فرهنگ موضوعی ادب پارسی ویژه مثنوی معنوی: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    جز (جایگزینی متن - 'فارسي' به 'فارسی')
     
    (۳ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
    خط ۱۰: خط ۱۰:
    | کد کنگره =‏‎‏/‎‏ف‎‏2‎‏ف‎‏4 / 5301 ‏PIR‎‏  
    | کد کنگره =‏‎‏/‎‏ف‎‏2‎‏ف‎‏4 / 5301 ‏PIR‎‏  
    | موضوع = مولوي، جلال الدين محمد بن محمد، 604 - 672ق. مثنوي - کشف الابيات
    | موضوع = مولوي، جلال الدين محمد بن محمد، 604 - 672ق. مثنوي - کشف الابيات
    شعر فارسي - قرن 7ق.
    شعر فارسی - قرن 7ق.
    |ناشر  
    |ناشر  
    | ناشر =دانشگاه آزاد اسلامی  
    | ناشر =دانشگاه آزاد اسلامی  
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    | پیش از =
    | پیش از =
    }}
    }}
    '''فرهنگ موضوعی ادب پارسی ویژه مثنوی معنوی''' این کتاب، در چهار مجلد، حدود ۱۳۶۰ موضوع را از مثنوی استخراج و به صورت فرهنگ‌نامه تدوین کرده است. جلد چهارم، شامل آیات و روایات مثنوی و کلیات شمس است. روش مؤلف چنان است که بعد از ذکر مداخلی به ترتیب حروف الفبا، اشعار مربوط به هر موضوع را در زیر همان مدخل يا موضوع با ذکر مآخذ آورده است. وی تأکید دارد که فرهنگ موضوعی حاضر، فرهنگ معنایی و موضوعی است نه لفظی و لازمۀ فرهنگ معنایی اين است که هر بیت را چندین بار بخوانی و در آن تأمل کنی تا معانی موجود در آن را به دست آوری و در کنار بیت بنویسی. از این رو گاهی یک بیت به جهت دارا بودن معانی مختلف در چندین موضوع تکرار شده است. وی همچنین می‌گوید بیش از ده سال برای این اثر وقت گذاشته است؛ اما اينکه کارش بر مبنای کدام تصحیح و کدام چاپ مثنوی بوده، مشخص نیست و نشانی ابیات هم بر اساس شماره صفحۀ کتاب مثنوی(؟)؛ نه شمارۀ ابیات قید گردیده است. بنابراین استفاده از این فرهنگ برای کسانی که به ضبط دقیق کلمات و مآخذابیات اهمیت می‌دهند مناسب نیست.
    '''فرهنگ موضوعی ادب پارسی ویژه مثنوی معنوی''' اثر [[فاضلی، قادر|قادر فاضلی]]، این کتاب، در چهار مجلد، حدود ۱۳۶۰ موضوع را از [[مثنوی معنوی|مثنوی]] استخراج و به صورت فرهنگ‌نامه تدوین کرده است. جلد چهارم، شامل آیات و روایات [[مثنوی معنوی|مثنوی]] و [[کلیات شمس تبریزی|کلیات شمس]] است. روش مؤلف چنان است که بعد از ذکر مداخلی به ترتیب حروف الفبا، اشعار مربوط به هر موضوع را در زیر همان مدخل يا موضوع با ذکر مآخذ آورده است. وی تأکید دارد که فرهنگ موضوعی حاضر، فرهنگ معنایی و موضوعی است نه لفظی و لازمۀ فرهنگ معنایی اين است که هر بیت را چندین بار بخوانی و در آن تأمل کنی تا معانی موجود در آن را به دست آوری و در کنار بیت بنویسی. از این رو گاهی یک بیت به جهت دارا بودن معانی مختلف در چندین موضوع تکرار شده است. وی همچنین می‌گوید بیش از ده سال برای این اثر وقت گذاشته است؛ اما اينکه کارش بر مبنای کدام تصحیح و کدام چاپ مثنوی بوده، مشخص نیست و نشانی ابیات هم بر اساس شماره صفحۀ کتاب [[مثنوی معنوی|مثنوی]](؟)؛ نه شمارۀ ابیات قید گردیده است. بنابراین استفاده از این فرهنگ برای کسانی که به ضبط دقیق کلمات و مآخذابیات اهمیت می‌دهند مناسب نیست.


    جلد اول، فرهنگ موضوعی ادب پارسی؛ شامل ۳۱۱ موضوع بوده و از حرف (الف) تا (ث) را در بر می‌گیرد.
    جلد اول، فرهنگ موضوعی ادب پارسی؛ شامل ۳۱۱ موضوع بوده و از حرف (الف) تا (ث) را در بر می‌گیرد.
    خط ۳۲: خط ۳۲:
    جلد دوم فرهنگ موضوعی ادب پارسی؛ از از حرف (ج) تا (ظ) شامل 521 موضوع، ۵۶۰ صفحه است.
    جلد دوم فرهنگ موضوعی ادب پارسی؛ از از حرف (ج) تا (ظ) شامل 521 موضوع، ۵۶۰ صفحه است.


    جلد سوم فرهنگ موضوعی ادب پارسی؛ از حرف (ع) تا (ی)، 517 صفحه است.
    جلد سوم فرهنگ موضوعی ادب پارسی؛ از حرف(ع) تا (ی)، 517 صفحه است.
     
    جلد چهارم فرهنگ موضوعی ادب پارسی؛ شامل 509 صفحه و در دو بخش شامل آیات و احادیث [[مثنوی معنوی|مثنوی]] و آیات و احادیث [[کلیات شمس تبریزی|کلیات شمس]] است که پس از یک مقدمه دربارۀ قرآن و مسائلی چون صیانت قرآن از تحریف، هدایت و ضلالت در قرآن و ظاهر و باطن قرآن، به بررسی اشعار مُشعِر به آیات قرآنی و احادیث نبوی پرداخته و آیات و روایات مربوط به هر بیت را با ترجمۀ آن، در زیر بیت مورد نظرآورده است. در این اثر در بخش مثنوی ۱۳۹۱ بیت که صراحتاً به آیات قرآن اشاره دارد و همچنین 745 بیت که به احادیث نبوی اشاره دارد و همچنین در بخش غزلیات شمس ۶۲۱ مورد از انعکاس آیه و حدیث آمده است.
     
    فهرست مطالب عبارت است از: مقدمه، آیات [[مثنوی معنوی|مثنوی]]، احادیث [[مثنوی معنوی|مثنوی]]، آیات در [[کلیات شمس تبریزی|کلیات شمس]]، احادیث در [[کلیات شمس تبریزی|کلیات شمس]].<ref> ر.ک: عالمی، محمدعلم، ص353-354</ref>


    جلد چهارم فرهنگ موضوعی ادب پارسی؛ شامل 509 صفحه و در دو بخش شامل آیات و احادیث مثنوی و آیات و احادیث کلیات شمس است که پس از یک مقدمه دربارۀ قرآن و مسائلی چون صیانت قرآن از تحریف، هدایت و ضلالت در قرآن و ظاهر و باطن قرآن، به بررسی اشعار مُشعِر به آیات قرآنی و احادیث نبوی پرداخته و آیات و روایات مربوط به هر بیت را با ترجمۀ آن، در زیر بیت مورد نظرآورده است. در این اثر در بخش مثنوی ۱۳۹۱ بیت که صراحتاً به آیات قرآن اشاره دارد و همچنین 745 بیت که به احادیث نبوی اشاره دارد و همچنین در بخش غزلیات شمس ۶۲۱ مورد از
    انعکاس آیه و حدیث آمده است. فهرست مطالب عبارت است از: مقدمه، آیات مثنوی،احادیث مثنوی، آیات در کلیات شمس، احادیث در کلیات شمس.<ref> ر.ک: عالمی، محمدعلم، ص353-354</ref>




    خط ۵۸: خط ۶۰:
    [[رده:زبانها و ادبیات ایرانی]]
    [[رده:زبانها و ادبیات ایرانی]]
    [[رده:مقالات جدید(آبان) باقی زاده]]  
    [[رده:مقالات جدید(آبان) باقی زاده]]  
    [[ررده:مقالات بازبینی شده2 آبان 1402]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 آبان 1402]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۱ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۱۳:۰۰

    فرهنگ موضوعی ادب پارسی ویژه مثنوی معنوی
    فرهنگ موضوعی ادب پارسی ویژه مثنوی معنوی
    پدیدآورانفاضلی، قادر (نویسنده)
    ناشردانشگاه آزاد اسلامی
    مکان نشرکرج
    سال نشر1386ش.
    چاپاول
    موضوعمولوي، جلال الدين محمد بن محمد، 604 - 672ق. مثنوي - کشف الابيات شعر فارسی - قرن 7ق.
    تعداد جلد
    کد کنگره
    ‏‎‏/‎‏ف‎‏2‎‏ف‎‏4 / 5301 ‏PIR‎‏

    فرهنگ موضوعی ادب پارسی ویژه مثنوی معنوی اثر قادر فاضلی، این کتاب، در چهار مجلد، حدود ۱۳۶۰ موضوع را از مثنوی استخراج و به صورت فرهنگ‌نامه تدوین کرده است. جلد چهارم، شامل آیات و روایات مثنوی و کلیات شمس است. روش مؤلف چنان است که بعد از ذکر مداخلی به ترتیب حروف الفبا، اشعار مربوط به هر موضوع را در زیر همان مدخل يا موضوع با ذکر مآخذ آورده است. وی تأکید دارد که فرهنگ موضوعی حاضر، فرهنگ معنایی و موضوعی است نه لفظی و لازمۀ فرهنگ معنایی اين است که هر بیت را چندین بار بخوانی و در آن تأمل کنی تا معانی موجود در آن را به دست آوری و در کنار بیت بنویسی. از این رو گاهی یک بیت به جهت دارا بودن معانی مختلف در چندین موضوع تکرار شده است. وی همچنین می‌گوید بیش از ده سال برای این اثر وقت گذاشته است؛ اما اينکه کارش بر مبنای کدام تصحیح و کدام چاپ مثنوی بوده، مشخص نیست و نشانی ابیات هم بر اساس شماره صفحۀ کتاب مثنوی(؟)؛ نه شمارۀ ابیات قید گردیده است. بنابراین استفاده از این فرهنگ برای کسانی که به ضبط دقیق کلمات و مآخذابیات اهمیت می‌دهند مناسب نیست.

    جلد اول، فرهنگ موضوعی ادب پارسی؛ شامل ۳۱۱ موضوع بوده و از حرف (الف) تا (ث) را در بر می‌گیرد.

    جلد دوم فرهنگ موضوعی ادب پارسی؛ از از حرف (ج) تا (ظ) شامل 521 موضوع، ۵۶۰ صفحه است.

    جلد سوم فرهنگ موضوعی ادب پارسی؛ از حرف(ع) تا (ی)، 517 صفحه است.

    جلد چهارم فرهنگ موضوعی ادب پارسی؛ شامل 509 صفحه و در دو بخش شامل آیات و احادیث مثنوی و آیات و احادیث کلیات شمس است که پس از یک مقدمه دربارۀ قرآن و مسائلی چون صیانت قرآن از تحریف، هدایت و ضلالت در قرآن و ظاهر و باطن قرآن، به بررسی اشعار مُشعِر به آیات قرآنی و احادیث نبوی پرداخته و آیات و روایات مربوط به هر بیت را با ترجمۀ آن، در زیر بیت مورد نظرآورده است. در این اثر در بخش مثنوی ۱۳۹۱ بیت که صراحتاً به آیات قرآن اشاره دارد و همچنین 745 بیت که به احادیث نبوی اشاره دارد و همچنین در بخش غزلیات شمس ۶۲۱ مورد از انعکاس آیه و حدیث آمده است.

    فهرست مطالب عبارت است از: مقدمه، آیات مثنوی، احادیث مثنوی، آیات در کلیات شمس، احادیث در کلیات شمس.[۱]


    پانويس

    1. ر.ک: عالمی، محمدعلم، ص353-354


    منابع مقاله

    عالمی، محمدعَلَم، کتاب‌شناسی توصیفی مولانا (شامل جدیدترین تحقیقات و قدیمی‌ترین کتاب‌های مولوی پژوهی)، قم، انتشارات دانشگاه قم، 1392ش.

    وابسته‌ها