إيضاح المصباح لأهل الصلاح: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR133364J1.jpg | عنوان = إيضاح المصباح لأهل الصلاح | عنوان‌های دیگر = شرح مختصر مصباح المتهجد للشیخ الطوسي قدس سره ** مصباح التهجد في عمل السنة. شرح | پدیدآورندگان | پدیدآوران = بهاءالدین نیلی، علی بن عبدالکریم (نويسنده)...» ایجاد کرد)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۳۰ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۰۷:۵۸

    إيضاح المصباح لأهل الصلاح
    إيضاح المصباح لأهل الصلاح
    پدیدآورانبهاءالدین نیلی، علی بن عبدالکریم (نويسنده)

    طوسی، محمد بن حسن (نويسنده)

    اعرجی، علي عباس علیوي ( محقق)
    عنوان‌های دیگرشرح مختصر مصباح المتهجد للشیخ الطوسي قدس سره ** مصباح التهجد في عمل السنة. شرح
    ناشرموسوی‌زاده
    مکان نشرعراق - حله
    سال نشر1444ق - 2022م
    چاپ1
    موضوعطوسی، محمد بن حسن، 385 - 460ق. مصباح المتهجد -- نقد و تفسیر - دعاها - اعمال السنه - عبادات شیعه
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    6022م9ط 267/53 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    إيضاح المصباح لأهل الصلاح، اثر سید بهاءالدین علی بن عبدالکریم بن عبدالحمید نیلی (زنده در 816ق)، شرح مختصری است بر «مصباح المتهجد» نوشته شیخ طوسی (385-460ق) که با تحقیق علی عباس علیوی اعرجی، منتشر شده است.

    کتاب «مصباح المتهجد» از نظر طبقه‌بندی و تألیف، یکی از کتاب‌های مهم بشمار می‌رود؛ زیرا حاوی مجموعه‌ای از دانش‌ها در زمینه‌های مختلف علمی است. این اثر، همچون کشکولی است که دربردارنده موضوعات و مطالب مختلف، از علوم گوناگون، همچون: فقه، عقاید، لغت، نحو، ادبیات، آداب، ادعیه، اقوال و اوراد و مانند آن می‌باشد[۱] و اثر حاضر، اولین شرحی است که بر این کتاب نوشته شده و کتابی علمی و ارزشمند محسوب می‌شود که به شایستگی و هوش نویسنده و کیفیت درک و تیزبینی او، متمایز شده و ویژگی‌هایی دارد که نشان‌دهنده توانایی علمی برتر اوست؛ از جمله آنکه در آن، به تحلیل علمی و زبانی و فقهی مطالب پرداخته شده و مطالب و جزئیات مطرح‌شده در آن، تا مدت‌ها در مجامع علمی و تحقیقاتی، مطرح بوده و بدین ترتیب می‌توان دریافت که شارح، از زمان خویش، جلوتر بوده است[۲].

    یکی از ویژگی‌های شرح حاضر آن است که شارح حوادثی را که در زمان خود رخ داده است، ذکر نموده و یا از کسانی بوده که شاهد یا هم‌عصر آنها بوده و آن‌ها را یادداشت کرده است[۳].

    اثر حاضر، تنها یک شرح لغوی نیست، بلکه منظومه‌ای معرفتی است که از منظومه دیگری بارور شده و به ثمر نشسته و همواره به منظومه نخستین و متن اصلی، پایبند بوده است. باید توجه داشت عمل تبیین و تشریح برای هر مجموعه فکری، اعم از لغوی، فقهی، فلسفی یا فکری، نمایانگر یک نظام شناختی است که دو چیز در آن وجود دارد: اول، استحکام متن مشروح و توجه به قواعد کلی و مطالب علمی فشرده‌ای که موجب توضیح متن مشروح شده تا بدین وسیله، مردم از آن بهره برده و از آن استفاده کنند. دوم، توانایی شارح در رمزگشایی از مطالب پیچیده متن اصلی و صرف ساعت‌ها و روزها از عمر خود برای ارائه آن به جامعه علمی، تا از آن بهره‎مند شود که هر دوی این امور، در شرح حاضر، مشهود است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: كلمة المركز، ص9
    2. ر.ک: همان، ص10
    3. ر.ک: همان
    4. ر.ک: همان، ص15

    منابع مقاله

    كلمة المركز.

    وابسته‌ها