مجموعه گفتمان‌های مذاهب اسلامی: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - ' | کتابخانۀ دیجیتال نور =' به '| کتابخانۀ دیجیتال نور =')
    جز (جایگزینی متن - ' میبا' به ' می‌با')
     
    (۱۴ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
    خط ۴: خط ۴:
    | عنوان‌های دیگر =
    | عنوان‌های دیگر =
    | پدیدآوران =  
    | پدیدآوران =  
    [[فخلعی، محمدتقی]] (نويسنده)
    [[فخلعی، محمدتقی]] (نویسنده)
    | زبان =فارسی
    | زبان =فارسی
    | کد کنگره =‏BP‎‏ ‎‏211‎‏/‎‏5‎‏ ‎‏/‎‏ف‎‏3‎‏م‎‏3
    | کد کنگره =‏BP‎‏ ‎‏211‎‏/‎‏5‎‏ ‎‏/‎‏ف‎‏3‎‏م‎‏3
    خط ۱۴: خط ۱۴:
    مشعر
    مشعر
    | مکان نشر =تهران - ایران
    | مکان نشر =تهران - ایران
    | سال نشر = 1383 ش
    | سال نشر = 1383 ش  


    | کد اتوماسیون =AUTOMATIONCODE3389AUTOMATIONCODE
    | کد اتوماسیون =AUTOMATIONCODE03389AUTOMATIONCODE
    | چاپ =1
    | چاپ =1
    | شابک =964-7635-57-5
    | شابک =964-7635-57-5
    | تعداد جلد =1
    | تعداد جلد =1
    | کتابخانۀ دیجیتال نور =4989
    | کتابخانۀ دیجیتال نور =03389
    | کتابخوان همراه نور =03389
    | کد پدیدآور =
    | کد پدیدآور =
    | پس از =
    | پس از =
    | پیش از =
    | پیش از =
    }}كتاب "مجموعه گفتمانهاى مذاهب اسلامى" به قلم دكتر محمدتقى فخلعى با رويكرد تقريب بين مذاهب و فرق اسلامى و بيان اصول عقايد شيعى به طور منطقى و برهانى و به دور از هر افراط و تفريطى در رفع سوء برداشت‌ها و در نهايت كم كردن فاصله شيعه با ساير فرق در راه رسيدن به وحدت سازنده تأليف شده است.
    }}'''مجموعه گفتمان‌هاى مذاهب اسلامى''' به قلم دکتر [[فخلعی، محمدتقی|محمدتقى فخلعى]] با رویکرد تقریب بین مذاهب و فرق اسلامى و بیان اصول عقاید شیعى به طور منطقى و برهانى و به دور از هر افراط و تفریطى در رفع سوء برداشت‌ها و در نهایت کم کردن فاصله شیعه با سایر فرق در راه رسیدن به وحدت سازنده تألیف شده است.


    == انگيزه تأليف ==
    == انگیزه تألیف ==


     
    تقریب بین مذاهب و فرق اسلامى و بیان اصول عقاید شیعى به طور منطقى و برهانى و به دور از افراط و تفریط، جهت رفع سوء برداشتها و در نهایت کم کردن فاصله شیعه با سایر فرق در راه رسیدن به وحدت سازنده، انگیزه تألیف این کتاب است. و رسیدن به فرهنگ نقد و نظر و رقابت علمى صحیح نیز از آرزوهاى مؤلف می‌باشد.  
    تقريب بين مذاهب و فرق اسلامى و بيان اصول عقايد شيعى به طور منطقى و برهانى و به دور از افراط و تفريط، جهت رفع سوء برداشتها و در نهايت كم كردن فاصله شيعه با ساير فرق در راه رسيدن به وحدت سازنده، انگيزه تأليف اين كتاب است. و رسيدن به فرهنگ نقد و نظر و رقابت علمى صحيح نيز از آرزوهاى مؤلف می‌باشد.  


    == روش مؤلف ==
    == روش مؤلف ==


    سعى شده به دور از هرگونه تعصب و افراط گرى از یک طرف، و دورى از مسامحه و تفریط و زیر پاگذاشتن اصول مذهبى از طرف دیگر، به بیان موارد اختلاف بین شیعه با فرق دیگر به روش علمى و برهانى بپردازد.


