سیر تدوین و تطور صحابه نگاری: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NURسیر تدوین و تطور صحابه نگاریJ1.jpg | عنوان =سیر تدوین و تطور صحابه نگاری | عنوان‌های دیگر = |پدیدآورندگان | پدیدآوران = هدایت پناه، محمدرضا (نویسنده) |زبان | زبان = | کد کنگره =‏ | موضوع = |ناشر | ناشر =پژوهشگاه علوم و فره...» ایجاد کرد)
     
    جز (جایگزینی متن - 'ت نویسی ' به 'ت‌نویسی ')
     
    (۱۴ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
    خط ۸: خط ۸:
    |زبان  
    |زبان  
    | زبان =
    | زبان =
    | کد کنگره =
    | کد کنگره =BP۲۸/۶/-ه۴،س۹‏
    | موضوع =
    | موضوع =صحا‌به‌ -- سرگذشتنا‌مه‌ -- تا‌ریخ‌ و نقد,تا‌ریخ‌ نویسی‌ اسلامی‌ -- ایران‌ -- قرن‌ ۱ - ۱۰ق‌
    |ناشر  
    |ناشر  
    | ناشر =پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی  
    | ناشر =پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی  
    خط ۲۵: خط ۲۵:
    | پیش از =
    | پیش از =
    }}
    }}
    '''سیر تدوین و تطور صحابه نگاری''' تألیف محمدرضا هدایت پناه؛ نوشتار حاضر ضمن اشارت به سیر تدوین و تطور این دانش و مجموعه ی صحابه نگاری ها و صحابه نگاران، به نقش شیعه و اهل سنت در تحولات ساختاری و محتوایی و بیان مزایا و نواقص صحابه نگاری ها پرداخته است.
    '''سیر تدوین و تطور صحابه نگاری''' تألیف [[هدایت پناه، محمدرضا|محمدرضا هدایت پناه]]؛ نوشتار حاضر ضمن اشارت به سیر تدوین و تطور این دانش و مجموعه‌ی صحابه نگاری‌ها و صحابه نگاران، به نقش شیعه و اهل سنت در تحولات ساختاری و محتوایی و بیان مزایا و نواقص صحابه نگاری‌ها پرداخته است.


    ==ساختار==
    ==ساختار==
    عناوین این بخش ها که هر کدام از آنها حاوی چند فصل نیز می باشد به این قرار است:
    این اثر در شش بخش کلی، مباحث مذکور را مورد بررسی قرار داده است. عناوین این بخش‌ها که هر کدام از آنها حاوی چند فصل نیز می‌باشد به این قرار است:


    بخش اول: کلیات: تبیین و ساختار؛ تعاریف و نگرش ها
    بخش اول: کلیات: تبیین و ساختار؛ تعاریف و نگرش‌ها


    بخش دوم: سیر تدوین صحابه نگاری
    بخش دوم: سیر تدوین صحابه نگاری
    خط ۳۶: خط ۳۶:
    بخش سوم: آشنایی با صحابه نگاران(آمار و گونه شناسی، شناخت و شرح حال)  
    بخش سوم: آشنایی با صحابه نگاران(آمار و گونه شناسی، شناخت و شرح حال)  


    بخش چهارم: صحابه نگاری های مفقود (روش ها و بینش ها)  
    بخش چهارم: صحابه نگاری‌های مفقود (روش‌ها و بینش‌ها)  


    بخش پنجم: مکاتب صحابه نگاری
    بخش پنجم: مکاتب صحابه نگاری
    خط ۴۳: خط ۴۳:


    ==گزارش محتوا==
    ==گزارش محتوا==
    مسلمانان در سده ی نخست هجری به دلایل گوناگونی، به سیره ی نبوی توجه کردند و دانش سیره نگاری را بنیاد گذاردند، اما بر اثر ارتباط صحابه با پیامبر (ص)،توجه به این طبقه بسی مهم شد و به فهرست نویسی درباره ی صحابه انجامید و زمینه ای برای پیدایی دانشی مستقل به نام «صحابه نگاری» فراهم شد. شیعه در پیدایش و دگرگونی این دانش بسیار تأثیر گذار است؛ چنان که بر پایه ی منابع کهن تاریخی می توان شیعه را بنیاد گذار آن برشمرد. طبق بررسی های به عمل آمده می توان پذیرفت، نوشته های صحابه نگاران شیعی در صحابه نگاری های پسین اهل سنت نیز تأثیرگذار بوده است. بنا بر آنچه گفته شد می توان دریافت که  صحابه نگاری قدمتی برابر با سیره نگاری دارد که به فهرست و شرح حال و مسائل مربوط به یاران پیامبر صل الله علیه و آله می پردازد. صحابه نگاری به دلیل موضوع چالش برانگیز آن از زمینه های مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و مذهبی برخوردار است و از همین رو طی ده قرن، تطورات بسیاری به خود دیده و از جهت ساختاری و محتوایی دستخوش تغییرات و تحولات فراوانی شده است.
    مسلمانان در سده‌ی نخست هجری به دلایل گوناگونی، به سیره‌ی نبوی توجه کردند و دانش سیره نگاری را بنیاد گذاردند، اما بر اثر ارتباط صحابه با پیامبر(ص)،توجه به این طبقه بسی مهم شد و به فهرست‌نویسی درباره‌ی صحابه انجامید و زمینه‌ای برای پیدایی دانشی مستقل به نام «صحابه نگاری» فراهم شد. شیعه در پیدایش و دگرگونی این دانش بسیار تأثیر گذار است؛ چنان که بر پایه‌ی منابع کهن تاریخی می‌توان شیعه را بنیاد گذار آن برشمرد. طبق بررسی‌های به عمل آمده می‌توان پذیرفت، نوشته‌های صحابه نگاران شیعی در صحابه نگاری‌های پسین اهل سنت نیز تأثیرگذار بوده است. بنا بر آنچه گفته شد می‌توان دریافت که  صحابه نگاری قدمتی برابر با سیره نگاری دارد که به فهرست و شرح حال و مسائل مربوط به یاران پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله می‌پردازد. صحابه نگاری به دلیل موضوع چالش برانگیز آن از زمینه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و مذهبی برخوردار است و از همین رو طی ده قرن، تطورات بسیاری به خود دیده و از جهت ساختاری و محتوایی دستخوش تغییرات و تحولات فراوانی شده است.


    نوشتار حاضر ضمن اشارت به سیر تدوین و تطور این دانش و مجموعه ی صحابه نگاری ها و صحابه نگاران، به نقش شیعه و اهل سنت در تحولات ساختاری و محتوایی و بیان مزایا و نواقص صحابه نگاری ها پرداخته است. این اثر در شش بخش کلی، مباحث مذکور را مورد بررسی قرار داده است.<ref> [https://www.historylib.com/books/2546 ر.ک: کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران] </ref>
    نوشتار حاضر ضمن اشارت به سیر تدوین و تطور این دانش و مجموعه‌ی صحابه نگاری‌ها و صحابه نگاران، به نقش شیعه و اهل سنت در تحولات ساختاری و محتوایی و بیان مزایا و نواقص صحابه نگاری‌ها پرداخته است. <ref> [https://www.historylib.com/books/2546 ر.ک: کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران] </ref>


    ==پانويس ==
    ==پانويس ==
    خط ۵۸: خط ۵۸:


    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:اسلام، عرفان، غیره]]
    [[رده:سرگذشت‌نامه‌ها]]
    [[رده:سرگذشت‌نامه‌های فردی]]
    [[رده:صحابه و تابعین]]
    [[رده:مقالات جدید(اسفند) باقی زاده]]  
    [[رده:مقالات جدید(اسفند) باقی زاده]]  
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 اسفند 1402]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۸ آوریل ۲۰۲۴، ساعت ۱۱:۵۹

    سیر تدوین و تطور صحابه نگاری
    سیر تدوین و تطور صحابه نگاری
    پدیدآورانهدایت پناه، محمدرضا (نویسنده)
    ناشرپژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
    مکان نشرتهران
    سال نشر۱۳۹۸
    شابک9-509-195-600-978
    موضوعصحا‌به‌ -- سرگذشتنا‌مه‌ -- تا‌ریخ‌ و نقد,تا‌ریخ‌ نویسی‌ اسلامی‌ -- ایران‌ -- قرن‌ ۱ - ۱۰ق‌
    کد کنگره
    BP۲۸/۶/-ه۴،س۹‏

    سیر تدوین و تطور صحابه نگاری تألیف محمدرضا هدایت پناه؛ نوشتار حاضر ضمن اشارت به سیر تدوین و تطور این دانش و مجموعه‌ی صحابه نگاری‌ها و صحابه نگاران، به نقش شیعه و اهل سنت در تحولات ساختاری و محتوایی و بیان مزایا و نواقص صحابه نگاری‌ها پرداخته است.

    ساختار

    این اثر در شش بخش کلی، مباحث مذکور را مورد بررسی قرار داده است. عناوین این بخش‌ها که هر کدام از آنها حاوی چند فصل نیز می‌باشد به این قرار است:

    بخش اول: کلیات: تبیین و ساختار؛ تعاریف و نگرش‌ها

    بخش دوم: سیر تدوین صحابه نگاری

    بخش سوم: آشنایی با صحابه نگاران(آمار و گونه شناسی، شناخت و شرح حال)

    بخش چهارم: صحابه نگاری‌های مفقود (روش‌ها و بینش‌ها)

    بخش پنجم: مکاتب صحابه نگاری

    بخش ششم: علل و عوامل ازدیاد صحابه

    گزارش محتوا

    مسلمانان در سده‌ی نخست هجری به دلایل گوناگونی، به سیره‌ی نبوی توجه کردند و دانش سیره نگاری را بنیاد گذاردند، اما بر اثر ارتباط صحابه با پیامبر(ص)،توجه به این طبقه بسی مهم شد و به فهرست‌نویسی درباره‌ی صحابه انجامید و زمینه‌ای برای پیدایی دانشی مستقل به نام «صحابه نگاری» فراهم شد. شیعه در پیدایش و دگرگونی این دانش بسیار تأثیر گذار است؛ چنان که بر پایه‌ی منابع کهن تاریخی می‌توان شیعه را بنیاد گذار آن برشمرد. طبق بررسی‌های به عمل آمده می‌توان پذیرفت، نوشته‌های صحابه نگاران شیعی در صحابه نگاری‌های پسین اهل سنت نیز تأثیرگذار بوده است. بنا بر آنچه گفته شد می‌توان دریافت که صحابه نگاری قدمتی برابر با سیره نگاری دارد که به فهرست و شرح حال و مسائل مربوط به یاران پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله می‌پردازد. صحابه نگاری به دلیل موضوع چالش برانگیز آن از زمینه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و مذهبی برخوردار است و از همین رو طی ده قرن، تطورات بسیاری به خود دیده و از جهت ساختاری و محتوایی دستخوش تغییرات و تحولات فراوانی شده است.

    نوشتار حاضر ضمن اشارت به سیر تدوین و تطور این دانش و مجموعه‌ی صحابه نگاری‌ها و صحابه نگاران، به نقش شیعه و اهل سنت در تحولات ساختاری و محتوایی و بیان مزایا و نواقص صحابه نگاری‌ها پرداخته است. [۱]

    پانويس


    منابع مقاله

    کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران

    وابسته‌ها