نام‌های باستانی استان تهران: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NURنام‌های باستانی استان تهرانJ1.jpg | عنوان =نام‌های باستانی استان تهران | عنوان‌های دیگر = |پدیدآورندگان | پدیدآوران = پاشنگ، مصطفی (نویسنده) |زبان | زبان = | کد کنگره =‏ | موضوع = |ناشر | ناشر = | مکان نشر =تهران | سال نشر...» ایجاد کرد)
     
    جز (جایگزینی متن - 'ن شناسی' به 'ن‌شناسی')
     
    (۱۵ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
    خط ۲۵: خط ۲۵:
    | پیش از =
    | پیش از =
    }}
    }}
    '''نام‌های باستانی استان تهران''' تألیف مصطفی پاشنگ؛ نویسنده کتاب نزدیک به هزار و سیصد نام باستانی از استان تهران را که هنر خرد ورزی نیاکان مردم امروز این سرزمین است ارائه، شناسایی و ریشه یابی کرده است.
    '''نام‌های باستانی استان تهران''' تألیف [[پاشنگ، مصطفی|مصطفی پاشنگ]]؛ نویسنده کتاب نزدیک به هزار و سیصد نام باستانی از استان تهران را که هنر خرد ورزی نیاکان مردم امروز این سرزمین است ارائه، شناسایی و ریشه یابی کرده است.


    ==گزارش کتاب==
    ==گزارش محتوا==
    زمینه سخن در این کتاب نامهای باستانی استان تهران است، اما گوهر سخن، زبان پارسی است که چندین هزارسال گزارش کننده فرهنگ مردم ایران زمین بوده و اکنون نیز هست. در این کتاب ما از روزگار امروز به چند هزار سال پیش نگاه کرده‌ایم. بی گمان اگر با این دیدگاه زبان پارسی و یا نام های باستانی ایران و بزرگ نگاه شود، می‌توان هزاران گونه مطلب نوشت و یا رمان پردازی کرد. ناگفته نماند که گروه این نامهای باستانی اندک نیست و در چهار استان میانه (مرکزی)، تهران، خوزستان و لرستان تاکنون نزدیک به ۷۷۵۰  نام باستانی با تکیه بر پژوهش های میدانی گسترده شناسایی شده است. این نام های باستانی را هم اکنون مردم ایران هر روز چندین بار به زبان می‌رانند. بی گمان شمارگان نامهای باستانی تهران بسیار افزون‌تر است و شمار فزونی از آن نام ها به فراموشی سپرده شده است آنچه که در این کتاب نوشته شده است آن نیست که بگوییم در گذشته چه بوده است میگوییم اکنون چه هست. زبان ادبی امروزی با نزدیک به ۶۰ درصد واژه‌های بیگانه به دور از فرهنگ مردم این مرز و بوم راهی دگرگونه می‌پیماید. فرهنگ مردم امروز این سرزمین دیرینگی چندین هزار ساله دارد و نیاکان مردم این سرزمین  برای نگه داری از این فرهنگ چند هزار ساله جنگ ها کرده و کشته ها داده‌اند، پس باید به آنها بها داده شود.
    این کتاب در دو بخش انجام شده است.
    <ref> [https://www.historylib.com/books/2181 ر.ک: کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران] </ref>
     
    بخش یکم این کتاب در سه ستون انجام شده است.
     
    ستون یکم: نام کنونی و یا نام بومیک شهر یا روستا و یا کوه نبشته شده است.
     
    ستون دوم: نام باستانی آن با آوانگاری نوشته شده.
     
    ستون سوم: مانیک (معنی) و جایگاه یا نشانی شهر، روستا و کوه و ... گزارش شده است.
     
    بخش دوم: بی گمان برای هر کس که بخش یکم کتاب یا مانیک (معنی) نام شهر یا روستا را می‌خواند این پرسش پیش می‌آمد که این نام ها چگونه ساخته شده‌اند و یا تکواژه‌های ریشه‌ای و یا تکواژه‌های هسته‌ای این نام ها و یا زبان پارسی کدام هستند و یا این که زبان پارسی در چه روزگاری سامان یافته و زبان نامیده شده و یا چگونه این زبان ساخته شده است و یا این که زبان امروز پارسی که ما با آن سخن می‌گوییم چه گروه از واژگان زبان‌های باستانی را در خود دارد و با اندام های بنیادین این نام های باستانی در زبان امروز پارسی چه کاربردهایی دارد. برای پاسخ گویی به این پرسش‌ها و ده‌ها پرسش دیگر ناگزیر بخش دوم کتاب در چهارجوب یک داستان بلند کزارش شده است. داستانی که دیدگاه‌های گوناگونی را از گوشه‌های روشن و تاریک فرهنگ و زبان مردم ایران زمین را آشکار کرده و پرسش‌های فراوانی را با تکیه بر پژوهش‌های میدانی و زبان شناسانه پاسخ گو باشد. داستان بلندی که بخش هایی از آن گزارش کننده‌ی رسم و آیین‌ها و باورها و نمادهای دوران باستان بوده و هم اکنون هم بر فرهنگ و زبان مردم امروز نوژن است. داستانی که زمینه آموزش فرهنگ و زبان و ایران‌شناسی داشته و گه گاه نگاهی گذرا به باستان‌شناسی و تبار شناسی نیاکان مردم این استان دارد.<ref> [https://www.iranfarhang.com/book/18501 ر.ک: ایران فرهنگ] </ref>


    ==پانويس ==
    ==پانويس ==
    خط ۳۶: خط ۴۵:


    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    [https://historylib.com/top کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران]
    [https://www.iranfarhang.com/book/18501 ایران فرهنگ]
    ==وابسته‌ها==
    ==وابسته‌ها==
    {{وابسته‌ها}}
    {{وابسته‌ها}}
    خط ۴۲: خط ۵۱:


    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:تاریخ]]
    [[رده:تاریخ آسیا]]
    [[رده:تاریخ ایران]]
    [[رده:مقالات(اردیبهشت) باقی زاده]]  
    [[رده:مقالات(اردیبهشت) باقی زاده]]  
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 اردیبهشت 1403]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۱۲ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۷:۳۳

    نام‌های باستانی استان تهران
    نام‌های باستانی استان تهران
    پدیدآورانپاشنگ، مصطفی (نویسنده)
    مکان نشرتهران
    سال نشر۱۳۹۶ش
    کد کنگره

    نام‌های باستانی استان تهران تألیف مصطفی پاشنگ؛ نویسنده کتاب نزدیک به هزار و سیصد نام باستانی از استان تهران را که هنر خرد ورزی نیاکان مردم امروز این سرزمین است ارائه، شناسایی و ریشه یابی کرده است.

    گزارش محتوا

    این کتاب در دو بخش انجام شده است.

    بخش یکم این کتاب در سه ستون انجام شده است.

    ستون یکم: نام کنونی و یا نام بومیک شهر یا روستا و یا کوه نبشته شده است.

    ستون دوم: نام باستانی آن با آوانگاری نوشته شده.

    ستون سوم: مانیک (معنی) و جایگاه یا نشانی شهر، روستا و کوه و ... گزارش شده است.

    بخش دوم: بی گمان برای هر کس که بخش یکم کتاب یا مانیک (معنی) نام شهر یا روستا را می‌خواند این پرسش پیش می‌آمد که این نام ها چگونه ساخته شده‌اند و یا تکواژه‌های ریشه‌ای و یا تکواژه‌های هسته‌ای این نام ها و یا زبان پارسی کدام هستند و یا این که زبان پارسی در چه روزگاری سامان یافته و زبان نامیده شده و یا چگونه این زبان ساخته شده است و یا این که زبان امروز پارسی که ما با آن سخن می‌گوییم چه گروه از واژگان زبان‌های باستانی را در خود دارد و با اندام های بنیادین این نام های باستانی در زبان امروز پارسی چه کاربردهایی دارد. برای پاسخ گویی به این پرسش‌ها و ده‌ها پرسش دیگر ناگزیر بخش دوم کتاب در چهارجوب یک داستان بلند کزارش شده است. داستانی که دیدگاه‌های گوناگونی را از گوشه‌های روشن و تاریک فرهنگ و زبان مردم ایران زمین را آشکار کرده و پرسش‌های فراوانی را با تکیه بر پژوهش‌های میدانی و زبان شناسانه پاسخ گو باشد. داستان بلندی که بخش هایی از آن گزارش کننده‌ی رسم و آیین‌ها و باورها و نمادهای دوران باستان بوده و هم اکنون هم بر فرهنگ و زبان مردم امروز نوژن است. داستانی که زمینه آموزش فرهنگ و زبان و ایران‌شناسی داشته و گه گاه نگاهی گذرا به باستان‌شناسی و تبار شناسی نیاکان مردم این استان دارد.[۱]

    پانويس


    منابع مقاله

    ایران فرهنگ

    وابسته‌ها