المُحبّر: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - ' ' به ' ')
    برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
    جز (جایگزینی متن - 'ب شناسی' به 'ب‌شناسی')
     
    (یک نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
    خط ۸: خط ۸:
    [[حسن، سيد کسروي]] (محقق)
    [[حسن، سيد کسروي]] (محقق)


    | زبان = عربي
    | زبان = عربی
    | کد کنگره = ‏‎1421 ‎‏/‎‏الف‎‏2‎‏م‎‏3 25 CS  
    | کد کنگره = ‏‎1421 ‎‏/‎‏الف‎‏2‎‏م‎‏3 25 CS  
    | موضوع = اعراب - نسب نامه
    | موضوع = اعراب - نسب نامه
    خط ۹۶: خط ۹۶:
    [[رده:علوم کمکی تاریخ]]
    [[رده:علوم کمکی تاریخ]]


    [[رده:نسب شناسی]]
    [[رده:نسب‌شناسی]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۲۸ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۵:۲۷

    المحبر
    المُحبّر
    پدیدآورانابن حبیب، محمد بن حبیب (نويسنده) حسن، سيد کسروي (محقق)
    ناشردار الغد العربي
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر2000م , 1421ق
    چاپ1
    موضوعاعراب - نسب نامه

    نسب شناسي

    کشورهاي عربي - تاريخ - پيش از اسلام
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏‎1421 ‎‏/‎‏الف‎‏2‎‏م‎‏3 25 CS
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    المُحبّر، اثر ابوجعفر محمد بن حبیب بن امیة بن عمرو هاشمی بغدادی، معروف به ابن حبیب (متوفی 245ق)، است که در یک جلد با تحقیق و تصحیح حسن سید کسروی منتشر شده است. این کتاب، مشتمل بر مطالب متنوع تاریخی است.

    ساختار

    کتاب، مشتمل است بر: مقدمه ناشر، اهدائیه و مقدمه محقق، زندگی‌نامه مؤلف، روش تحقیق کتاب، سخنی درباره چاپ‎ پیشین کتاب و متن اصلی بدون تبویب و فصل‌بندی خاص.

    نویسنده، از منابع متعدد انساب، شعر و لغت استفاده کرده است که از آن جمله است: «جمهرة الأنساب لابن الكلبي»، «دواوين فرزدق»، «دواوين ابن قيس الرقيات» و «دواوين لبيد»[۱].

    گزارش محتوا

    در برخی از منابع در معرفی کتاب «المحبر» آمده است: تنها یک نسخه خطی از این کتاب به دست ما رسیده است که در موزه بریتانیا نگهداری می‌‎شود و به سال 751ق، بازمی‌گردد. این‌ کتاب‌ را خانم‌ لیختن‌ شتیتر در حیدرآباد دکن‌، 1361ق‌/1942م‌ و حمیدالله‌ با تحقیقاتى‌ درباره ابن‌ حبیب‌ و آثار او در بیروت‌ به‌ چاپ‌ رسانده‌اند[۲].

    محقق کتاب، کلمه «المحبَّر» را به «المحسَّن أو المزيَّن أو المجمَّل أو المنمَّق»، یعنی زیبا و آراسته و زینت‌شده معنا کرده است. وی سپس با رجوع به لسان ‌العرب ابن منظور، درباره این ماده چنین آورده است: هر خط یا کلام یا شعر یا غیر آن که نیکو باشد[۳].

    بخش‌ اعظم‌ آثار ابن‌ حبیب‌ را کتب‌ انساب‌ تشکیل‌ مى‌دهد. تقریباً همه کتاب‌ها و رساله‌هایى‌ که‌ از او به‌ چاپ‌ رسیده‌، در همین‌ زمینه‌ یا در باب‌ ضبط اسماء است‌. کتاب‌های‌ شعر، که‌ وی‌ جمع‌‌آوری‌ و تدوین‌ یا روایت‌ کرده‌ نیز بسیار متعدد است. همچنین‌ از عناوین‌ کتاب‌های‌ مفقود او مى‌توان‌ دریافت‌ که‌ وی‌ در لغت‌ و حدیث‌ و حتى‌ «انواء» آثاری‌ را تألیف‌ کرده‌ بوده‌ است‌؛ البته سیوطى‌ مى‌گوید که‌ کتاب‌های‌ او را بررسى‌ کرده‌ و در آنها از نظر لغت‌، خلط و اشتباه‌ فراوان‌ یافته‌ است[۴].

    المُحَبّر که‌ حاجى‌ خلیفه‌ آن‌ را «تاريخ‌ الخلفاء» نیز خوانده‌ است، مهم‌ترین‌ اثر ابن ‌حبیب است‌. مطالب‌ این‌ کتاب‌ با المُنمَّق یکى‌ است‌. «المنمق و شرح أحوال قريش»، شامل شرح احوال آدم(ع) و سلسله پیامبران و سپس قریش و پیامبر اسلام(ص) می‌باشد[۵].

