محرك سواكن الغرام إلی حج بيت‌الله الحرام و زيارة قبر النبي عليه‌الصلاةوالسلام: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR22305J1.jpg | عنوان = محرک سواکن الغرام إلی حج بيت الله الحرام و زيارة قبر النبي عليه الصلاة و السلام | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = کرمی‌، مرعی‌ بن‌ یوسف‌ (نويسنده) باجوده، محمد بن عبد الله (محق...» ایجاد کرد)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۱۶ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۰۹:۳۶

    محرک سواکن الغرام إلی حج بيت الله الحرام و زيارة قبر النبي عليه الصلاة و السلام
    محرك سواكن الغرام إلی حج بيت‌الله الحرام و زيارة قبر النبي عليه‌الصلاةوالسلام
    پدیدآورانکرمی‌، مرعی‌ بن‌ یوسف‌ (نويسنده)

    باجوده، محمد بن عبد الله (محقق)

    حذیفی، عبد الرحمن بن محمد ( محقق)
    ناشردار القاهرة
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر2006م
    چاپ1
    شابک9960-49-413-6
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ک4م3 188/8 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    محرك سواكن الغرام إلی حج بيت‌الله الحرام و زيارة قبر النبي عليه‌الصلاةوالسلام، اثر مرعی بن یوسف بن ابی‌بکر مقدسی حنبلی (متوفی 1033ق)، کتابی است در بیان فضیلت حج و زیارت مرقد مطهر پیامبر(ص) که با تحقیق محمد بن عبدالله باجوده و عبدالرحمن بن محمد حذیفی، منتشر شده است.

    مطالب کتاب، در واقع، تلخیصی است از کتاب دیگر مؤلف، تحت عنوان «تشويق الأنام إلی زيارة بيت‌الله الحرام»[۱].

    کتاب با مقدمه مفصلی از محقق آغاز شده که در آن، ضمن اشاره به موضوع کتاب، به شرح حال مؤلف، پرداخته شده است[۲]. مؤلف، مطالب خود را در یک مقدمه و ده باب، به شرح زیر، تنظیم نموده است: در مقدمه، با استفاده از روایات و آیاتی مانند آیه شریفه 27 و 28 سوره حج: «وَ أَذِّنْ فِي النَّاسِ بِالْحَجِّ یأْتُوك رِجَالًا وَ عَلَىٰ كلِّ ضَامِرٍ يأْتِينَ مِنْ كلِّ فَجٍّ عَمِيقٍ لِيشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُم» (و مردم را دعوت عمومی به حج کن؛ تا پیاده و سواره بر مرکب‌های لاغر از هر راه دوری به‌سوی تو بیایند، تا شاهد منافع گوناگون خویش (در این برنامه حیات‌بخش) باشند)، به اهمیت و جایگاه والای حج، اشاره شده است[۳].

    باب نخست، به بیان فضیلت حج، اختصاص یافته است. در این رابطه، به موضوعاتی همچون طلب دعای حاج، نفقه حاجیان، پیاده حج به‌جای آوردن، انجام حج از میت و مردن در مسیر حج، اشاره شده است[۴].

    در باب دوم، روایات و آثاری آورده شده که به فضیلت عمره، اشاره دارند[۵] و در باب سوم، از فضیلت تلبیه، سخن به میان آمده است. در این باب، با اشاره به روایت شریف نبوی(ص): «جاءني جبريل فقال: يا محمد مر أصحابك فليرفعوا أصواتهم بالتلبية؛ فإنها من شعائر الحج»، که ابن ماجه، مالک، شافعی، ترمذی، ابوداود، نسایی و خلاد بن سائب، نقل نموده‌اند، تلبیه از شعایر حج، دانسته شده است[۶].

    در باب چهارم، فضیلت وقوف در عرفه، تبیین گردیده و در این رابطه، حکایتی از علی بن موفق، نقل شده است[۷].

    در باب پنجم، بحث پیرامون رمی جمرات، حلق و قربانی بوده[۸] و در باب ششم، فضیلت طواف و نگریستن به بیت‌الله الحرام، بیان شده است[۹]. مطالب مطرح‌شده در سایر ابواب کتاب به‌ترتیب عبارتند از: فضیلت حجرالاسود، رکن، مقام، ملتزم، حطیم و ورود به بیت؛ فضیلت آب زمزم؛ فضیلت زیارت مرقد مطهر پیامبر(ص) و فضیلت حرمین شریفین.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه مؤلف، ص6
    2. ر.ک: همان، ص5-21
    3. ر.ک: مقدمه مؤلف، ص23
    4. ر.ک: متن کتاب، ص31-79
    5. ر.ک: همان، ص83
    6. ر.ک: همان، ص99
    7. ر.ک: همان، ص123
    8. ر.ک: همان، ص111
    9. ر.ک: همان، ص147

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها