بر الوالدين: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - '( ' به '(')
    جز (جایگزینی متن - ' ]]' به ']]')
     
    خط ۶: خط ۶:
    | پدیدآوران =  
    | پدیدآوران =  
    [[طرطوشی، محمد بن ولید]] (نويسنده)
    [[طرطوشی، محمد بن ولید]] (نويسنده)
    [[ابن‌جوزی، عبدالرحمن بن علی ]] (نويسنده)
    [[ابن‌جوزی، عبدالرحمن بن علی]] (نويسنده)
    [[طرطوسی، خالد]] (محقق)
    [[طرطوسی، خالد]] (محقق)
    |زبان
    |زبان

    نسخهٔ کنونی تا ‏۲۸ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۵:۴۳

    بر الوالدين
    بر الوالدين
    پدیدآورانطرطوشی، محمد بن ولید (نويسنده)

    ابن‌جوزی، عبدالرحمن بن علی (نويسنده)

    طرطوسی، خالد (محقق)
    عنوان‌های دیگربر الوالدین
    ناشردار الکتاب العربي
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1426ق - 2005م
    چاپ1
    شابک9953-27-452-5
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ط4ب4 253/6 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    بر الوالدين، اثر محمد بن ابی‌بکر فهری طرطوشی، کتابی است پیرامون نیکی به والدین و رعایت حقوق آنها که همراه با کتاب «بر الوالدين» ابن جوزی، با تحقیق خالد طرطوسی، منتشر شده است.

    اثر حاضر، دربردارنده دو رساله در موضوع مهمی می‌باشد که متأسفانه توسط اکثر مردم، مورد تساهل و بی‌توجهی قرار گرفته و آن را جزو نوافل و کارهای حاشیه‌ای می‌دانند؛ درحالی‌که یکی از مهم‌ترین دلایل گسستگی جوامع امروزی، عدم توجه و اهمیت به این موضوع بسیار مهم می‌باشد[۱].

    کتاب نخست، با مقدمه مفصلی از محقق آغاز شده است. در این مقدمه، نخست به این موضوع اشاره شده است که اصلاح امت از فرد شروع شده و سپس، با خانواده ادامه می‌باید. پس از این موضوع، دو موضوع دیگر، پیرامون چگونگی در راه خدا قرار گرفتن فرد و جامعه و نیز صله رحم و نیکی، راه توسعه رحمت خداوند برای فرد و جامعه، مطرح و بررسی شده است. در ادامه، به تعریف کتاب طرطوشی پرداخته شده و سپس، ضمن اشاره به اقدامات تحقیقی صورت‌گرفته در کتاب، به شرح حال نویسنده، پرداخته شده است[۲].

    طرطوشی کتاب خود را با ذکر احادیثی که در پیرامون حقوق والدین می‌باشد، آغاز نموده[۳] و سپس، به آثار واردشده درباره نیکی به پدر و مادر، اشاره نموده است[۴] و پس از آن، به موضوعاتی همچون اقسام شکر، معنی عاق والدین و انواع آن، ماهیت بر و معنای آن، احکام اطاعت از والدین در شبهات، مخالفت والدین در نوافل، صله رحم، معنی ذوی‌الارحام و معنی زیادت عمر، پرداخته است[۵].

    «بر الوالدين» ابن جوزی، در واقع تلخیصی است از کتاب دیگر وی، تحت عنوان «البر و الصلة» که دو احتمال پیرامون آن وجود دارد: نخست آنکه خود ابن جوزی، آن را تلخیص کرده باشد؛ زیرا مباحث هر دو کتاب، از لحاظ ترتیب، عناوین و مضامین، به میزان بسیار زیادی، تقریبا مانند یکدیگر می‌باشد. احتمال دیگر، آن است که عالمی غیر ابن جوزی، آن را تلخیص نموده باشد[۶].

    از جمله مطالب این کتاب، می‌توان به موضوعاتی همچون امر خداوند به نیکی به والدین و صله رحم و همچنین اوامر موجود در سنت پیرامون نیکی به والدین، اشاره نمود[۷].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه کتاب اول، ص7
    2. ر.ک: همان، ص15-21
    3. ر.ک: متن کتاب، ص35
    4. ر.ک: همان، ص48
    5. ر.ک: همان، ص61-100
    6. ر.ک: مقدمه کتاب دوم، ص111-112
    7. ر.ک: متن کتاب دوم، ص131-132

    منابع مقاله

    مقدمات و متن کتاب.


    وابسته‌ها