    سعى شده به دور از هرگونه تعصب و افراط گرى از يك طرف، و دورى از مسامحه و تفريط و زير پاگذاشتن اصول مذهبى از طرف ديگر، به بيان موارد اختلاف بين شيعه با فرق ديگر به روش علمى و برهانى بپردازد.
    در مقدمه در یک تحلیل و جمع بندى از سه گرایش متفاوت در برخورد بین فرق در شرایط کنونى جهان اسلام نام برده شده، که گروه اول در افراط و گروه دوم در تفریط افتاده و تنها گروه سوم راه متعارف و صحیح را که مورد نظر مؤلف نیز می‌باشد، طى مى نمایند. این سه گروه را چنین معرفى شده‌اند:
     
    در مقدمه در يك تحليل و جمع بندى از سه گرايش متفاوت در برخورد بين فرق در شرايط كنونى جهان اسلام نام برده شده، كه گروه اول در افراط و گروه دوم در تفريط افتاده و تنها گروه سوم راه متعارف و صحيح را كه مورد نظر مؤلف نيز می‌باشد، طى مى نمايند. اين سه گروه را چنين معرفى شده‌اند:
     
    1- گروه‌ها و جريانهاي سنتي محافظهكار كه اصرار در حفظ شرايط گذشته داشته و بر اين باورند كه حفظ اصول و مباني مذهبی آنان در گرو آن است كه بيمهابا به مذاهب مخالف خود بتازند و با سلاح تكفير و تفسيق بر مخالفان خود يورش برده و همه كس جز خود را مشرك و فاسق و بدعت آور بنامند. طبیعی است با اينان كمترين سخني از وحدت، مصلحت و همگرايي نتوان به ميان آورد...


    2- نورسيدگان و جريانهاي تجديد نظرطلب كه رسالت خود را در ترديد آفريني و تضعيف باورهاي مذهبی جامعه مسلمين يافته و با شبهه افكنيهاي خود شتابزده در پي نفي اصول و مباني مذهبی ميباشند. به پندار آنان تنها راه دستيابي به تفاهم و پايان بخشيدن به منازعات مذهبی، نفي اصول گرايي و صرفنظر كردن يا دست كم بيتفاوت شدن در برابر اصول عقيده می‌باشد... به نظر ميرسد اين گروه در چنان اشتباهي باشند كه آثار تخريبي جبران ناپذير آن كمتر از خشونت ورزيها و تحجرگرايي دسته اول نباشد چه آنكه دستاورد اين گرايش چيزي جز رواج ولنگاري عقيدتي و اباحيگري و بي تفاوتي نمی‌باشد.  
    #گروه‌ها و جریانهای سنتی محافظه‌کار که اصرار در حفظ شرایط گذشته داشته و بر این باورند که حفظ اصول و مبانی مذهبی آنان در گرو آن است که بیمهابا به مذاهب مخالف خود بتازند و با سلاح تکفیر و تفسیق بر مخالفان خود یورش برده و همه کس جز خود را مشرک و فاسق و بدعت آور بنامند. طبیعی است با اینان کمترین سخنی از وحدت، مصلحت و همگرایی نتوان به میان آورد...
    #نو رسیدگان و جریانهای تجدید نظرطلب که رسالت خود را در تردید آفرینی و تضعیف باورهای مذهبی جامعه مسلمین یافته و با شبهه افکنیهای خود شتابزده در پی نفی اصول و مبانی مذهبی می‌باشند. به پندار آنان تنها راه دستیابی به تفاهم و پایان بخشیدن به منازعات مذهبی، نفی اصول گرایی و صرف‌نظر کردن یا دست کم بیتفاوت شدن در برابر اصول عقیده می‌باشد... به نظر میرسد این گروه در چنان اشتباهی باشند که آثار تخریبی جبران ناپذیر آن کمتر از خشونت ورزیها و تحجرگرایی دسته اول نباشد چه آنکه دستاورد این گرایش چیزی جز رواج ولنگاری عقیدتی و اباحی‌گری و بی تفاوتی نمی‌باشد.  


