علم العروض و القافية: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
     
    (۲ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
    خط ۲۴: خط ۲۴:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    لطفا از اینجا شروع به نوشتن کنید.
     
    ==پانویس ==
    '''علم العروض و القافية'''، اثر [[عتیق، عبدالعزیز|عبدالعزیز عتیق]]، کتابی است در معرفی علم عروض و قافیه و معروف‌ترین بحرهای شعری.
     
    کتاب، حاصل درس‌ها و گفتگوهایی است که نویسنده پیرامون علم عروض و قافیه، برای دانشجویان سال اول گروه زبان عربی، در دانشگاه بیروت، برگزار کرده است<ref>ر.ک: مقدمه، ص5</ref>.
     
    نویسنده تلاش نموده است تا در این کتاب، مسائل علم عروض و قافیه را به‌گونه‌ای مطرح نماید که فهم و درک آن برای دانش‌آموزان و دانشجویان این رشته، آسان باشد و با مهم‌ترین اصطلاحات این دانش و جنبه‌های مختلف آن، که در موسیقی شعر، تأثیرگذار است، آشنا شوند و ازآنجاکه دانشجویان این رشته، نمایانگر جنبه نظری آن هستند، تنها در صورت تقویت آنها توسط جنبه‌های کاربردی این علم می‌توان به پیشرفت آنها در این زمینه کمک نمود، بنابراین نویسنده سعی نموده است تا برای فهم بهتر مطالب توسط ایشان، از نمونه‌ها و شواهد برگزیده فراوانی از شعر کهن و معاصر، برای تقویت آنها، استفاده کند<ref>ر.ک: همان</ref>.
     
    وی در ابتدا، به بررسی مختصر تاریخچه این علم و پایه‌گذاری آن توسط خلیل بن احمد فراهیدی پرداخته<ref>ر.ک: متن کتاب، ص7</ref> و سپس، ضمن اشاره به اهمیت علم عروض و علت نیاز به آن<ref>ر.ک: همان، ص11</ref>، به بیان رابطه میان علم عروض و موسیقی، پرداخته است<ref>ر.ک: همان، ص12</ref>.
     
    از جمله ویژگی‌های کتاب، آن است که در قسمت آموزش بحرهای عروضی، در پایان هریک از بحرها، با استفاده از شواهد شعری، تمرین‌هایی برای فهم بهتر مطالب، ارائه شده است<ref>ر.ک: همان، ص130</ref>.
     
    در مجموع، شانزده بحر عروضی در کتاب معرفی و برای اوزان آن‌ها، مثال‌هایی آورده شده است که عبارتند از: «بحر طویل»، «مدید»، «بسیط»، «وافر»، «کامل»، «هزج»، «رجز»، «رمل»، «سریع»، «منسرح»، «خفیف»، «مضارع»، «مقتضب»، «مجتث»، «متقارب» و «متدارک»<ref>ر.ک: همان، ص25-‌131</ref>.
     
    ==پانویس==
    <references/>
    <references/>
    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    مقدمه و متن کتاب.
    ==وابسته‌ها==
    ==وابسته‌ها==
    {{وابسته‌ها}}
    {{وابسته‌ها}}
    خط ۳۴: خط ۴۹:
    [[رده:زبان و ادبیات شرقی (آسیایی)]]
    [[رده:زبان و ادبیات شرقی (آسیایی)]]
    [[رده:زبان و ادبیات عربی]]
    [[رده:زبان و ادبیات عربی]]
    [[رده:فاقد مقاله]]
    [[رده:مقالات شهریور 01 مکرمی]]
    [[رده:مقالات بارگذاری شده 01 قربانی]]
    [[رده:دارای صفحه و جدول 01 قربانی]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده1]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 آبان 1401]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۱۳ نوامبر ۲۰۲۲، ساعت ۰۰:۰۴

    علم العروض و القافية
    علم العروض و القافية
    پدیدآورانعتیق، عبدالعزیز (نويسنده)
    ناشردار النهضة العربية
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1407ق - 1987م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ع۲ع۸ 2194 PJA
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    علم العروض و القافية، اثر عبدالعزیز عتیق، کتابی است در معرفی علم عروض و قافیه و معروف‌ترین بحرهای شعری.

    کتاب، حاصل درس‌ها و گفتگوهایی است که نویسنده پیرامون علم عروض و قافیه، برای دانشجویان سال اول گروه زبان عربی، در دانشگاه بیروت، برگزار کرده است[۱].

    نویسنده تلاش نموده است تا در این کتاب، مسائل علم عروض و قافیه را به‌گونه‌ای مطرح نماید که فهم و درک آن برای دانش‌آموزان و دانشجویان این رشته، آسان باشد و با مهم‌ترین اصطلاحات این دانش و جنبه‌های مختلف آن، که در موسیقی شعر، تأثیرگذار است، آشنا شوند و ازآنجاکه دانشجویان این رشته، نمایانگر جنبه نظری آن هستند، تنها در صورت تقویت آنها توسط جنبه‌های کاربردی این علم می‌توان به پیشرفت آنها در این زمینه کمک نمود، بنابراین نویسنده سعی نموده است تا برای فهم بهتر مطالب توسط ایشان، از نمونه‌ها و شواهد برگزیده فراوانی از شعر کهن و معاصر، برای تقویت آنها، استفاده کند[۲].

    وی در ابتدا، به بررسی مختصر تاریخچه این علم و پایه‌گذاری آن توسط خلیل بن احمد فراهیدی پرداخته[۳] و سپس، ضمن اشاره به اهمیت علم عروض و علت نیاز به آن[۴]، به بیان رابطه میان علم عروض و موسیقی، پرداخته است[۵].

    از جمله ویژگی‌های کتاب، آن است که در قسمت آموزش بحرهای عروضی، در پایان هریک از بحرها، با استفاده از شواهد شعری، تمرین‌هایی برای فهم بهتر مطالب، ارائه شده است[۶].

    در مجموع، شانزده بحر عروضی در کتاب معرفی و برای اوزان آن‌ها، مثال‌هایی آورده شده است که عبارتند از: «بحر طویل»، «مدید»، «بسیط»، «وافر»، «کامل»، «هزج»، «رجز»، «رمل»، «سریع»، «منسرح»، «خفیف»، «مضارع»، «مقتضب»، «مجتث»، «متقارب» و «متدارک»[۷].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص5
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: متن کتاب، ص7
    4. ر.ک: همان، ص11
    5. ر.ک: همان، ص12
    6. ر.ک: همان، ص130
    7. ر.ک: همان، ص25-‌131

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها