الزیادات علی کتاب المزني: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR101281J1.jpg | عنوان = الزیادات علی کتاب المزني | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = ابن زیاد، عبد الله بن محمد (نويسنده) مطیری، خالد بن هایف بن عریج (محقق) |زبان | زبان = عربی | کد کنگره = م4 م3012 175/3 BP | موض...» ایجاد کرد)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۷ ژانویهٔ ۲۰۲۵، ساعت ۰۸:۴۰

    الزیادات علی کتاب المزني
    الزیادات علی کتاب المزني
    پدیدآورانابن زیاد، عبد الله بن محمد (نويسنده) مطیری، خالد بن هایف بن عریج (محقق)
    ناشردار الکوثر
    مکان نشرکویت
    سال نشر1426ق - 2005م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    م4 م3012 175/3 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الزیادات علی کتاب المزني اثر ابوبکر عبدالله بن محمد بن زیاد نیشابوری (متوفی 324ق) در زیادات و اضافه کردن ادله و روایاتی به کتاب «مختصر المزني في فروع الشافعية» اثر ابوابراهیم اسماعیل بن یحیی بن اسماعیل مصری مزنی (متوفی 264ق) که در واقع تلخیص اقوال و مطالب مطرح شده توسط ابوعبدالله محمد بن ادریس شافعی، معروف به امام شافعی (150- 204ق) است. کتاب با تحقیق خالد بن هایف بن عریج مطیری، منتشر شده است.

    در صحت انتساب کتاب به نیشابوری، تردیدی وجود نداشته و دلایلی این امر را تأیید می‌کنند، از جمله آنکه تمامی کسانی که به شرح حال وی پرداخته‌اند، این کتاب را جزو آثار او، نام برده‌اند مانند ابواسحاق شیرازی، ذهبی در «سیر أعلام النبلاء» و حاجی خلیفه. علاوه بر این، صحت سند کتاب و اسناد صحیح آن به نیشابوری نیز مؤید این امر است[۱].

    کتاب مختصر مزنی، یکی از مهمترین کتاب‌هایی است که در فقه شافعی، نوشته شده است. پس از او، شاگردش نیشابوری با نوشتن کتاب حاضر، به ادله آن کتاب افزوده و آنچه که استادش از آن غافل بود- اعم از راویان و اضافاتی در احادیث احکام- را بدان افزود و به رفع اشکالات آن پرداخت[۲].

    از جمله ویژگی‌های کتاب، مصادر و منابع مهم، معتبر و فراوانی است که نیشابوری در تدوین و تألیف مطالب، از آنها بهره برده است که عبارتند از: کتب شافعی مانند: «الأم» و «مسند الشافعي»، «مسند احمد»، «موطأ مالک»، «مصنف عبدالرزاق» و «جامع معمر»[۳].

    نیشابوری در ترتیب مطالب کتاب، دقیقا ترتیب ابواب موجود در کتاب مزنی را رعایت نموده است؛ بدین صورت که همانند کتاب مزنی، این کتاب نیز با مطالب ابواب متعلق به طهارت آغاز شده و دقیقا همانند آن، با مطالب ابواب متعلق به کتاب نفقات، پایان پذیرفته است. با این وجود، نیشابوری در برخی از ابواب و مسائل، از کتاب مزنی غفلت نموده و علی‌رغم اهمیت آن، در ذکر آن، دچار اهمال شده است که در مقدمه، به صورت مفصل، به توضیح موارد آن پرداخته شده است[۴].

    کتاب با مقدمه مفصلی از محقق آغاز گردیده که در آن، اطلاعات جامع و مفیدی پیرامون کتاب و نویسنده آن، در اختیار خواننده قرار گرفته است[۵].

    پانویس

    1. مقدمه محقق، ص82- 84
    2. همان، ص115- 116
    3. همان، ص145- 146
    4. همان، ص149
    5. همان، ص5- 191

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها