شأن نزول آیات قرآن: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز ({{کاربردهای دیگر| شأن نزول (ابهام زدایی)}})
    جز (جایگزینی متن - 'شأن نزول (ابهام زدایی)' به 'شأن نزول (ابهام‌زدایی)')
    برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
     
    (یک نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط یک کاربر دیگر نشان داده نشد)
    خط ۳۰: خط ۳۰:
       
       


    {{کاربردهای دیگر| شأن نزول (ابهام زدایی)}}
    {{کاربردهای دیگر| شأن نزول (ابهام‌زدایی)}}
     
     
    '''شأن نزول آيات قرآن'''، مجموعه‌اى از شأن نزول‌هاى آيات و سوره‌هاى قرآن كريم است كه از [[تفسیر نمونه]] [[مکارم شیرازی، ناصر|حضرت آيت‌الله مكارم شيرازى]] گزينش شده است. اين اثر به زبان فارسى، توسط [[امامي، محمدجعفر|محمدجعفر امامى]] تدوين شده است.
    '''شأن نزول آيات قرآن'''، مجموعه‌اى از شأن نزول‌هاى آيات و سوره‌هاى قرآن كريم است كه از [[تفسیر نمونه]] [[مکارم شیرازی، ناصر|حضرت آيت‌الله مكارم شيرازى]] گزينش شده است. اين اثر به زبان فارسى، توسط [[امامي، محمدجعفر|محمدجعفر امامى]] تدوين شده است.



    نسخهٔ کنونی تا ‏۴ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۶:۵۴

    شأن نزول آیات قرآن
    شأن نزول آیات قرآن
    پدیدآورانمکارم شیرازی، ناصر (نویسنده) امامي، محمدجعفر (تهیه و تنظیم)
    عنوان‌های دیگربرگرفته از تفسیر نمونه
    ناشرمدرسة الإمام علي بن أبي‌طالب علیه‌السلام
    مکان نشرقم - ایران
    سال نشر1385 ش
    چاپ1
    شابک964-533-026-2
    موضوعتفاسیر شیعه - قرن ۱۴ قرآن - شان نزول
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏‎‏BP‎‏ ‎‏70‎‏/‎‏2‎‏ ‎‏/‎‏الف‎‏8‎‏ش‎‏2
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf


    شأن نزول آيات قرآن، مجموعه‌اى از شأن نزول‌هاى آيات و سوره‌هاى قرآن كريم است كه از تفسیر نمونه حضرت آيت‌الله مكارم شيرازى گزينش شده است. اين اثر به زبان فارسى، توسط محمدجعفر امامى تدوين شده است.

    ساختار

    كتاب، در چهارده فصل تنظيم شده است كه در آن به ترتيب از سوره بقره و آل عمران و سوره نساء تا سوره‌هاى كافرون و اخلاص و فلق، اسباب و موجبات نزول آيات با استناد به متون روايى معتبر ذكر شده است.

    گزارش محتوا

    آيت‌الله مكارم شيرازى در مقدمه‌اى بر اين كتاب مى‌نويسد: «مى‌دانيم قرآن مجيد به‌صورت تدريجى در 23 سال، به‌مناسبت‌هاى مختلف نازل شده است كه مفسران آنها را «شأن نزول» مى‌نامند.

    به دست آوردن اين مناسبت‌ها تأثير مهمى در فهم معانى و محتواى اين آيات و رفع هرگونه ابهام دارد؛ حتى در بعضى از موارد اگر شأن نزول‌ها از ما گرفته شود، اجمال و ابهام بر معنى آيه حاكم مى‌گردد.

    به همين دليل از قديم‌الايام علماى تفسير تلاش فراوان در به دست آوردن اين شأن نزول‌ها كرده‌اند و آنها را در كتب تفسير و گاه در كتاب مستقل جمع‌آورى نموده‌اند.

    افسوس كه علماى اسلام در قرن اوّل ظهور اين آئين كه اين شأن نزول‌ها روشن بود تلاش كافى براى حفظ و نقل آن نكردند و مقدارى از آنها از دسترس ما خارج شده است.

    ولى آنچه امروز در اختيار ماست، باز مقدار قابل ملاحظه و پرارزشى است كه بايد آنها را در تفسير آيات قرآن مغتنم شمرد.

    ما در «تفسیر نمونه» تا آنجا كه ميسر بود به نقل اين شأن نزول‌ها و استفاده از آنها در تفسير آيات كوشيده‌ايم؛ بديهى است گردآورى همه آنها و چينش آن در كنار هم، به علماى تفسير بينش بيشتر و به توده‌هاى مردم آگاهى خوبى براى بررسى و فهم آيات قرآن خواهد داد.

    اكنون خوشوقتيم كه فاضل ارجمند و دانشمند گرامى و پرتلاش، جناب حجت‌الاسلام آقاى امامى (دامت تأئيداته) دامن همّت به كمر زده و اين شأن نزول‌ها را با سليقه خاص و به‌صورت جالبى گردآورى و تبيين كرده و در دسترس عموم قرار داده است»[۱]

    محمدجعفر امامى، تدوين اين كتاب را پاسخى به درخواست جمعى از كسانى كه اين تفسير را مطالعه كرده‌اند دانسته كه با موافقت آيت‌الله مكارم شيرازى نيز مواجه شده است. اين اثر پس از انجام كارهاى مقدماتى آن هم به خدمت ايشان ارائه گرديده و مورد تأييد قرار گرفته است[۲]

    برخى از شأن نزول‌ها از سوى برخى از مفسران رد شده است كه در پاورقى كتاب به آن تذكر داده شده است؛ به‌عنوان مثال درباره شأن نزول آيه 60 سوره نساء گفته شده كه اين آيه قبل از «فتح مكه» نازل شده و شأن نزول فوق صحيح نيست. نویسنده توضيح مى‌دهد كه چه شأن نزول فوق صحيح باشد يا نباشد، تأثيرى در قانون مهمى كه از آيه استفاده مى‌شود، ندارد[۳]

    وضعيت كتاب

    فهرست مطالب در ابتداى كتاب آمده است. آدرس آيات و منابع شأن نزول آيات در پاورقى كتاب ذكر شده است.

    پانويس

    1. مقدمه آيت‌الله مكارم شيرازى، ص 19
    2. پيشگفتار مدوّن، ص 21
    3. ص 146

    منابع مقاله

    مقدمه و متن كتاب.

    وابسته‌ها