منتهی الأفكار: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - 'محمد تقى مجلسى' به 'محمد تقى مجلسى ')
    جز (جایگزینی متن - ' ' به ' ')
    خط ۴۱: خط ۴۱:




    '''منتهى الافكار''' اثر [[مجلسی، محمدتقی|محمد تقى مجلسى]] نويسنده معاصر، تقريرات مباحث الفاظ از درس [[آملی، هاشم|ميرزا هاشم آملى]] است كه به زبان عربى نگارش شده است.
    '''منتهى الافكار''' اثر [[مجلسی، محمدتقی|محمد تقى مجلسى]] نويسنده معاصر، تقريرات مباحث الفاظ از درس [[آملی، هاشم|ميرزا هاشم آملى]] است كه به زبان عربى نگارش شده است.


    == ساختار: ==
    == ساختار: ==

    نسخهٔ ‏۱ ژانویهٔ ۲۰۱۷، ساعت ۰۶:۵۵

    منتهی الأفکار
    نام کتاب منتهی الأفکار
    نام های دیگر کتاب تقریر بحث ... میرزا هاشم الآملی دام ظله العالی
    پدیدآورندگان مجلسی اصفهانی، محمد تقی (مقرر)

    آملی، هاشم (محاضر)

    زبان عربی
    کد کنگره ‏BP‎‏ ‎‏159‎‏/‎‏8‎‏ ‎‏/‎‏آ‎‏87‎‏ ‎‏م‎‏8
    موضوع اصول فقه شیعه - قرن 14
    ناشر مطبعة النجف
    مکان نشر نجف اشرف - عراق
    سال نشر 1380 هـ.ش
    کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE13313AUTOMATIONCODE


    معرفى اجمالى:

    منتهى الافكار اثر محمد تقى مجلسى نويسنده معاصر، تقريرات مباحث الفاظ از درس ميرزا هاشم آملى است كه به زبان عربى نگارش شده است.

    ساختار:

    كتاب موجود در برنامه جزء دوم از كتاب منتهى الافكار است كه شامل يك مقدمه، پنج مقصد و يك خاتمه است. مقصد اول در اوامر، مقصد دوم در مفاهيم، مقصد سوم در عموم و خصوص، مقصد چهارم در مطلق و مقيد و خاتمه در مجمل و مبين مى‌باشد.سير مباحث الفاظ در اين كتاب، همانند ساير كتب اصولى و الگوگرفته از آنها است.

    گزارش محتوا:

    مقصد اول اين كتاب با بحث تقسيم واجب به تعيينى و تخييرى شروع مى‌شود كه ادامه مبحث دهم از مقصد اول كه در جلد اول آمده است.

    مبحث يازدهم از مقصد اول، در شرح حقيقت وجوب كفائى است كه در تبيين آن چنين مى‌خوانيم كه شكى نيست در تحقق تكليف در شريعت مقدس، اگر متعلق تكليف از همه مكلفين صادر شود، هر كدام از آنها تكليف را امتثال نموده‌اند و اگر بعضى از مكلفين انجام دهند، باز تكليف انجام شده و از ساير مكلفين ساقط شده است.

    مبحث دوازدهم از مقصد اول اين كتاب نيز به بحث «امر به شى آيا اقتضاى نهى از ضدش را مى‌كند يا نه؟» اختصاص دارد. وى متذكر مى‌شود كه شكى نيست كه اين مبحث از مباحث اصولى است زيرا نتيجه آن در طريق استنباط احكام شرعى واقع مى‌شود.

    مقصد دوم كتاب در نواهى است و مشتمل بر سه فصل است.

    مقصد سوم اين كتاب در مفاهيم است كه در پنج فصل به مفهوم شرط، وصف، غايت، حصر و عدد اشاره مى‌كند. نظر نويسنده در بحث غايت اين است كه غايت داخل در مغيا نيست.

    مقصد چهارم در عموم و خصوص است كه اين مقصد هم شامل پنج فصل مى‌باشد. فصل اول در حجيت عامى است كه تخصيص خورده و فصل دوم درباره اين سوال است كه آيا اجمال مخصص به عام هم سرايت مى‌كند؟ ايشان در اين زمينه معتقد است كه اگر قرينه متصل باشد، شك و شبهه‌اى در اين نيست كه اين اجمال از مخصص به عام نيز سرايت مى‌كند.

    در مقصد پنجم نيز مطلق و مقيد است در دو فصل با فروعاتش مورد بررسى قرار گرفته است.

    در خاتمه نيز مجمل و مبين با بيان تعريف و منشأ آن بيان شده است.

    وضعيت كتاب:

    در پايان كتاب، فهرست مطالب ذكر شده است.

    منبع مقاله:

    مقدمه و متن كتاب.

    وابسته‌ها

    مجلسی اصفهانی، محمد تقی (مقرر)

    آملی، هاشم (محاضر)


    پیوندها

    [[رده:اصول فقه شی