أخلاق العلماء: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - '}} '''' به '}} '''')
    برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
    جز (جایگزینی متن - '= ' به '=')
     
    (۱۷ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۴ کاربر نشان داده نشد)
    خط ۳: خط ۳:
    | عنوان =‏أخلاق العلماء
    | عنوان =‏أخلاق العلماء
    | عنوان‌های دیگر =
    | عنوان‌های دیگر =
    | پدیدآوران =  
    | پدیدآوران =
    [[آجری، محمد بن حسین]] (نويسنده)
    [[آجری، محمد بن حسین]] (نویسنده)
     
    [[انصاری، اسماعیل بن محمد]] (مصحح)
    [[انصاری، اسماعیل بن محمد]] (مصحح)
    | زبان =عربی
    | زبان =عربی
    | کد کنگره =
    | کد کنگره =
    | موضوع =
    | موضوع =
     
    | ناشر =
    | ناشر =  
    دار الصمیعي
    دار الصميعي
    | مکان نشر =ریاض - عربستان
    | مکان نشر =ریاض - عربستان
    | سال نشر = 1429 ق یا 2008 م
    | سال نشر =1429 ق یا 2008 م
     
    | کد اتوماسیون =AUTOMATIONCODE19944AUTOMATIONCODE
    | کد اتوماسیون =AUTOMATIONCODE19944AUTOMATIONCODE
    | چاپ =1
    | چاپ =1
    | شابک =978-9960-58-321-1
    | شابک =978-9960-58-321-1
    | تعداد جلد =1
    | تعداد جلد =1
    | کتابخانۀ دیجیتال نور =17156
    | کتابخانۀ دیجیتال نور =19944
    | کتابخوان همراه نور =19944
    | کد پدیدآور =
    | کد پدیدآور =
    | پس از =
    | پس از =
    | پیش از =
    | پیش از =
    }}
    }}
     
    '''أخلاق العلماء''' اثر [[آجری، محمد بن حسین|محمد بن حسین بن عبدالله الآجرى]]، (متوفى360ق)، با تصحيح [[انصاری، اسماعیل بن محمد|اسماعيل بن محمد انصارى]]، بررسى و بيان اخلاق، صفات و فضايل علما مى‌باشد كه به زبان عربى و در قرن چهارم هجرى، نوشته شده است.
    '''أخلاق العلماء''' اثر [[آجری، محمد بن حسین|محمد بن حسين بن عبدالله الآجرى]]، (متوفى360ق)، با تصحيح اسماعيل بن محمد انصارى، بررسى و بيان اخلاق، صفات و فضايل علما مى‌باشد كه به زبان عربى و در قرن چهارم هجرى، نوشته شده است.


    ==ساختار==
    ==ساختار==
     
    کتاب با دو مقدمه از ناشر<ref>[https://noorlib.ir/book/view/19944?pageNumber=3&viewType=html ر.ک: مقدمه، ص 3]</ref> و مصحح <ref>[https://noorlib.ir/book/view/19944?pageNumber=17&viewType=html ر.ک: همان، ص 17]</ref>در بيان شرح حال مصحح و نویسنده آغاز و مطالب در سه باب و یک ملحقه تنظيم شده است.
     
    [[آجری، محمد بن حسین|نویسنده]] در بيان مطالب از آيات قرآن كريم و روايات شريف استفاده نموده است.
    کتاب با دو مقدمه از ناشر و مصحح در بيان شرح حال مصحح و نويسنده آغاز و مطالب در سه باب و يك ملحقه تنظيم شده است.
     
    [[آجری، محمد بن حسین|نويسنده]] در بيان مطالب از آيات قرآن كريم و روايات شريف استفاده نموده است.


    ==گزارش محتوا==
    ==گزارش محتوا==
    نويسنده در ابتدا، پس از حمد و ثناى خداوند، مطالبى در مورد فضيلت و ارزش علم و عالم بيان نموده است. در اين بخش، آياتى از قرآن و سنت بيان و شرح شده است. برخى از آياتى كه مؤلف استفاده نموده، عبارت است از:
    نویسنده در ابتدا، پس از حمد و ثناى خداوند، مطالبى در مورد فضيلت و ارزش علم و عالم بيان نموده است<ref>[https://noorlib.ir/book/view/19944?pageNumber=31&viewType=html ر.ک: همان، ص31]</ref>. در این بخش، آياتى از قرآن و سنت بيان و شرح شده است. برخى از آياتى كه مؤلف استفاده نموده، عبارت است از:
     
    ''' «انما يخشى الله من عباده العلماء ان الله عزيز غفور».'''
    ''' «انما يخشى الله من عباده العلماء ان الله عزيز غفور». '''
    ''' «و لكن كونوا ربانين بما كنتم تعلمون الکتاب و بما كنتم تدرسون».'''
     
