گاهنمای زرتشتی: تقویم کامل خورشیدی: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    جز (جایگزینی متن - 'رده:مقالات شهریور موسوی' به '')
     
    خط ۴۷: خط ۴۷:
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 مهر 1402]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 مهر 1402]]
    [[رده:فاقد اتوماسیون]]
    [[رده:فاقد اتوماسیون]]
    [[رده:مقالات شهریور موسوی]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۲۶ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۱:۴۴

    گاهنمای زرتشتی: تقویم کامل خورشیدی
    گاهنمای زرتشتی: تقویم کامل خورشیدی
    پدیدآورانآذرگشسب، اردشیر (مؤلف)
    ناشرکنکاش موبدان
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1364
    چاپدوم
    موضوعگا‌هشما‌ری زردشتی‌
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    CE 34/آ۴گ۲

    گاهنمای زرتشتی: تقویم کامل خورشیدی، تألیف اردشیر آذرگشسب، به معرفی گاهنماها یا تقویم‌های زرتشتیان پرداخته و دلایل برتری تقویم فصل و ارجحیت آن را بر دیگر گاهنماهای زرتشتی مورد بررسی قرار داده است.

    نویسنده، کتاب را با هدف ایجاد اتحاد و برطرف نمودن دو دستگی زرتشتیان (از حیث روز و ماه) در عمل کردن به تقویم‌های گوناگون نوشته است؛ ازاین‌رو، وی با دلایل و شواهد زیادی، تقویم فصلی را بر دیگر گاهنماهای زرتشتی ترجیح داده، از تمام هم‌کیشان خود، خواسته به این گاهنما عمل کنند. کتاب شامل چند قسمت است: در ابتدا کلیاتی درباره انواع گاهنما، گاهنمای قمری و شمسی، بیان گشته و پس از آن، گاهنمای زرتشتی معرفی گردیده و نام ماه‌ها و روزها به فارسی و اوستایی به همراه معنای آن‌ها و نام پنج روز پنجه‌وه (پنجه بزرگ) که به آخر سال زرتشتی افزوده می‌گردد، آورده شده است.

    نویسنده در ادامه، به شناساندن گاهنمای پارسیان هند و زرتشتیان و سنجش آن‌ها با هم پرداخته و سپس چگونگی اجرای کبیسه را در عهد ساسانی و دوره‌های بعد، و برخی از دوره‌ها و اصطلاح‌های مرتبط با گاهنما را به نقل از کتاب‌های مذهبی زرتشتیان، به‌ویژه اوستا توضیح داده است.

    در قسمت بعدی، دلایل برتری گاهنمای فصلی بر تقویم‌های دیگر زرتشتی، روش یافتن روز و ماه فصلی از تقویم رسمی ایران و روزهای ویژه رفتن به زیارتگاه‌های زرتشتی، به همراه معرفی مختصر هر کدام از نظر گذرانده شده است[۱].

    پانویس

    1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص290-291

    منابع مقاله

    شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

    وابسته‌ها