    از جمله کسانی‌ که‌ ابن حبیب از آنها فراوان نقل‌ می‌کند کلبی و پسرش‌ ابن‌ کلبی است. چون ابن‌ ‌کلبی‌ و پدرش از عالم‌ترین افراد به احوال عرب جاهلی بودند. می‌توان‌ گفت:‌ مهم‌ترین منابع محبّر، کتاب‌های‌ کلبی‌ و پسرش است. مؤیّد‌ این‌ ادعا مشابهت عناوین فصل‌‌های‌ محبر است با نام کتاب‌هایی که به ابن کلبی نسبت می‌دهند[۶].

    کتاب، شامل مجموعه‌ای از مطالب‌ تاریخی‌ متنوع و پراکنده است که برخی از آنها در کتابی یافت نمی‌‌شود‌ یا در کتابی با این قدمت وجود‌ ندارد.‌ برخی‌ از عنوان‌های آن عبارتند از:

    عمر پیامبران،‌ شبیهان‌ به پیامبر اسلام(ص)، دربان‌های پیامبر و خلفا، دامادهای پیامبر و امام علی(ع) و امام حسن(ع) و ابوبکر و عمر‌ و عثمان‌ و خلفای‌ اموی و عباسی و…، کسانی که‌ پیش‌ از بعثت پیامبر بت‌پرستی را ترک کردند، فرستادگان پیامبر به‌سوی‌ پادشاهان‌ و اشراف، اطعام‌کنندگان در جنگ‌ بدر، همسران پیامبر، باجناق‌‌های‌ پیامبر، جنگ‌های رسول خدا،‌ نام‌گذاری شده‌ها به محمد، پیامبرانی که مختون به دنیا آمدند، اذان‌گوهای‌ قریش،‌ کسانی که برای حضور در‌ جنگ‌ تبوک‌ گریه کردند، مسخره‌‌کنندگان‌ قریش، زنانی که آرزوی‌ مرگ‌ پیامبر را داشتند، آنچه در جاهلیت بوده و در اسلام باقی ماند، جاسوس‌های‌ پیامبر،‌ حاضران در جنگ بدر، احمق‌ها،‌ زنانی‌ که با‌ پیامبر‌ بیعت‌ کردند، اصحابی که در‌ جنگ جمل و صفین در رکاب امام علی(ع) حضور داشتند، کسانی که با داشتن ده زن‌ به‌ اسلام گرویدند، جمع‌کنندگان قرآن‌ در‌ عصر پیامبر، زنانی که به مشرکان ملحق شدند، منافقان، حواریان پیامبر(ص)[۷].

    برخی مطالب نویسنده توسط محقق کتاب مورد نقد قرار گرفته است؛ به‌عنوان مثال نویسنده در ذکر افرادی که احوَل و دارای چشمان لوچ بوده‌اند نام عمر بن خطاب را ذکر کرده است. محقق کتاب با رد این مطلب چنین می‌نویسد که در غیر این منبع در کتاب دیگری ندیده و نخوانده که عمر بن خطاب را به این صفت متصف کرده باشند[۸].

    محقق همچنین تذکر می‌دهد که در ذکر تاریخ برخی غزوات رسول‌الله با سایر کتب مغازی که در دست است، اختلاف وجود دارد[۹].

    نویسنده همچنین تحت عنوان «اشراف نابینا»، به نام حضرت شعیب و اسحاق(ع) اشاره می‌کند که از سوی سید کسروی مورد اعتراض قرار می‌گیرد. محقق، احتمال می‌دهد که نویسنده، این مطالب را از کتب اهل کتاب که پر از افترائات و اسرائیلیات است نقل کرده باشد؛ چراکه خداوند انبیا را از این عیوب مبرا داشته است. در مواردی چون حضرت ایوب نیز بیماری عادی غیر منفر بوده تا قوت ایمان و شدت اراده‌اش اثبات شود[۱۰].

    وضعیت کتاب

    فهرست مطالب در انتهای کتاب ذکر شده است. آدرس آیات، معانی لغات، ارجاعات، معرفی اعلام و توضیحات ذکرشده در پاورقی‌ها به قلم محقق اثر است.

    پانویس

    1. ر.ک: ترجمه مؤلف، ص‌19
    2. ر.ک: همان، ص23؛ آذرنوش، آذرتاش، ج3، ص‌307؛ فاطمی، سید حسن، ص‌84
    3. ر.ک: مقدمه محقق، ص‌10
    4. ر.ک: آذرنوش، آذرتاش، ج3، ص‌307
    5. ر.ک: همان
    6. فاطمی، سید حسن، ص‌84
    7. ر.ک: همان، ص‌85
    8. ر.ک: متن کتاب، ص‌304، پاورقی 2
    9. ر.ک: همان، ص‌126، پاورقی 2
    10. ر.ک: همان، ص‌298، پاورقی 1

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. آذرنوش، آذرتاش، دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، تهران، 1374.
    3. فاطمی سید حسن، «معرفی‌های اجمالی»، پایگاه مجلات تخصصی نور، مجله: مجله آینه پژوهش، خرداد و تیر 1384، شماره 92، صفحه 67 تا 87.

    وابسته‌ها