    باب اول، پيرامون فضليت علما در دنيا و آخرت بوده و نویسنده در آن، رواياتى همراه با ذكر سند نقل نموده و شرح و توضيح داده است<ref>[https://noorlib.ir/book/view/19944?pageNumber=36&viewType=html ر.ک: همان، ص36]</ref>.
    ''' «و لكن كونوا ربانين بما كنتم تعلمون الکتاب و بما كنتم تدرسون». '''
    برخى از روايات این باب بدين ترتيب است:
     
    «فضيلت و برترى عالم بر عابد مانند فضيلت و برترى ماه در شب هلال كامل است بر ساير كواكب و ستارگان، بدرستى كه علماء ورثه انبياء هستند، بدرستى كه انبياء، دينار و درهمى به ارث نمى‌گذارند. همانا ارث آنان علم است. پس كسى كه آن (علم) را اخذ نمايد بهره فراوان برده است»، «یک فقيه، برای شيطان از هزار عابد سخت‌تر است<ref>[https://noorlib.ir/book/view/19944?pageNumber=36&viewType=html ر.ک: همان]</ref>» و...
    باب اول، پيرامون فضليت علما در دنيا و آخرت بوده و نويسنده در آن، رواياتى همراه با ذكر سند نقل نموده و شرح و توضيح داده است.
    مؤلف در این باب، روايتى ذكر نموده كه در آن، آيه ربنا ءَاتنا في الدنيا حسنه... ذكر شده و به این نكته اشاره نموده كه حسنه در دنيا، علم و عبادت است و در آخرت بهشت<ref>[https://noorlib.ir/book/view/19944?pageNumber=50&viewType=html ر.ک: همان، ص50]</ref>.
     
    باب دوم، در مورد اوصاف علمايى است كه با علم خود باعث نفع و سود هستند<ref>[https://noorlib.ir/book/view/19944?pageNumber=54&viewType=html ر.ک: همان، ص54]</ref>. مؤلف در این قسمت، هفت صفت از اوصاف علما را ذكر نموده و پيرامون آن‌ها توضيح داده است.
    برخى از روايات اين باب بدين ترتيب است:
    یکى از صفاتى كه بيان مى‌شود صفت طلب علم است<ref>[https://noorlib.ir/book/view/19944?pageNumber=55&viewType=html ر.ک: همان، ص55]</ref>. مؤلف، در توضيح این صفت، بيان مى‌كند كه از جمله صفاتى كه علماء آن را اراده مى‌نمايد، طلب و تحصيل علم مى‌باشد. وى به این نكته اشاره دارد كه خداوند، بر بندگان خود عبادت را واجب نموده و شاخه‌اى از عبادت، علم است.
     
    عناوین صفاتى كه مؤلف در این باب ذكر مى‌نمايد عبارت است از:
    «فضيلت و برترى عالم بر عابد مانند فضيلت و برترى ماه در شب هلال كامل است بر ساير كواكب و ستارگان، بدرستى كه علماء ورثه انبياء هستند، بدرستى كه انبياء، دينار و درهمى به ارث نمى‌گذارند. همانا ارث آنان علم است. پس كسى كه آن (علم) را اخذ نمايد بهره فراوان برده است»، «يك فقيه، براى شيطان از هزار عابد سخت‌تر است» و...
    صفت مشى علما<ref>[https://noorlib.ir/book/view/19944?pageNumber=55&viewType=html ر.ک: همان، ص55]</ref>؛ صفت مجالست و همنشينى علم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/19944?pageNumber=57&viewType=html ر.ک: همان، ص57]</ref>ا؛ معروف شدن علما به علم<ref>[https://noorlib.ir/book/view/19944?pageNumber=57&viewType=html ر.ک: همان، ص57]</ref>؛ مناظره علما<ref>[https://noorlib.ir/book/view/19944?pageNumber=61&viewType=html ر.ک: همان، ص61]</ref>؛ اخلاق و معاشرت علما<ref>[https://noorlib.ir/book/view/19944?pageNumber=67&viewType=html ر.ک: همان، ص67]</ref>.
     
