کتاب‌شناسی آسیب‌های اجتماعی: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    جز (جایگزینی متن - 'آسیب‌شناسی (ابهام زدایی)' به 'آسیب‌شناسی (ابهام‌زدایی)')
     
    (۳ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
    خط ۲۳: خط ۲۳:
    | پس از =  
    | پس از =  
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}{{کاربردهای دیگر| آسیب‌شناسی (ابهام‌زدایی)}}
    '''کتاب‌شناسی آسیب‌های اجتماعی'''، اثر [[محمدعلی کرباسی]]، کتابی است که به روش توصیفی تهیه شده و با شیوه‌‌ای علمی و سازنده، اطلاعات سودمندی درباره پی‌آمدهای ویرانگر طلاق در سطح جامعه، در اختیار پژوهشگران قرار می‌‌‌دهد تا با علت‌یابی این آسیب اجتماعی، از آن جلوگیری کنند. نویسنده، کوتاهی در اعلام آمارهای طلاق را سبب پی‌آمدهای منفی می‌خواند و علت‌‌های این پدیده را بسیار می‌‌داند که باید همه آنها به‌طور دقیق و علمی بررسی شوند.
    '''کتاب‌شناسی آسیب‌های اجتماعی'''، اثر [[محمدعلی کرباسی]]، کتابی است که به روش توصیفی تهیه شده و با شیوه‌‌ای علمی و سازنده، اطلاعات سودمندی درباره پی‌آمدهای ویرانگر طلاق در سطح جامعه، در اختیار پژوهشگران قرار می‌‌‌دهد تا با علت‌یابی این آسیب اجتماعی، از آن جلوگیری کنند. نویسنده، کوتاهی در اعلام آمارهای طلاق را سبب پی‌آمدهای منفی می‌خواند و علت‌‌های این پدیده را بسیار می‌‌داند که باید همه آنها به‌طور دقیق و علمی بررسی شوند.


    خط ۴۸: خط ۴۸:


    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
     
    [[رده:کتاب (کلیات)، نویسندگی، نسخه‌شناسی، صنایع کتاب و تجارت، کتابخانه‌ها]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 اردیبهشت 1402]]
    [[رده:فاقد اتوماسیون]]
    [[رده:فاقد اتوماسیون]]
    [[رده:خانواده، ازدواج، زن]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۲۲ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۱۰:۲۰

    کتاب‌شناسی آسیب‌های اجتماعی
    کتاب‌شناسی آسیب‌های اجتماعی
    پدیدآورانوکیلی، هادی
    ناشرانتشارات امیرکبیر
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1382ش
    چاپ1
    زبانفارسی

    کتاب‌شناسی آسیب‌های اجتماعی، اثر محمدعلی کرباسی، کتابی است که به روش توصیفی تهیه شده و با شیوه‌‌ای علمی و سازنده، اطلاعات سودمندی درباره پی‌آمدهای ویرانگر طلاق در سطح جامعه، در اختیار پژوهشگران قرار می‌‌‌دهد تا با علت‌یابی این آسیب اجتماعی، از آن جلوگیری کنند. نویسنده، کوتاهی در اعلام آمارهای طلاق را سبب پی‌آمدهای منفی می‌خواند و علت‌‌های این پدیده را بسیار می‌‌داند که باید همه آنها به‌طور دقیق و علمی بررسی شوند.

    یکی از آسیب‌های اجتماعی که به‌شدت بر زن و مرد و فرزندان و کل جامعه اثرگذار است، طلاق است. پی‌آمدهای طلاق، هزینه‌های مادی و معنوی سنگینی را بر کل جامعه تحمیل می‌‌کند. آسیب‌شناسی طلاق و پیشگیری از آن تا حد امکان، بسیاری از این هزینه‌ها را کاهش می‌‌دهد. در این میان، بررسی علمی این پدیده و علل آن، آثار فقهی ـ حقوقی طلاق و راه پیشگیری و برخورد درست با این مشکل، می‌‌تواند راهکارها و دیدگاه‌‌های مناسبی را پیش‌‌ روی افراد جامعه، مسئولان و برنامه‌ریزان اجتماعی قرار دهد.

    نویسنده در بخش پیش‌‌گفتار، پدیده طلاق را یک رویداد روان‌شناختی می‌‌داند، گرچه معتقد است که علوم دیگری مانند جامعه‌شناسی، حقوق، اقتصاد، زیست‌شناسی، آمار و... نیز در تحلیل و علت‌‌یابی این پدیده نقش بسیار مهمی دارند. به عقیده وی، طلاق در نوع ازدواج ریشه دارد. آسیب‌‌های اجتماعی طلاق، بیش از زن و مرد، فرزندان را تهدید می‌‌‌کند.

    این کتاب‌شناسی به روش توصیفی تهیه شده و مجموعه آثار را تا انتهای نیمه اول سال 1380 هجری شمسی در بر می‌‌گیرد. نویسنده در مقدمه کتاب، پس از بیان روش پژوهش در تألیف این کتاب، منابع استفاده شده اعم از کتاب‌ها، مقاله‌‌ها، پایان‌نامه‌ها، روزنامه‌ها و نشریه‌‌ها را معرفی می‌‌‌کند و آمار و توضیح‌هایی درباره هر کدام می‌‌دهد. روش تحقیق در گردآوری این کتاب‌شناسی، روش کتاب‌‌خانه‌ای بوده و کتاب دارای پانزده فصل است.

    فصل اول کتاب، به کلیات مسائل طلاق در ایران و جهان اختصاص دارد. در فصل دوم، نویسنده در زمینه تاریخ طلاق، منابعی با عنوان‌های طلاق در ایران باستان، قبل و بعد از اسلام و رابطه دین و فرهنگ با طلاق معرفی کرده است. در فصل سوم، منابعی که به انواع طلاق، از نظر فقهی- حقوقی پرداخته‌‌اند، معرفی شده‌اند. آمارهای طلاق در ایران و دیگر کشورها، عنوان فصل چهارم از این کتاب‌شناسی است. فصل پنجم کتاب، به روان‌‌شناسی طلاق اختصاص دارد و منابعی را معرفی می‌‌‌کند که در آنها علل و پی‌آمدهای روانی طلاق، قبل و بعد از طلاق و آثار این جدایی بر روح و روان فرزندان بررسی شده است. جامعه‌‌شناسی طلاق عنوان فصل ششم است. در این فصل منابعی معرفی شده که در آنها مطالبی درباره تأثیر تحصیلات، اشتغال و تفاوت‌های جامعه‌‌شناسی زن و مرد بر پدیده طلاق و تبیین‌های جامعه‌‌‌شناسی طلاق آمده است.

    در فصل هفتم منابعی با عنوان و مضمون مردم‌شناسی طلاق معرفی شده است. در این منابع، جلوه‌‌های مختلف در امر طلاق مانند فرهنگ‌ها و قوم‌های مختلف در ایران و جهان، نقش شهرنشینی و روستانشینی و زندگی ایلی بر پدیده طلاق را در قالب‌ پایان‌نامه‌ها، مقاله‌‌ها، نشریه‌‌ها، روزنامه‌ها و کتاب‌ها بررسی شده است. در فصل بعد، خواننده با منابع مختلف در زمینه جمعیت‌شناسی طلاق آشنا می‌‌‌شود. در فصل نهم، منابعی درباره طلاق و دین مطرح شده است. طلاق در اسلام و حقوق ‌مقایسه‌ای طلاق در نظام ادیان مختلف، از زیرمجموعه‌های این فصل است که نگاه ادیان به طلاق، آثاری در زمینه مسائل فقهی ‌ـ ‌حقوقی و موضوع‌‌های مختلف در ارتباط با دین و مسئله طلاق در آن آمده است. فصل دهم، منابعی درباره قانون طلاق، طلاق و قانون و حقوق تطبیقی طلاق در ایران و دیگر کشورها به خواننده معرفی می‌‌‌شود.

    فصل یازدهم، علل طلاق را از منابع مختلف با عنوان‌های کلیات علل طلاق، عوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، روانی و زیست‌‌شناسی طلاق در اختیار خواننده قرار می‌‌دهد. عوارض طلاق عنوان فصل دوازدهم از این کتاب‌شناسی است که منابعی در موضوع‌‌ عوارض اجتماعی طلاق و طلاق و فرزندان را به خواننده معرفی می‌‌کند. فصل سیزدهم، آثاری را پیش روی خواننده قرار می‌‌دهد که هر کدام به نوعی در پی بررسی راه‌های پیشگیری از این آسیب اجتماعی هستند. این کتاب‌شناسی در فصل چهارده و پانزده، با بیان منابع و نمایه‌های مربوط به موضوع مورد بحث، پایان می‌‌یابد[۱].

    پانویس

    1. حبیبی، سلمان، ص322-325

    منابع مقاله

    حبیبی، سلمان، کتاب‌شناسی توصیفی زن و خانواده، قم، انتشارات دفتر عقل، چاپ یکم، 1387ش.

    وابسته‌ها