الله(ص) مما أفاء الله علی نبيه من فدك»[۵]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه چاپ چهارم، ص15
    2. ر.ک: همان، ص18
    3. ر.ک: مقدمه، ص22-23
    4. ر.ک: همان، ص23-24
    5. ر.ک: متن کتاب، ص340

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها