حکمت معنوی: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - '<ref >' به '<ref>')
    برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
     
    (یک نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
    خط ۴۶: خط ۴۶:
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:تاریخ]]
    [[رده:تاریخ]]
    [[رده:تاریخ آسیا]]
    [[رده:تاریخ ایران]]
    [[رده:تاریخ ایران]]
    [[رده:سلسله ها، تقسیم بندی دوره ای]]
    [[رده:سلسله‌ها، تقسیم بندی دوره ای]]
    [[رده:سلسله‌های پس از اسلام]]
    [[رده:سلسله‌های پس از اسلام]]



    نسخهٔ کنونی تا ‏۴ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۴:۲۱

    حکمت معنوی
    حکمت معنوی
    پدیدآورانصاحبی، باقر (نويسنده)
    عنوان‌های دیگردرآمدی بر اندیشه فلسفی امام خمینی(س)
    ناشرمؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره). مؤسسه چاپ و نشر عروج
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1401ش
    چاپ1
    شابک978-964-212-586-9
    موضوعخمینی، روح الله، رهبر انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، 1279 - 1368 - دیدگاه درباره فلسفه - فلسفه اسلامی
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    2ص8ف 1574/5 DSR
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    حکمت معنوی، درآمدی بر اندیشه فلسفی امام خمینی(س)، نوشته باقر صاحبی (معاصر) در موضوع فلسفه است.

    نوشتار حاضر، مجموعه اندیشه و آراء فلسفی امام خمینی(ره) است که با تکیه بر آثار متنوع عرفانی، اخلاقی، اصولی و فلسفی ایشان تدوین شده[۱] و بر آن است تا فلسفه امام(ره) را حتی در مرحله‌ی شرح و تفسیر فلسفه مشاء، اشراق و متعالیه به‌عنوان راهگشاترین تفسیر در عصر حاضر معرفی نماید[۲]. نویسنده کوشیده است تا اندیشه و نظام فلسفی امام خمینی(ره) را با حداکثر جامعیت و ژرفا عرضه نموده[۳] و همچنین مبانی، مقدمات و مؤلفه‌های مؤثر در فهم مبانی فلسفه امام(ره) را به‌نحو روشن تبیین نماید[۴].

    در این پژوهش برای نشان دادن ابعاد فلسفه امام خمینی(ره) وارد متن فلسفه ایشان شده و ضمن بررسی دقیق محتوای آن، مجموعه‌ی مباحث فلسفی ایشان در موضوعات گوناگون طبقه‌بندی شده و دیدگاه ایشان و حکما و فلاسفه، به‌ویژه حکمای مکتب حکمت متعالیه در هر موضوع و مسئله مطرح‌شده مورد بررسی قرار گرفته است. علاوه بر این دستاوردهای ابتکاری امام(ره) در موضوع مورد بحث نیز گزارش شده است[۵].

    این اثر در هفت بخش تنظیم شده است. بخش اول، درباره کلیات است و در آن به سیر تاریخی فلسفه‌ی اسلامی، علم فلسفه و موضوع و مسائل آن، حیات امام خمینی و منابع مورد استفاده ایشان بحث شده است. بخش دوم، به هستی‌شناسی اختصاص یافته است. در این بخش، به وجود و معانی و مسائل آن، ماهیت و احکام آن، کلی طبیعی و اجزای ماهیت، اصالت وجود و اعتباری بودن ماهیت، نظریه تشکیک، وجود رابط و اقسام آن و... پرداخته شده است. در بخش سوم، تحت عنوان جهان‌شناسی، از حرکت و حقیقت آن، اقسام و ارکان حرکت، حرکت جوهری و ادله و پیامدهای فلسفی آن، زمان و مباحث مقدماتی مربوط به آن، حدوث و قدم و اقسام آنها، شبهه ربط حادث به قدیم و راه‌حل پیشنهادشده در آن، سخن به میان آمده است. بخش چهارم، در موضوع معرفت‌شناسی است و در مباحثی به بررسی حقیقت و اقسام علم، انطباق علم بر معلوم، مراتب ادراک و تطابق آن با عوالم هستی، اتحاد عاقل و معقول و کیفیت اتحاد آن دو پرداخته شده است. در بخش پنجم، تحت عنوان خداشناسی، به مباحث مربوط به ذات و براهین خداشناسی اشاره شده و در ادامه، مباحثی در توحید و اقسام و براهین آن، علم الهی، قضا و قدر و مراتب آن و همچنین مسئله بداء ذکر شده است. بخش ششم، به نفس‌شناسی اختصاص یافته است. تعریف نفس و جایگاه آن، حدوث نفس و مباحث مربوط به آن، قوای نفس، رابطه نفس و بدن، عقل و مراتب آن و... مباحث این بخش را تشکیل داده است. بخش هفتم، درباره معاد‌شناسی است و در آن، به تناسخ و اقسام آن، مرگ و کیفیت و اقسام آن، برزخ، معاد جسمانی، تجسم اعمال، بهشت و جهنم و مباحث مربوط به آن پرداخته شده است[۶].

    پژوهش حاضر در فلسفه‌ی امام خمینی(ره) به دلیل پاسخ ایشان به اشکالات فلسفه اسلامی، به‌ویژه مباحث الهیات بالمعنی الاخص با توجه به مبانی حکمت متعالیه و رویکرد عرفانی خود، تفسیر فلسفه‌ی ملاصدرا با رویکرد عرفانی و همچنین وجود دستاوردهای ابتکاری در فلسفه ایشان و... از اهمیت برخوردار است[۷].

    پانویس

    1. ر.ک: سخن ناشر، صفحه، ب
    2. ر.ک: مقدمه مؤلف، صفحه و
    3. ر.ک: همان، صفحه ح
    4. ر.ک: همان، صفحه ز
    5. ر.ک: همان، صفحه و
    6. ر.ک: همان، صفحه ح - ‌ی
    7. ر.ک: همان، صفحه و - ز

    منابع مقاله

    سخن ناشر، مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها