العالم و المتعلم: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR141156J1.jpg | عنوان = العالم و المتعلم | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = ترمذی، محمد بن عمر (نويسنده) عبدالمطلب، رفعت فوزی (محقق) مزید، علی عبدالباسط ( محقق) |زبان | زبان = عربی | کد کنگره = 2ع4ت 258 BP...» ایجاد کرد)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۲۸ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۰۶:۱۱

    العالم و المتعلم
    العالم و المتعلم
    پدیدآورانترمذی، محمد بن عمر (نويسنده)

    عبدالمطلب، رفعت فوزی (محقق)

    مزید، علی عبدالباسط ( محقق)
    ناشرمکتبة الخانجي
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر1380ش - 1421ق - 2001م
    چاپ2
    شابک977-5046-85-8
    موضوعاسلام - آداب و رسوم و زندگی اجتماعی - اخلاق اسلامی - متون قدیمی تا قرن 14 - آداب معاشرت اسلامی - احادیث - اخلاق اجتماعی - جنبه‌های مذهبی - اسلام
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    2ع4ت 258 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    العالم و المتعلم، تألیف محمد بن عمر ترمذی شافعی (متوفی 280ق)، مشتمل بر مجموعه مباحث و آداب و سنن به زبان ساده و همه‌فهم برای استفاده عالم و متعلم است. کتاب با تحقیق رفعت فوزی عبدالمطلب و علی عبدالباسط مزید منتشر شده است.

    کتاب، مشتمل است بر مقدمه محقق، مقدمه مؤلف و ابواب مختلف در مباحث کلامی، فقهی، اخلاقی و مستحبات.

    محققین کتاب معتقدند که این کتاب به‌شدت در این عصر مورد نیاز می‌باشد؛ چراکه جهالت به بسیاری از واجبات اسلامی – چه برسد به آداب و مستحبات - عمومیت یافته است. کتاب العالم و المتعلم، آنچه را که شایسته است یک مسلمان در سلوک و در معاملاتش و در ارتباط با خالق و مخلوق مراعات کند، گرد آورده است و چون همواره فاقد کتاب‌هایی در تربیت اسلامی بوده‌ایم و فرزندان ما علوم تربیتی را از دانشگاه‌های غیر اسلامی در شرق و غرب فراگرفته‌اند، پس مناسب است که مانند این کتاب جایگاهش را در حوزه تربیت بر پایه‌های صحیح اسلامی صحیح - که افراط و تفریط در آن نیست - بیابد[۱].

    نویسنده این کتاب بین دو علم فقه و اخلاق به‌نحوی گسترده بین خرد و فهم جمع کرده است. وی این خرد و فهم را در کتابش به‌گونه‌ای القا کرده که بر هر خواننده در هر سطحی از علم و تحصیل، سهل و آسان باشد؛ به‌عنوان مثال ترمذی در اول کتاب «معرفة الله عزوجل و دلالات اليقين و أسبابه» دلیلی بر وجود خداوند عزوجل و قدرت و صفات او با تأمل در امور خلق و آفرینش خالق به‌دور از مصطلحات متکلمین اقامه کرده است؛ به‌گونه‌ای که همه مردم با هر سطحی از دانش آن را می‌فهمند و این‌چنین کوچک و بزرگ می‌توانند آن را بفهمند و به آن عمل کنند؛ پس جاهل را تعلیم و عالم را تذکر می‌دهد، ولذا نام «العالم و المتعلم» نامی بامسمی برای کتاب است[۲].

    در مقدمه تحقیق از اختلاف بین طبع قدیم و این طبع سخن رفته است. این طبع دارای امتیازاتی است از قبیل: تقسیم متن کتاب به فقرات، ضبط الفاظی که نیاز به ضبط و ذکر صحیح آنها بوده، بیان معانی بعضی از کلمات غریب از معاجم و تعلیقه بر عباراتی که نیازمند به تعلیق و توضیح بوده است[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه تحقیق، ص3
    2. ر.ک: همان، ص3-4
    3. ر.ک: همان، ص10

    منابع مقاله

    مقدمه تحقیق.

    وابسته‌ها