سيمای اقتصاد اسلامی: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - 'اقتصاد اسلامی (ابهام زدایی)' به 'اقتصاد اسلامی (ابهام‌زدایی)')
    برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
    جز (جایگزینی متن - 'ابن خلدون، عبدالرحمن بن محمد' به 'ابن خلدون، عبدالرحمن‌ بن‌ محمد')
     
    خط ۴۳: خط ۴۳:
    در فصل ششم، خواننده با ارزش‌های استعمالی و مبادلی آشنا خواهد شد<ref>همان، ص143</ref> و در فصل هفتم، مطالب و مباحث مربوط به ربا و ظالمانه بودن آن، تشریح شده است<ref>همان، ص163</ref>. در فصل هفتم، چگونگی تعدیل ثروت از راه انفاق توضیح داده شده<ref>همان، ص177</ref>.
    در فصل ششم، خواننده با ارزش‌های استعمالی و مبادلی آشنا خواهد شد<ref>همان، ص143</ref> و در فصل هفتم، مطالب و مباحث مربوط به ربا و ظالمانه بودن آن، تشریح شده است<ref>همان، ص163</ref>. در فصل هفتم، چگونگی تعدیل ثروت از راه انفاق توضیح داده شده<ref>همان، ص177</ref>.


    کار و کوشش<ref>همان، ص191</ref>، نظریه [[ابن خلدون، عبدالرحمن بن محمد|ابن خلدون]] و ارزش اضافی<ref>همان، ص211</ref>، کار و سرمایه در طریق تولید<ref>همان</ref> و توزیع خدمات<ref>همان، ص229</ref>، عنوان سایر فصول کتاب است.
    کار و کوشش<ref>همان، ص191</ref>، نظریه [[ابن خلدون، عبدالرحمن‌ بن‌ محمد|ابن خلدون]] و ارزش اضافی<ref>همان، ص211</ref>، کار و سرمایه در طریق تولید<ref>همان</ref> و توزیع خدمات<ref>همان، ص229</ref>، عنوان سایر فصول کتاب است.


    ==پانویس ==
    ==پانویس ==

    نسخهٔ کنونی تا ‏۹ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۰:۰۰

    سيمای اقتصاد اسلامی
    سيمای اقتصاد اسلامی
    پدیدآورانسبحانی تبریزی، جعفر (نويسنده)
    ناشرمؤسسه امام صادق علیه‌السلام
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1378ش
    چاپ1
    شابک964-6243-72-X
    موضوعاسلام و اقتصاد
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏س‎‏2‎‏س‎‏9 230/2 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    سیمای اقتصاد اسلامی اثر جعفر سبحانی، در بررسی مباحث و مطالب مربوط به اقتصاد اسلامی.

    مطالب، در دوازده فصل، سامان‌یافته است. در فصل نخست، اصول مقدماتی اقتصاد اسلامی موردبحث قرار گرفته است. اقتصاد در اصطلاح توده مردم، همان علم معاش است؛ علمی که به ما می‌آموزد چگونه از منابع طبیعی، با کار کمتر، تولید بیشتر داشته باشیم؛ تولیدی که نیاز ما را در زندگی برطرف می‌سازد. نویسنده این تعریف را، ساده‌ترین تعریف علم اقتصاد می‌داند و به تعریف دیگری از این علم که شکل پیچیده‌تری داشته و از طرف کسانی که اقتصاد را زیربنای دیگر مسائل مربوط به اجتماع می‌دانند، ارائه داده است که عبارت است از: «پیوند دونیروی متضاد خواسته‌های نامحدود بشر در برابر منابع طبیعی محدود و تولید محدودتر»[۱].

    در فصل دوم، مباحث به منابع طبیعی و زمین و اقسام و احکام آن، اختصاص‌یافته است. در تقسیم‌بندی کتاب، زمین‌ها به اقسام زیر تقسیم و احکام مربوط به هریک، بیان شده است:

    1. زمین‌هایی که از طریق جهاد اسلامی به‌دست‌آمده است (مفتوحة عنوة)؛
    2. زمین‌هایی که از طریق صلح در اختیار دولت اسلامی قرار گیرد (فیء)؛
    3. زمین‌های موات، اصلی و عرضی؛
    4. زمین‌های آباد و یا خراب رها شده؛
    5. زمین‌های بی‌صاحب، بالای کوه‌ها و جنگ‌ها؛
    6. زمین‌های معطل[۲].

    در فصل سوم، احکام و اقسام معادن معرفی گردیده[۳] و در فصل چهارم، احکام آب باتوجه‌به یکی از منابع ثروت طبیعی، بیان شده است[۴].

    روش اقتصادی هر مکتب، کوشش می‌کند که قوانین مربوط به تولید و توزیع ثروت را مطرح و بیان کند و کار از جمله موضوعاتی است که با هر دو موضوع، تماس نزدیک دارد. ازاین‌رو در فصل پنجم، به بحث پیرامون پایه مالکیت در اقتصاد اسلامی پرداخته شده است[۵].

    در فصل ششم، خواننده با ارزش‌های استعمالی و مبادلی آشنا خواهد شد[۶] و در فصل هفتم، مطالب و مباحث مربوط به ربا و ظالمانه بودن آن، تشریح شده است[۷]. در فصل هفتم، چگونگی تعدیل ثروت از راه انفاق توضیح داده شده[۸].

    کار و کوشش[۹]، نظریه ابن خلدون و ارزش اضافی[۱۰]، کار و سرمایه در طریق تولید[۱۱] و توزیع خدمات[۱۲]، عنوان سایر فصول کتاب است.

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص7
    2. همان، ص85
    3. همان، ص101
    4. همان، ص111
    5. همان، ص123
    6. همان، ص143
    7. همان، ص163
    8. همان، ص177
    9. همان، ص191
    10. همان، ص211
    11. همان
    12. همان، ص229

    منابع مقاله

    متن کتاب.


    وابسته‌ها