حکایات الصوفیة: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR133459J1.jpg | عنوان = حکایات الصوفیة | عنوان‌های دیگر = تصحیح و تحقیق سه گزیده کهن از کتاب حکایات الصوفیة و گردآوری حکایات پراکنده ابن ‌باکویه از منابع تاریخی و عرفانی ** حکایات ‌الصوفیة. برگزیده | پدیدآورندگان | پدیدآ...» ایجاد کرد)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۲۸ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۰۶:۱۱

    حکایات الصوفیة
    حکایات الصوفیة
    پدیدآورانابن باکویه، محمد بن عبدالله (نويسنده)

    راشدی نیا، اکبر (گردآورنده و محقق)

    یوسف ثانی، محمود ( ويراستار)
    عنوان‌های دیگرتصحیح و تحقیق سه گزیده کهن از کتاب حکایات الصوفیة و گردآوری حکایات پراکنده ابن ‌باکویه از منابع تاریخی و عرفانی ** حکایات ‌الصوفیة. برگزیده
    ناشرمؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ايران
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1401ش
    چاپ1
    شابک978-622-6331-28-9
    موضوعتصوف - متون قدیمی تا قرن 14
    زبانعربی - فارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    8ح22الف 288 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    حكايات الصوفية، نوشته ابوعبدالله محمد بن عبدالله بن باکویه شیرازی (متوفی 428ق)، مشتمل بر تصحیح و تحقیق سه گزیده کهن از کتاب حكايات الصوفية و گردآوری حکایات پراکنده ابن‌باکویه از منابع تاریخی و عرفانی است. تصحیح، تحقیق و گردآوری این اثر به قلم اکبر راشدی‌نیا به انجام رسیده است.

    حكايات الصوفية ابن ‌باکویه از مهم‌ترین منابع شناخت صوفیان سده‌های نخستین است. این کتاب در دسترس بیشتر مورخان و سیره‌نویسان و نویسندگان طبقات صوفیه سده پنجم به بعد قرار داشته و بخش‌هایی از آن را در آثار خود نقل کرده‌اند. آنچه از این کتاب به‌جای مانده چند گزیده کوتاه و حکایات پراکنده‌ای است که در لابه‌لای کتاب‌ها از ابن‌ باکویه روایت شده است.

    علامه قزوینی یکی از تمایلات قلبی خود را گردآوری بخش‌های به‌جای‌مانده از کتاب حكايات الصوفية دانسته و رساله قشیریه و جلد هشتم تاریخ بغداد خطیب بغدادی و کتاب نقد العلم و العلماء ابن جوزی را از جمله منابع این تحقیق می‌داند. محقق کتاب در این رابطه می‌نویسد: «علاوه بر حکایات پراکنده‌ای که در منابع مختلف نقل شده و به برخی از آنها در کلام علامه قزوینی اشاره شده است، این بنده خدا در بررسی‌های خود به نسخه خطی چند گزیده از کتاب حكايات الصوفية ابن باکویه نیز دست یافتم که همه اینها مرا مصمم کرد که به طرح علامه قزوینی جامه ‌عمل بپوشانم[۱].

    در این مجموعه سه نسخه کهن از گزیده‌های به‌جای‌مانده از کتاب حكايات الصوفية تصحیح و تحقیق و با بررسی نزدیک به صد عنوان کتاب عرفانی و تاریخی، حکایات روایت‌شده از ابن ‌باکویه گردآوری شده است[۲]. بخش‌های به‌جای‌مانده از حكايات الصوفية که مبنای کار محقق بوده، در یک تقسیم‌بندی کلی به سه دسته تقسیم می‌شود:

    1. گزیده‌های کتاب حكايات الصوفية:
      1. گزیده‌ای با عنوان «من حكايات الصوفية من جمع أبي‌عبدالله بن عبيدالله بن باكويه الشيرازي» که از کهن‌ترین نسخه‌های به‌جای‌مانده از حكايات الصوفية ابن باکویه است.
      2. گزیده‌ای با عنوان «جزء فيه بدء حال الحلاج و نهايته» که در آن بیست‌ودو حکایت از حلاج روایت شده است.
      3. گزیده سیوطی مشتمل بر سی‌وچهار حکایت که با حذف سند در کتاب المحاضرات و المحاورات ذکر شده است.
    2. حکایات ابن باکویه به روایت بی‌واسطه شاگردان و مریدان.
    3. حکایات پراکنده در منابع تاریخی و عرفانی از ابن باکویه[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: پیشگفتار، ص9-10
    2. ر.ک: همان، ص10
    3. ر.ک: مقدمه ‌محقق، ص32-36

    منابع مقاله

    پیشگفتار و مقدمه محقق کتاب.

    وابسته‌ها