أسماء رسول الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم و معانیها: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR133209J1.jpg | عنوان = أسماء رسول الله صلی الله علیه و سلم و معانیها | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = ابن فارس، احمد بن فارس (نويسنده) ذهبی، ماجد (محقق) |زبان | زبان = عربی | کد کنگره = 5الف2الف 24/9 BP | مو...» ایجاد کرد)
     
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۵: خط ۲۵:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''أسماء رسول‌الله(ص) و معانيها'''، از آثار مدرّس، محدث، ادیب، نحوی کوفی، شاعر، فقیه شافعی مالکی و واژه‌شناس ممتاز قرن چهارم هجری قمری، [[ابوالحسین احمد بن فارس بن زکریا بن حبیب قزوینی رازی زهراوی]]، مشهور به [[ابن فارس]] (۳۲۹-۳۹۵ق)، است که برخی از نام‌های پیامبر اکرم(ص) را ذکر می‌کند و معانی هریک را شرح می‌دهد. نویسنده در این اثر به جنبه قرآنی و ادبی این موضوعات و به‌ویژه به واژه‌شناسی توجه دارد. پژوهشگر معاصر [[ماجد ذهبی]]، این کتاب را تصحیح و تحقیق کرده و مقدمه و تعلیقاتی سودمند بر آن افزوده و شخصیت و آثار نگارنده و به‌خصوص ویژگی‌ها و روش اثر حاضر را معرفی کرده است.
    '''أسماء رسول‌الله(ص) و معانيها'''، از آثار مدرّس، محدث، ادیب، نحوی کوفی، شاعر، فقیه شافعی مالکی و واژه‌شناس ممتاز قرن چهارم هجری قمری، [[ابن فارس، احمد بن فارس|ابوالحسین احمد بن فارس بن زکریا بن حبیب قزوینی رازی زهراوی]]، مشهور به [[ابن فارس، احمد بن فارس|ابن فارس]] (۳۲۹-۳۹۵ق)، است که برخی از نام‌های پیامبر اکرم(ص) را ذکر می‌کند و معانی هریک را شرح می‌دهد. نویسنده در این اثر به جنبه قرآنی و ادبی این موضوعات و به‌ویژه به واژه‌شناسی توجه دارد. پژوهشگر معاصر [[ذهبی، ماجد|ماجد ذهبی]]، این کتاب را تصحیح و تحقیق کرده و مقدمه و تعلیقاتی سودمند بر آن افزوده و شخصیت و آثار نگارنده و به‌خصوص ویژگی‌ها و روش اثر حاضر را معرفی کرده است.


    ==هدف و روش==
    ==هدف و روش==
    * [[ابن فارس]]، با تأکید بر آنکه بعد از یاد خدا، سزاوارترین ذکر، یادکرد محمد(ص) است و همچنین لازم‌ترین اسامی که باید معنایش را بدانیم، بعد از اسماء الله، اسامی پیامبر اکرم(ص) است، می‌افزاید: زیرا هریک از این اسامی، معنایی دارد و در هر معنایی فایده‌ای نهفته است و من اسامی رسول‌الله(ص) را جستجو کردم و هرچه در قرآن یا روایات آمده و یا گفته شده که در کتب پیشین بوده، همه را جمع کردم و معنایش را بر اساس قیاس زبان عربی توضیح دادم و قصدم تبرّک به ذکر نام مبارک فرستاده خدا(ص) و رسیدن به ثواب است و امیدوارم خوانندگان نیز به همین فایده برسند<ref>ر.ک: مقدمه نویسنده، ص29</ref>.
    * [[ابن فارس، احمد بن فارس|ابن فارس]]، با تأکید بر آنکه بعد از یاد خدا، سزاوارترین ذکر، یادکرد محمد(ص) است و همچنین لازم‌ترین اسامی که باید معنایش را بدانیم، بعد از اسماء الله، اسامی پیامبر اکرم(ص) است، می‌افزاید: زیرا هریک از این اسامی، معنایی دارد و در هر معنایی فایده‌ای نهفته است و من اسامی رسول‌الله(ص) را جستجو کردم و هرچه در قرآن یا روایات آمده و یا گفته شده که در کتب پیشین بوده، همه را جمع کردم و معنایش را بر اساس قیاس زبان عربی توضیح دادم و قصدم تبرّک به ذکر نام مبارک فرستاده خدا(ص) و رسیدن به ثواب است و امیدوارم خوانندگان نیز به همین فایده برسند<ref>ر.ک: مقدمه نویسنده، ص29</ref>.
    * [[ماجد ذهبی]]، اثر حاضر را مرواریدی درخشان دانسته و بعد از معرفی مختصری از شخصیت و آثار [[ابن فارس]]، افزوده: نسخه خطی این کتاب آخرش ناقص است و به نظر می‌رسد مطالبش خلاصه‌ای از اثری دیگر از همین نویسنده است<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص11-23</ref>.
    * [[ذهبی، ماجد|ماجد ذهبی]]، اثر حاضر را مرواریدی درخشان دانسته و بعد از معرفی مختصری از شخصیت و آثار [[ابن فارس]]، افزوده: نسخه خطی این کتاب آخرش ناقص است و به نظر می‌رسد مطالبش خلاصه‌ای از اثری دیگر از همین نویسنده است<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص11-23</ref>.


    ==ساختار و محتوا==
    ==ساختار و محتوا==

    نسخهٔ ‏۹ ژانویهٔ ۲۰۲۵، ساعت ۱۰:۵۰

    أسماء رسول الله صلی الله علیه و سلم و معانیها
    أسماء رسول الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم و معانیها
    پدیدآورانابن فارس، احمد بن فارس (نويسنده) ذهبی، ماجد (محقق)
    ناشرمرکز دراسات فلسفه الدین و علم الکلام الجدید
    مکان نشرکویت
    سال نشر1409ق - 1989م
    چاپ1
    موضوعمحمد (ص)، پیامبر اسلام، 53 قبل از هجرت - 11ق. - نام‏ها - محمد (ص)، پیامبر اسلام، 53 قبل از هجرت - 11ق. - فضایل
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    5الف2الف 24/9 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    أسماء رسول‌الله(ص) و معانيها، از آثار مدرّس، محدث، ادیب، نحوی کوفی، شاعر، فقیه شافعی مالکی و واژه‌شناس ممتاز قرن چهارم هجری قمری، ابوالحسین احمد بن فارس بن زکریا بن حبیب قزوینی رازی زهراوی، مشهور به ابن فارس (۳۲۹-۳۹۵ق)، است که برخی از نام‌های پیامبر اکرم(ص) را ذکر می‌کند و معانی هریک را شرح می‌دهد. نویسنده در این اثر به جنبه قرآنی و ادبی این موضوعات و به‌ویژه به واژه‌شناسی توجه دارد. پژوهشگر معاصر ماجد ذهبی، این کتاب را تصحیح و تحقیق کرده و مقدمه و تعلیقاتی سودمند بر آن افزوده و شخصیت و آثار نگارنده و به‌خصوص ویژگی‌ها و روش اثر حاضر را معرفی کرده است.

    هدف و روش

    • ابن فارس، با تأکید بر آنکه بعد از یاد خدا، سزاوارترین ذکر، یادکرد محمد(ص) است و همچنین لازم‌ترین اسامی که باید معنایش را بدانیم، بعد از اسماء الله، اسامی پیامبر اکرم(ص) است، می‌افزاید: زیرا هریک از این اسامی، معنایی دارد و در هر معنایی فایده‌ای نهفته است و من اسامی رسول‌الله(ص) را جستجو کردم و هرچه در قرآن یا روایات آمده و یا گفته شده که در کتب پیشین بوده، همه را جمع کردم و معنایش را بر اساس قیاس زبان عربی توضیح دادم و قصدم تبرّک به ذکر نام مبارک فرستاده خدا(ص) و رسیدن به ثواب است و امیدوارم خوانندگان نیز به همین فایده برسند[۱].
    • ماجد ذهبی، اثر حاضر را مرواریدی درخشان دانسته و بعد از معرفی مختصری از شخصیت و آثار ابن فارس، افزوده: نسخه خطی این کتاب آخرش ناقص است و به نظر می‌رسد مطالبش خلاصه‌ای از اثری دیگر از همین نویسنده است[۲].

    ساختار و محتوا

    • این اثر مختصر به بررسی و توضیح 20 اسم از اسامی و القاب رسول اکرم(ص) به‌ترتیب ذیل پرداخته است:
    1. محمد؛
    2. احمد؛
    3. ماحی؛
    4. حاشر؛
    5. عاقب؛
    6. مقفّی؛
    7. شاهد؛
    8. مُبشّر؛
    9. نذیر؛
    10. داعی إلی الله؛
    11. سراج منیر؛
    12. رحمت (رحمة للعالمين)؛
    13. نبی الملحمه؛
    14. ضحوک؛
    15. قَتّال؛
    16. متوکّل؛
    17. قُثَم؛
    18. فاتح؛
    19. امین؛
    20. خاتم.

    نمونه مباحث

    • اولین و مشهورترین اسم رسول خدا(ص)، «مُحَمَّد» برگرفته از «حمد» است؛ یعنی کسی که صفات ستودنی در او به حدّ کمال رسیده است[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص29
    2. ر.ک: مقدمه محقق، ص11-23
    3. ر.ک: متن کتاب، ص29

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها