زکات پول‌های رایج و اشیای نوپیدا: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - 'ی‎ش' به 'ی‌ش')
    برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
    جز (جایگزینی متن - 'زکات (ابهام زدایی)' به 'زکات (ابهام‌زدایی)')
    برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
     
    (۱۰ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشد)
    خط ۱۳: خط ۱۳:
    | موضوع = فقه جعفري - قرن 14، زکات
    | موضوع = فقه جعفري - قرن 14، زکات


    | ناشر = مرکز فقهي ائمه اطهار (ع)
    | ناشر = [[مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)]]


    | مکان نشر = ايران - قم
    | مکان نشر = ايران - قم
    خط ۲۲: خط ۲۲:
    | شابک = 964-7709-27-7  
    | شابک = 964-7709-27-7  
    | تعداد جلد = 1
    | تعداد جلد = 1
    | کتابخانۀ دیجیتال نور = 42517
    | کتابخانۀ دیجیتال نور =59587
    | کتابخوان همراه نور =59587
    | کتابخوان همراه نور =59587
    | کد پدیدآور = 5919، 47910، 12317
    | کد پدیدآور = 5919، 47910، 12317
    خط ۲۸: خط ۲۸:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}  
    }}  
     
    {{کاربردهای دیگر| زکات (ابهام‌زدایی)}}
    '''زکات پول‎های رایج و اشیای نوپیدا'''، اثر [[قائنی، محمد|محمد قائنی]] در موضوع فقه، به زبان فارسی و در یک جلد به چاپ رسیده است.
    '''زکات پول‎های رایج و اشیای نوپیدا'''، اثر [[قائنی، محمد|محمد قائنی]] در موضوع فقه، به زبان فارسی و در یک جلد به چاپ رسیده است.


    ==ساختار==
    ==ساختار==
    کتاب با پیشگفتار مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)، مقدمه مؤلف و دو پرسش اساسی آغاز شده و متن اصلی در دو فصل و هر فصل در دو مبحث تنظیم گردیده است.
    کتاب با پیشگفتار [[مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)]]، مقدمه مؤلف و دو پرسش اساسی آغاز شده و متن اصلی در دو فصل و هر فصل در دو مبحث تنظیم گردیده است.
       
       
    مطابق آنچه در شناسنامه کتاب ذکر شده، ترجمه این اثر توسط [[قنادمعتمدی، محمد|محمد قناد معتمدی]] و تنظیم آن با همت [[کریمی نیا، محمدمهدی|محمدمهدی کریمی‌نیا]] صورت گرفته است.
    مطابق آنچه در شناسنامه کتاب ذکر شده، ترجمه این اثر توسط [[قنادمعتمدی، محمد|محمد قناد معتمدی]] و تنظیم آن با همت [[کریمی نیا، محمدمهدی|محمدمهدی کریمی‌نیا]] صورت گرفته است.


    ==انگیزه تألیف==
    ==انگیزه تألیف==
    ضرورت بحث از زکات و ابعاد مهم آن و لزوم توجه ویژه فضلا و محققین در زمان کنونی، به بحث زکات به‌عنوان یکی از مباحث کاربردی، سبب آن شد که در مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) [[قائنی، محمد|حجت‎الاسلام‎ آقای محمد قائنی]] این مباحث را برای جمعی از فضلا مطرح و در آن به نکات جدیدی توجه دهد. این مباحث، با کوشش دو تن از دانش‎پژوهان همان کلاس به قلم فارسی در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته است<ref>ر.ک: پیشگفتار، ص11</ref>.
    ضرورت بحث از زکات و ابعاد مهم آن و لزوم توجه ویژه فضلا و محققین در زمان کنونی، به بحث زکات به‌عنوان یکی از مباحث کاربردی، سبب آن شد که در [[مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)]] [[قائنی، محمد|حجت‌الاسلام‎ آقای محمد قائنی]] این مباحث را برای جمعی از فضلا مطرح و در آن به نکات جدیدی توجه دهد. این مباحث، با کوشش دو تن از دانش‎پژوهان همان کلاس به قلم فارسی در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته است<ref>ر.ک: پیشگفتار، ص11</ref>.


    ==گزارش محتوا==
    ==گزارش محتوا==
    خط ۶۹: خط ۶۹:
    الف)- ‌تعلیل مذکور در صحیحه ابی‌بصیر: مطابق این تعلیل، به هر چیزی که عموما مالیات مردم از آن گرفته می‌شود، زکات تعلق می‌گیرد و مناسبت حکم و موضوع نیز همین مطلب را می‌رساند<ref>ر.ک: همان، ص113</ref>.
    الف)- ‌تعلیل مذکور در صحیحه ابی‌بصیر: مطابق این تعلیل، به هر چیزی که عموما مالیات مردم از آن گرفته می‌شود، زکات تعلق می‌گیرد و مناسبت حکم و موضوع نیز همین مطلب را می‌رساند<ref>ر.ک: همان، ص113</ref>.


    ب)- ‌تعیین موارد زکات، به‌عهده حاکمان است؛ از سیاق تشریع زکات به‌نحو مطلق و امر به گرفتن زکات در قرآن مجید بدون قید خاص و نیز اقدام پیامبر اسلام(ص) در اخذ زکات از اشیای خاص برمی‎آید که موضوع زکات به حاکمان جامعه واگذار شده است؛ مثلا خطاب آیه شریفه '''خذ من أموالهم صدقة'''، به رسول خدا(ص) به‌عنوان «حاکم و اداره‌کننده جامعه» متوجه است، نه به‌عنوان «رسول خدا و مبلغ احکام الهی»؛ ازاین‌رو شامل دیگر حاکمان مشروع و به‌حق نیز می‌شود<ref>ر.ک: همان، ص114-116</ref>.
    ب)- ‌تعیین موارد زکات، به‌عهده حاکمان است؛ از سیاق تشریع زکات به‌نحو مطلق و امر به گرفتن زکات در قرآن مجید بدون قید خاص و نیز اقدام پیامبر اسلام(ص) در اخذ زکات از اشیای خاص برمی‌آید که موضوع زکات به حاکمان جامعه واگذار شده است؛ مثلا خطاب آیه شریفه'''خذ من أموالهم صدقة'''، به رسول خدا(ص) به‌عنوان «حاکم و اداره‌کننده جامعه» متوجه است، نه به‌عنوان «رسول خدا و مبلغ احکام الهی»؛ ازاین‌رو شامل دیگر حاکمان مشروع و به‌حق نیز می‌شود<ref>ر.ک: همان، ص114-116</ref>.


    ج)- ‌زکات برای تأمین حق فقرا است: احادیثی وجود دارد که بر اساس آن خداوند در همه زمان‎ها در اموال ثروتمندان به مقداری که برای فقرا و نیازمندان کفایت می‌کند، حق قرار داده است و اگر این مقدار کفایت آنان را نمی‌کرد، به آن می‌افزود و نقص و کمبودی که برای فقرا پیش می‎آید، از آن جهت است که اغنیا و ثروتمندان به وظیفه خود عمل نمی‌کنند، نه به علت آنکه مقدار واجب‌شده به‌عنوان زکات، برای آنان کفایت نمی‌کند<ref>ر.ک: همان، ص116</ref>.
    ج)- ‌زکات برای تأمین حق فقرا است: احادیثی وجود دارد که بر اساس آن خداوند در همه زمان‎ها در اموال ثروتمندان به مقداری که برای فقرا و نیازمندان کفایت می‌کند، حق قرار داده است و اگر این مقدار کفایت آنان را نمی‌کرد، به آن می‌افزود و نقص و کمبودی که برای فقرا پیش می‌آید، از آن جهت است که اغنیا و ثروتمندان به وظیفه خود عمل نمی‌کنند، نه به علت آنکه مقدار واجب‌شده به‌عنوان زکات، برای آنان کفایت نمی‌کند<ref>ر.ک: همان، ص116</ref>.


    د)- ‌ولایت حاکمان جامعه: حاکمان و اداره‌کنندگان جامعه بر قرار دادن مالیات به‌منظور مصرف در مصالح عمومی، از جمله تأمین زندگی فقرا و مستمندان و نیز مصرف‎های دیگر زکات که در قرآن مجید ذکر شده است، ولایت دارند<ref>ر.ک: همان، ص116-119</ref>.
    د)- ‌ولایت حاکمان جامعه: حاکمان و اداره‌کنندگان جامعه بر قرار دادن مالیات به‌منظور مصرف در مصالح عمومی، از جمله تأمین زندگی فقرا و مستمندان و نیز مصرف‌های دیگر زکات که در قرآن مجید ذکر شده است، ولایت دارند<ref>ر.ک: همان، ص116-119</ref>.
       
       
    ==وضعیت کتاب==
    ==وضعیت کتاب==
    خط ۸۶: خط ۸۶:




    == وابسته‌ها ==  
    ==وابسته‌ها==
    {{وابسته‌ها}}
    [[تفصيل الشريعة في شرح تحرير الوسيلة: كتاب الزكاة]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده: دی (98)]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۳ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۱۶

    ‏زکات پول‌های رایج و اشیای نوپیدا
    زکات پول‌های رایج و اشیای نوپیدا
    پدیدآورانقائنی، محمد (نويسنده)

    قنادمعتمدی، محمد (مترجم)

    کریمی نیا، محمدمهدی (مترجم)
    ناشرمرکز فقهی ائمه اطهار(ع)
    مکان نشرايران - قم
    شابک964-7709-27-7
    موضوعفقه جعفري - قرن 14، زکات
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    زکات پول‎های رایج و اشیای نوپیدا، اثر محمد قائنی در موضوع فقه، به زبان فارسی و در یک جلد به چاپ رسیده است.

    ساختار

    کتاب با پیشگفتار مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)، مقدمه مؤلف و دو پرسش اساسی آغاز شده و متن اصلی در دو فصل و هر فصل در دو مبحث تنظیم گردیده است.

    مطابق آنچه در شناسنامه کتاب ذکر شده، ترجمه این اثر توسط محمد قناد معتمدی و تنظیم آن با همت محمدمهدی کریمی‌نیا صورت گرفته است.

    انگیزه تألیف

    ضرورت بحث از زکات و ابعاد مهم آن و لزوم توجه ویژه فضلا و محققین در زمان کنونی، به بحث زکات به‌عنوان یکی از مباحث کاربردی، سبب آن شد که در مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) حجت‌الاسلام‎ آقای محمد قائنی این مباحث را برای جمعی از فضلا مطرح و در آن به نکات جدیدی توجه دهد. این مباحث، با کوشش دو تن از دانش‎پژوهان همان کلاس به قلم فارسی در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته است[۱].

    گزارش محتوا

    پاره‌ای از مباحث مطرح‌شده در این اثر عبارت است از:

    1. در پیشگفتار به ضرورت آموزش علم فقه، لزوم غنی نمودن فقه با تحقیقات جدید در عرصه‌های مختلف فقهی و توجه به موضوعات مستحدثه، اشاره‌ای گذرا به تاریخچه مرکز فقهی ائمه اطهار و ضرورت تأسیس آن و گزارشی در مورد شکل گرفتن مباحث این کتاب و... پرداخته شده است[۲].
    2. طرح دو پرسش اساسی:

    الف)- آیا اساسا دلیلی بر انحصار وجوب زکات در امور نه‌گانه وجود دارد؟ اگر آری، آیا آن دلیل قابل تخصیص با ادله دیگر است؟

    ب)- بر فرض که نتوان به اشیای نه‌گانه، مواردی را افزود، آیا راه دیگری برای اثبات زکات در پول‎های رایج وجود دارد؟[۳].

    1. بررسی موانع زکات پول (ادله حصر زکات) و ادله وجوب زکات پول‎های رایج (دو مبحث مطرح‌شده در فصل اول با عنوان «زکات پول»).
    2. ادله حصر زکات، یکی اجماع است که این اجماع مستقلا ارزشی ندارد؛ چون مدرکی است و مستند آن روایاتی است که بررسی خواهد شد.

    دیگری روایات حصر است که با بررسی آنها این نتیجه حاصل ‌شده است:

    الف)- دلالت احادیث بر حصر، اطلاقی و قابل تقیید است؛

    ب)- دلالت احادیث حصر بر موضوعیت عناوین نه‌گانه، ظهوری است نه تصریحی؛

    ج)- نسبی بودن حصر، در روایات وجوب زکات[۴].

    1. به هر چیزی که از نظر عرف «ثمن و قیمت» محسوب می‌شود، چه در عصر قدیم و چه در عصر حاضر، زکات تعلق می‌گیرد؛ به دلیل سه دسته از روایات:

    الف)- احادیثی که بر وجوب زکات در هر نوع «ثمن و قیمت» (پول) دلالت دارد؛

    ب)- احادیثی که بر ثبوت زکات در مال دلالت دارد و مراد از مال، «پول‎ رایج» است؛

    ج)- حدیثی که علت جوب زکات برنج را این نکته دانسته که عمده‌ترین مالیات مردم عراق از آن است[۵].

    1. بررسی موانع تعلق زکات و ادله (مقتضی) زکات در اشیای نوپیدا (دو مبحث مطرح‌شده در فصل دوم با عنوان «زکات دیگر اشیای نوپیدا – غیر از پول - در عصر کنونی».
    2. دلائل عدم مانعیت ادله حصر زکات:

    الف)- حدیث مرسل قماط، دلالت می‌کند که حصر، تنها نسبت به اشیای موجود در آن عصر بوده است؛

    ب)- عفو پیامبر(ص) نسبت به غیر اشیای نه‌گانه به این معناست که آن حضرت، زکات اشیایی غیر از اشیای نه‌گانه را که در زمان او و در محدوده حکومت او وجود داشته، مطالبه نفرموده است. عفو به این معنا (عفو عملی)، شامل اشیا و اجناسی که در آن عصر یافت نمی‌شده است، نمی‌گردد[۶].

    1. ادله (مقتضی) زکات در اشیای نوپیدا، عبارت است از:

    الف)- ‌تعلیل مذکور در صحیحه ابی‌بصیر: مطابق این تعلیل، به هر چیزی که عموما مالیات مردم از آن گرفته می‌شود، زکات تعلق می‌گیرد و مناسبت حکم و موضوع نیز همین مطلب را می‌رساند[۷].

    ب)- ‌تعیین موارد زکات، به‌عهده حاکمان است؛ از سیاق تشریع زکات به‌نحو مطلق و امر به گرفتن زکات در قرآن مجید بدون قید خاص و نیز اقدام پیامبر اسلام(ص) در اخذ زکات از اشیای خاص برمی‌آید که موضوع زکات به حاکمان جامعه واگذار شده است؛ مثلا خطاب آیه شریفهخذ من أموالهم صدقة، به رسول خدا(ص) به‌عنوان «حاکم و اداره‌کننده جامعه» متوجه است، نه به‌عنوان «رسول خدا و مبلغ احکام الهی»؛ ازاین‌رو شامل دیگر حاکمان مشروع و به‌حق نیز می‌شود[۸].

    ج)- ‌زکات برای تأمین حق فقرا است: احادیثی وجود دارد که بر اساس آن خداوند در همه زمان‎ها در اموال ثروتمندان به مقداری که برای فقرا و نیازمندان کفایت می‌کند، حق قرار داده است و اگر این مقدار کفایت آنان را نمی‌کرد، به آن می‌افزود و نقص و کمبودی که برای فقرا پیش می‌آید، از آن جهت است که اغنیا و ثروتمندان به وظیفه خود عمل نمی‌کنند، نه به علت آنکه مقدار واجب‌شده به‌عنوان زکات، برای آنان کفایت نمی‌کند[۹].

    د)- ‌ولایت حاکمان جامعه: حاکمان و اداره‌کنندگان جامعه بر قرار دادن مالیات به‌منظور مصرف در مصالح عمومی، از جمله تأمین زندگی فقرا و مستمندان و نیز مصرف‌های دیگر زکات که در قرآن مجید ذکر شده است، ولایت دارند[۱۰].

    وضعیت کتاب

    پاورقی‌های کتاب، به ذکر منابع مطالب و آدرس آیات اختصاص یافته است. فهرست مطالب، در ابتدای کتاب آمده است.

    پانویس

    1. ر.ک: پیشگفتار، ص11
    2. ر.ک: همان، ص9-12
    3. ر.ک: دو پرسش اساسی، ص15
    4. ر.ک: متن کتاب، ص41-44
    5. ر.ک: همان، ص97
    6. ر.ک: همان، ص105-110
    7. ر.ک: همان، ص113
    8. ر.ک: همان، ص114-116
    9. ر.ک: همان، ص116
    10. ر.ک: همان، ص116-119

    منابع مقاله

    پیشگفتار، مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها