الإحکام في أصول الأحکام (ابن حزم): تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (A-esmaili صفحهٔ الإحکام في أصول الأحکام(ابن حزم، علی بن احمد) را بدون برجای‌گذاشتن تغییرمسیر به الإحکام في أصول الأحکام (ابن حزم) منتقل کرد)
    جز (جایگزینی متن - 'الإحكام في أصول الأحكام (ابهام زدایی)' به 'الإحكام في أصول الأحكام (ابهام‌زدایی)')
    برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
     
    (۳ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
    خط ۲۵: خط ۲۵:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''الإحكام في أصول الأحكام'''، اثری از ابومحمد علی بن احمد بن سعید بن حزم ظاهری (م 456ق)، متکلم، محدث و فقیه پیرو مذهب ظاهری، در موضوع اصول فقه است. این اثر توسط ناجی سوید تحقیق شده است.
    {{کاربردهای دیگر|الإحكام في أصول الأحكام (ابهام‌زدایی)}}
    '''الإحكام في أصول الأحكام'''، اثری از [[ابن حزم، علی بن احمد|ابومحمد علی بن احمد بن سعید بن حزم ظاهری]] (م 456ق)، متکلم، محدث و فقیه پیرو مذهب ظاهری، در موضوع اصول فقه است. این اثر توسط [[سوید، ناجی|ناجی سوید]] تحقیق شده است.


    نویسنده در این اثر که به اصول فقه اختصاص یافته بر آن بوده است تا مذهب ظاهری خویش را که بر انکار قیاس و باطل دانستن تقلید و دعوت به اجتهاد از رهگذر بازگشت به اصول و فهم آنها بر اساس ظاهرشان استوار است، عرضه نماید<ref>ر.ک: بوسنینه، منجی، ج‏6، ص368</ref>.
    نویسنده در این اثر که به اصول فقه اختصاص یافته بر آن بوده است تا مذهب ظاهری خویش را که بر انکار قیاس و باطل دانستن تقلید و دعوت به اجتهاد از رهگذر بازگشت به اصول و فهم آنها بر اساس ظاهرشان استوار است، عرضه نماید<ref>ر.ک: بوسنینه، منجی، ج‏6، ص368</ref>.
    خط ۴۹: خط ۵۰:


    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:اسلام، عرفان، غیره]]
    [[رده: فقه و اصول]]
    [[رده:اصول فقه (آثارکلی)]]
    [[رده:اصول فقه اهل سنت]]


    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 اردیبهشت 1402]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ اردیبهشت 1402 توسط فاضل گرنه زاده]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ اردیبهشت 1402 توسط فاضل گرنه زاده]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ اردیبهشت 1402 توسط محسن عزیزی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ اردیبهشت 1402 توسط محسن عزیزی]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۱۱:۵۳

    الإحکام في أصول الأحکام(ابن حزم، علی بن احمد)
    الإحکام في أصول الأحکام (ابن حزم)
    پدیدآورانابن حزم، علی بن احمد (نويسنده) سوید، ناجی (مصحح)
    ناشرالمکتبة العصرية
    مکان نشرلبنان - بیروت ** لبنان - صیدا
    سال نشر1430ق - 2009م
    چاپ1
    شابک-
    زبانعربی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    /الف2الف3 155/6 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الإحكام في أصول الأحكام، اثری از ابومحمد علی بن احمد بن سعید بن حزم ظاهری (م 456ق)، متکلم، محدث و فقیه پیرو مذهب ظاهری، در موضوع اصول فقه است. این اثر توسط ناجی سوید تحقیق شده است.

    نویسنده در این اثر که به اصول فقه اختصاص یافته بر آن بوده است تا مذهب ظاهری خویش را که بر انکار قیاس و باطل دانستن تقلید و دعوت به اجتهاد از رهگذر بازگشت به اصول و فهم آنها بر اساس ظاهرشان استوار است، عرضه نماید[۱].

    نوشتار حاضر یکی از مهم‌ترین نوشته‌ها در علم اصول فقه بشمار می‌آید که به‌واسطه برخی ویژگی‌ها آن را از سایر آثار اصولی متمایز ساخته است. برخورداری از ادله و برهان‌های صحیح و قاطع در راستای توضیح مطالب، احاطه نویسنده بر آراء و نظرات مختلف، آگاهی گسترده‌ی نویسنده به مکاتب فقهی و عقیدتی و همچنین ادیان مختلف، عدم انکار مطلق عقل در روش و نظر و... از ویژگی‌های این اثر دانسته شده است[۲].

    روش نویسنده در طرح مباحث قبل از هرچیز استدلال و استناد به قرآن در بیشتر موارد و همچنین به‌کارگیری روایات است. در مواردی نیز از استدلال عقلی غفلت ننموده است. نویسنده سخنان خود را با ذکر عبارت «قال علي»، یا «أبومحمد»، یا «أبومحمد علي» یا «علي بن أحمد»، از سایر سخنان متمایز کرده است.

    کتاب، در هشت جزء و چهل باب تنظیم شده و مباحث مرتبط با هریک از ابواب در فصل‌های متعددی مطرح شده است. جزء اول مشتمل بر مقدمه و یازده باب است که در آن به ترتیب ابواب کتاب و مباحث آن اشاره شده است. در ادامه مباحثی در خصوص اثبات حجج عقول، چگونگی پیدایش لغات، اشیاء قبل از ورود شرع، بیان و معنای آن، تأخیر بیان، و... ذکر شده است. جزء دوم، به مرسل اختصاص یافته است و در آن، ضمن چند مبحث، مطالبی در خصوص اقسام سنن، تعارض نصوص، تخصیص قرآن به خبر، قول صحابی و مطالب مرتبط دیگر ذکر شده است. جزء سوم، در اوامر و نواهی همراه با مباحث متعددی در این زمینه است. در جزء چهارم، مباحثی پیرامون اقل جمع، کنایه، اشاره، مجاز و تشبیه، افعال رسول(ص)، استثنا، نسخ و... مطرح شده است. جزء پنجم تا آخر کتاب نیز عمدتا به مباحث اصول عملیه و برخی مطالب پیرامون آنها اختصاص داده شده است[۳]. نویسنده در خلال مباحث این بخش به نام صحابه‌ای که از آنان احکام فقهی و فتاوی روایت کرده، همراه با ذکر میزان نقل آنان اشاره کرده و همچنین نام فقهای تابعین برخی از بلاد اسلامی مانند مکه، مدینه، شام و... را ذکر کرده است[۴].

    محقق ضمن استخراج و ذکر مصادر احادیث کتاب، به شرح و توضیح برخی از کلمات پرداخته و توضیحاتی راجع به برخی از فرق مذهبی داده است[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: بوسنینه، منجی، ج‏6، ص368
    2. ر.ک: مقدمه، ج1، ص5-6
    3. ر.ک: متن کتاب، همان، ص17-19
    4. ر.ک: همان، ج2، ص77-89
    5. ر.ک: مقدمه، ج1، ص9

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. بوسنینه، منجى، «موسوعة أعلام العلماء و الأدباء العرب و المسلمين»‏، بیروت، دارالجيل، 1425ق، چاپ اول.


    وابسته‌ها