    به نظر نگارنده اين دو دسته ياد شده در دولبه ي افراط و تفريط سير كرده و هيچيك ره به صواب نميبرند. بلكه راه صواب در اين است كه با حفظ پايبنديهاي قطعي مذهبی همزمان عرصه براي گسترش گفتگوهاي انتقادي ميان مذاهب در جو تفاهم آميز به انگيزه جستجوي حقايق افزونتر فراهم آيد و صد البته اين رسالت اختصاص به عالمان، مذهب پژوهان و اصحاب نقد و نظر دارد و گرنه توده‌هاي پيرو مذاهب را بايد از اين امر معاف داشته و تنها نسخهي محبت و مدارا و همزيستي با احساس اخوّت ديني را برايشان تجويز كرد.  
    به نظر نگارنده این دو دسته یاد شده در دولبه‌ی افراط و تفریط سیر کرده و هیچیک ره به صواب نمیبرند. بلکه راه صواب در این است که با حفظ پایبندیهای قطعی مذهبی همزمان عرصه برای گسترش گفتگوهای انتقادی میان مذاهب در جو تفاهم آمیز به انگیزه جستجوی حقایق افزون‌تر فراهم آید و صد البته این رسالت اختصاص به عالمان، مذهب پژوهان و اصحاب نقد و نظر دارد و گرنه توده‌های پیرو مذاهب را باید از این امر معاف داشته و تنها نسخهی محبت و مدارا و همزیستی با احساس اخوّت دینی را برایشان تجویز کرد.


    == ساختار و محتوا ==
    == ساختار و محتوا ==


    نوشتار حاضر دفتر اول از مجموعه گفتمانهای مذاهب اسلامی است که در دو فصل گفتمان تقریب و گفتمان عقیده، تدوین شده است. ساختار و چکیده محتواى این کتاب را به این ترتیب می‌توان ارائه نمود:


    نوشتار حاضر دفتر اول از مجموعه گفتمانهاي مذاهب اسلامی است كه در دو فصل گفتمان تقريب و گفتمان عقيده، تدوين شده است. ساختار و چكيده محتواى اين كتاب را به اين ترتيب می‌توان ارائه نمود:
    مقدمه: به معرفى کتاب، انگیزه، روش و آرزوى رسیدن به فرهنگ نقد و نظر و رقابت علمى صحیح با انگیزه تفاهم‌جویانه در جامعه اسلامى اشاره شده است.
     
    مقدمه: به معرفى كتاب، انگيزه، روش و آرزوى رسيدن به فرهنگ نقد و نظر و رقابت علمى صحيح با انگيزه تفاهمجويانه در جامعه اسلامى اشاره شده است.


    فصل اول: گفتمان تقريب
    فصل اول: گفتمان تقریب


    از اصول و راه‌هاي تحقق آرمان تقريب سخن به ميان آمده و قرار گرفتن اين مباحث در فصل آغازين اين مجموعه به درستي بيانگر آن است كه روح غالب بر سراسر تحقيق، تفاهمجويي و همگرايي است. مباحثى چون مبانى وحدت، معنا و مفهوم تقريب، موانع تقريب، گامهاى عملى در راه تقريب و وفاقگرايى در سيره امام على عليهالسلام و ائمه اطهار، مورد بحث قرار گرفته است.
    از اصول و راه‌های تحقق آرمان تقریب سخن به میان آمده و قرار گرفتن این مباحث در فصل آغازین این مجموعه به درستی بیانگر آن است که روح غالب بر سراسر تحقیق، تفاهم‌جویی و هم‌گرایی است. مباحثى چون مبانى وحدت، معنا و مفهوم تقریب، موانع تقریب، گامهاى عملى در راه تقریب و وفاق‌گرایى در سیره امام على علیهالسلام و ائمه اطهار، مورد بحث قرار گرفته است.


    فصل دوم: گفتمان عقيده
    فصل دوم: گفتمان عقیده


    از پايگاه يك شيعي پايبند مهمترين موضوعات و گفتمانهاي اختلافي در زمينهي عقيده طرح شده و كوشش شده، مباني و اصول مذهب اماميه با استدلال به طور محكم تبيين شود و همزمان در عرض و نقد آراي اهلسنت سعي شده اصل ارزيابي بيطرفانه در حد توان رعايت شود.
    از پایگاه یک شیعی پایبند مهمترین موضوعات و گفتمان‌های اختلافی در زمینه‌ی عقیده طرح شده و کوشش شده، مبانی و اصول مذهب امامیه با استدلال به طور محکم تبیین شود و همزمان در عرض و نقد آرای اهل‌سنت سعی شده اصل ارزیابی بی‌طرفانه در حد توان رعایت شود.


    موضوعاتى مانند: گفتمان امامت و خلافت، ویژگی‌هاى امام، اهلبيت محل تلاقى امت، گفتمان اثناعشريّت، بحث مهدويت، عدالت صحابه، و تحريف ناپذيرى قرآن كريم.
    موضوعاتى مانند: گفتمان امامت و خلافت، ویژگی‌هاى امام، اهل‌بیت محل تلاقى امت، گفتمان اثناعشریّت، بحث مهدویت، عدالت صحابه، و تحریف ناپذیرى قرآن کریم.


    == نسخه شناسى ==
    == نسخه شناسى ==




    نسخه حاضر، چاپ اول بوده كه در 1383ش، توسط نشر مشعر در 360 صفحه به چاپ رسيده است. شماره شابك آن: 5- 57- 7635- 964 است.  
    نسخه حاضر، چاپ اول بوده که در 1383ش، توسط نشر مشعر در 360 صفحه به چاپ رسیده است. شماره شابک آن: 5- 57- 7635- 964 است.  


    فهرست منابع آن در پايان كتاب آورده شده كه به 217 منبع ميرسد.
    فهرست منابع آن در پایان کتاب آورده شده که به 217 منبع میرسد.


    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    1. مقدمه و متن كتاب
    1. مقدمه و متن کتاب


    2. مجله دانشكده الهيات مشهد
    2. مجله دانشکده الهیات مشهد


    3. سايت دانشگاه فردوسى مشهد
    3. سایت دانشگاه فردوسى مشهد


    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۴ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۳:۴۶

    مجموعه گفتمان‏های مذاهب اسلامی
    مجموعه گفتمان‌های مذاهب اسلامی
    پدیدآورانفخلعی، محمدتقی (نویسنده)
    ناشرمشعر
    مکان نشرتهران - ایران
    سال نشر1383 ش
    چاپ1
    شابک964-7635-57-5
    موضوعتقریب مذاهب شیعه - عقاید
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏211‎‏/‎‏5‎‏ ‎‏/‎‏ف‎‏3‎‏م‎‏3
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مجموعه گفتمان‌هاى مذاهب اسلامى به قلم دکتر محمدتقى فخلعى با رویکرد تقریب بین مذاهب و فرق اسلامى و بیان اصول عقاید شیعى به طور منطقى و برهانى و به دور از هر افراط و تفریطى در رفع سوء برداشت‌ها و در نهایت کم کردن فاصله شیعه با سایر فرق در راه رسیدن به وحدت سازنده تألیف شده است.

    انگیزه تألیف

    تقریب بین مذاهب و فرق اسلامى و بیان اصول عقاید شیعى به طور منطقى و برهانى و به دور از افراط و تفریط، جهت رفع سوء برداشتها و در نهایت کم کردن فاصله شیعه با سایر فرق در راه رسیدن به وحدت سازنده، انگیزه تألیف این کتاب است. و رسیدن به فرهنگ نقد و نظر و رقابت علمى صحیح نیز از آرزوهاى مؤلف می‌باشد.

    روش مؤلف

    سعى شده به دور از هرگونه تعصب و افراط گرى از یک طرف، و دورى از مسامحه و تفریط و زیر پاگذاشتن اصول مذهبى از طرف دیگر، به بیان موارد اختلاف بین شیعه با فرق دیگر به روش علمى و برهانى بپردازد.

    در مقدمه در یک تحلیل و جمع بندى از سه گرایش متفاوت در برخورد بین فرق در شرایط کنونى جهان اسلام نام برده شده، که گروه اول در افراط و گروه دوم در تفریط افتاده و تنها گروه سوم راه متعارف و صحیح را که مورد نظر مؤلف نیز می‌باشد، طى مى نمایند. این سه گروه را چنین معرفى شده‌اند:

    1. گروه‌ها و جریانهای سنتی محافظه‌کار که اصرار در حفظ شرایط گذشته داشته و بر این باورند که حفظ اصول و مبانی مذهبی آنان در گرو آن است که بیمهابا به مذاهب مخالف خود بتازند و با سلاح تکفیر و تفسیق بر مخالفان خود یورش برده و همه کس جز خود را مشرک و فاسق و بدعت آور بنامند. طبیعی است با اینان کمترین سخنی از وحدت، مصلحت و همگرایی نتوان به میان آورد...
    2. نو رسیدگان و جریانهای تجدید نظرطلب که رسالت خود را در تردید آفرینی و تضعیف باورهای مذهبی جامعه مسلمین یافته و با شبهه افکنیهای خود شتابزده در پی نفی اصول و مبانی مذهبی می‌باشند. به پندار آنان تنها راه دستیابی به تفاهم و پایان بخشیدن به منازعات مذهبی، نفی اصول گرایی و صرف‌نظر کردن یا دست کم بیتفاوت شدن در برابر اصول عقیده می‌باشد... به نظر میرسد این گروه در چنان اشتباهی باشند که آثار تخریبی جبران ناپذیر آن کمتر از خشونت ورزیها و تحجرگرایی دسته اول نباشد چه آنکه دستاورد این گرایش چیزی جز رواج ولنگاری عقیدتی و اباحی‌گری و بی تفاوتی نمی‌باشد.

    به نظر نگارنده این دو دسته یاد شده در دولبه‌ی افراط و تفریط سیر کرده و هیچیک ره به صواب نمیبرند. بلکه راه صواب در این است که با حفظ پایبندیهای قطعی مذهبی همزمان عرصه برای گسترش گفتگوهای انتقادی میان مذاهب در جو تفاهم آمیز به انگیزه جستجوی حقایق افزون‌تر فراهم آید و صد البته این رسالت اختصاص به عالمان، مذهب پژوهان و اصحاب نقد و نظر دارد و گرنه توده‌های پیرو مذاهب را باید از این امر معاف داشته و تنها نسخهی محبت و مدارا و همزیستی با احساس اخوّت دینی را برایشان تجویز کرد.

    ساختار و محتوا

    نوشتار حاضر دفتر اول از مجموعه گفتمانهای مذاهب اسلامی است که در دو فصل گفتمان تقریب و گفتمان عقیده، تدوین شده است. ساختار و چکیده محتواى این کتاب را به این ترتیب می‌توان ارائه نمود:

    مقدمه: به معرفى کتاب، انگیزه، روش و آرزوى رسیدن به فرهنگ نقد و نظر و رقابت علمى صحیح با انگیزه تفاهم‌جویانه در جامعه اسلامى اشاره شده است.

    فصل اول: گفتمان تقریب

    از اصول و راه‌های تحقق آرمان تقریب سخن به میان آمده و قرار گرفتن این مباحث در فصل آغازین این مجموعه به درستی بیانگر آن است که روح غالب بر سراسر تحقیق، تفاهم‌جویی و هم‌گرایی است. مباحثى چون مبانى وحدت، معنا و مفهوم تقریب، موانع تقریب، گامهاى عملى در راه تقریب و وفاق‌گرایى در سیره امام على علیهالسلام و ائمه اطهار، مورد بحث قرار گرفته است.

    فصل دوم: گفتمان عقیده

    از پایگاه یک شیعی پایبند مهمترین موضوعات و گفتمان‌های اختلافی در زمینه‌ی عقیده طرح شده و کوشش شده، مبانی و اصول مذهب امامیه با استدلال به طور محکم تبیین شود و همزمان در عرض و نقد آرای اهل‌سنت سعی شده اصل ارزیابی بی‌طرفانه در حد توان رعایت شود.

    موضوعاتى مانند: گفتمان امامت و خلافت، ویژگی‌هاى امام، اهل‌بیت محل تلاقى امت، گفتمان اثناعشریّت، بحث مهدویت، عدالت صحابه، و تحریف ناپذیرى قرآن کریم.

    نسخه شناسى

    نسخه حاضر، چاپ اول بوده که در 1383ش، توسط نشر مشعر در 360 صفحه به چاپ رسیده است. شماره شابک آن: 5- 57- 7635- 964 است.

    فهرست منابع آن در پایان کتاب آورده شده که به 217 منبع میرسد.

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب

    2. مجله دانشکده الهیات مشهد

    3. سایت دانشگاه فردوسى مشهد