    باب سوم، پيرامون سؤال خداوند از علما در رابطه با علم و عمل به آن است<ref>[https://noorlib.ir/book/view/19944?pageNumber=77&viewType=html ر.ک: همان، ص77]</ref>. این باب، بسيار خلاصه و مختصر بوده و در آن به چند آيه و روايت بدين مضمون اشاره شده كه علما در برابر علم و آگاهى كه دارند، مسئول بوده و بايد به علم و دانسته‌هاى خویش عمل نمايند.
    مؤلف در اين باب، روايتى ذكر نموده كه در آن، آيه ربنا ءَاتنا في الدنيا حسنه... ذكر شده و به اين نكته اشاره نموده كه حسنه در دنيا، علم و عبادت است و در آخرت بهشت.
    ملحقه کتاب<ref>[https://noorlib.ir/book/view/19944?pageNumber=82&viewType=html ر.ک: همان، ص82]</ref>، پيرامون اخلاق عالمان جاهلى است كه به سبب علمشان فريب خورده‌اند.در این ملحقه، تعداد 53 روايت همراه با سند بيان شده است. از جمله این روايات، حديثى از پيامبر(ص) است كه مى‌فرمايند: كسى كه علم را برای غير خدا فراگیرد، يا به سبب علم، غير خدا را اراده نمايد، جايگاهش در آتش است.
     
    آخرين مطلب کتاب، در مورد كسانى است كه با علم خود، باعث نفع به ديگران مى‌شوند<ref>[https://noorlib.ir/book/view/19944?pageNumber=109&viewType=html ر.ک: همان، ص109]</ref>. در این بخش نيز برخى از صفات و اخلاق علما و شيوه معاشرت آنان با مردم بيان شده است.
    باب دوم، در مورد اوصاف علمايى است كه با علم خود باعث نفع و سود هستند.مؤلف در اين قسمت، هفت صفت از اوصاف علما را ذكر نموده و پيرامون آن‌ها توضيح داده است.
     
    يكى از صفاتى كه بيان مى‌شود صفت طلب علم است. مؤلف، در توضيح اين صفت، بيان مى‌كند كه از جمله صفاتى كه علماء آن را اراده مى‌نمايد، طلب و تحصيل علم مى‌باشد. وى به اين نكته اشاره دارد كه خداوند، بر بندگان خود عبادت را واجب نموده و شاخه‌اى از عبادت، علم است.
     
    عناوين صفاتى كه مؤلف در اين باب ذكر مى‌نمايد عبارت است از:
     
    صفت مشى علما؛ صفت مجالست و همنشينى علما؛ معروف شدن علما به علم؛ مناظره علما؛ اخلاق و معاشرت علما.
     
    باب سوم، پيرامون سؤال خداوند از علما در رابطه با علم و عمل به آن است. اين باب، بسيار خلاصه و مختصر بوده و در آن به چند آيه و روايت بدين مضمون اشاره شده كه علما در برابر علم و آگاهى كه دارند، مسئول بوده و بايد به علم و دانسته‌هاى خويش عمل نمايند.
     
    ملحقه کتاب، پيرامون اخلاق عالمان جاهلى است كه به سبب علمشان فريب خورده‌اند.در اين ملحقه، تعداد 53 روايت همراه با سند بيان شده است. از جمله اين روايات، حديثى از پيامبر(ص) است كه مى‌فرمايند: كسى كه علم را براى غير خدا فراگيرد، يا به سبب علم، غير خدا را اراده نمايد، جايگاهش در آتش است.
     
    آخرين مطلب کتاب، در مورد كسانى است كه با علم خود، باعث نفع به ديگران مى‌شوند. در اين بخش نيز برخى از صفات و اخلاق علما و شيوه معاشرت آنان با مردم بيان شده است.
     
    ==وضعيت کتاب==
    ==وضعيت کتاب==
     
    فهرست مطالب در پایان کتاب آمده است.
     
    فهرست مطالب در پايان کتاب آمده است.
     
    مصحح، توضيحات لازم و اختلاف نسخ را در پاورقى بيان نموده است.
    مصحح، توضيحات لازم و اختلاف نسخ را در پاورقى بيان نموده است.
    ==پانويس ==
    <references />


    ==منابع==
    ==منابع مقاله==
     
     
    مقدمه و متن کتاب.
    مقدمه و متن کتاب.
    ==وابسته‌ها==
    ==وابسته‌ها==
    {{وابسته‌ها}}
    {{وابسته‌ها}}


    [[آجری، محمد بن حسین]]
    [[آجری، محمد بن حسین]]


    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:بهمن (1400)]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۱۴ فوریهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۲۱:۲۸

    ‏أخلاق العلماء
    أخلاق العلماء
    پدیدآورانآجری، محمد بن حسین (نویسنده) انصاری، اسماعیل بن محمد (مصحح)
    ناشردار الصمیعي
    مکان نشرریاض - عربستان
    سال نشر1429 ق یا 2008 م
    چاپ1
    شابک978-9960-58-321-1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    أخلاق العلماء اثر محمد بن حسین بن عبدالله الآجرى، (متوفى360ق)، با تصحيح اسماعيل بن محمد انصارى، بررسى و بيان اخلاق، صفات و فضايل علما مى‌باشد كه به زبان عربى و در قرن چهارم هجرى، نوشته شده است.

    ساختار

    کتاب با دو مقدمه از ناشر[۱] و مصحح [۲]در بيان شرح حال مصحح و نویسنده آغاز و مطالب در سه باب و یک ملحقه تنظيم شده است. نویسنده در بيان مطالب از آيات قرآن كريم و روايات شريف استفاده نموده است.

    گزارش محتوا

    نویسنده در ابتدا، پس از حمد و ثناى خداوند، مطالبى در مورد فضيلت و ارزش علم و عالم بيان نموده است[۳]. در این بخش، آياتى از قرآن و سنت بيان و شرح شده است. برخى از آياتى كه مؤلف استفاده نموده، عبارت است از: «انما يخشى الله من عباده العلماء ان الله عزيز غفور». «و لكن كونوا ربانين بما كنتم تعلمون الکتاب و بما كنتم تدرسون». باب اول، پيرامون فضليت علما در دنيا و آخرت بوده و نویسنده در آن، رواياتى همراه با ذكر سند نقل نموده و شرح و توضيح داده است[۴]. برخى از روايات این باب بدين ترتيب است: «فضيلت و برترى عالم بر عابد مانند فضيلت و برترى ماه در شب هلال كامل است بر ساير كواكب و ستارگان، بدرستى كه علماء ورثه انبياء هستند، بدرستى كه انبياء، دينار و درهمى به ارث نمى‌گذارند. همانا ارث آنان علم است. پس كسى كه آن (علم) را اخذ نمايد بهره فراوان برده است»، «یک فقيه، برای شيطان از هزار عابد سخت‌تر است[۵]» و... مؤلف در این باب، روايتى ذكر نموده كه در آن، آيه ربنا ءَاتنا في الدنيا حسنه... ذكر شده و به این نكته اشاره نموده كه حسنه در دنيا، علم و عبادت است و در آخرت بهشت[۶]. باب دوم، در مورد اوصاف علمايى است كه با علم خود باعث نفع و سود هستند[۷]. مؤلف در این قسمت، هفت صفت از اوصاف علما را ذكر نموده و پيرامون آن‌ها توضيح داده است. یکى از صفاتى كه بيان مى‌شود صفت طلب علم است[۸]. مؤلف، در توضيح این صفت، بيان مى‌كند كه از جمله صفاتى كه علماء آن را اراده مى‌نمايد، طلب و تحصيل علم مى‌باشد. وى به این نكته اشاره دارد كه خداوند، بر بندگان خود عبادت را واجب نموده و شاخه‌اى از عبادت، علم است. عناوین صفاتى كه مؤلف در این باب ذكر مى‌نمايد عبارت است از: صفت مشى علما[۹]؛ صفت مجالست و همنشينى علم[۱۰]ا؛ معروف شدن علما به علم[۱۱]؛ مناظره علما[۱۲]؛ اخلاق و معاشرت علما[۱۳]. باب سوم، پيرامون سؤال خداوند از علما در رابطه با علم و عمل به آن است[۱۴]. این باب، بسيار خلاصه و مختصر بوده و در آن به چند آيه و روايت بدين مضمون اشاره شده كه علما در برابر علم و آگاهى كه دارند، مسئول بوده و بايد به علم و دانسته‌هاى خویش عمل نمايند. ملحقه کتاب[۱۵]، پيرامون اخلاق عالمان جاهلى است كه به سبب علمشان فريب خورده‌اند.در این ملحقه، تعداد 53 روايت همراه با سند بيان شده است. از جمله این روايات، حديثى از پيامبر(ص) است كه مى‌فرمايند: كسى كه علم را برای غير خدا فراگیرد، يا به سبب علم، غير خدا را اراده نمايد، جايگاهش در آتش است. آخرين مطلب کتاب، در مورد كسانى است كه با علم خود، باعث نفع به ديگران مى‌شوند[۱۶]. در این بخش نيز برخى از صفات و اخلاق علما و شيوه معاشرت آنان با مردم بيان شده است.

    وضعيت کتاب

    فهرست مطالب در پایان کتاب آمده است. مصحح، توضيحات لازم و اختلاف نسخ را در پاورقى بيان نموده است.

    پانويس

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها