تبار خیزش: مسائل سرمایه‌داری معاصر در خاورمیانه: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - 'سرمایه داری' به 'سرمایه‌داری')
    جز (جایگزینی متن - 'چشم انداز' به 'چشم‌انداز')
     
    (۲۵ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
    خط ۹: خط ۹:
    |زبان  
    |زبان  
    | زبان =
    | زبان =
    | کد کنگره =
    | کد کنگره =HC۴۱۵/۱۵/ه۲،ت۲‏
    | موضوع =
    | موضوع = رشد اقتصا‌دی -- خا‌ورمیا‌نه‌ -- جنبه‌ها‌ی سیا‌سی‌,Middle East -- Political aspects -- Economic development,سرما‌یه‌داری -- خا‌ورمیا‌نه‌ -- جنبه‌ ها‌ی سیا‌سی‌,Middle East -- Political aspects -- Capitalism,جنبش‌ها‌ و قیا‌م‌ها‌ -- خا‌ورمیا‌نه‌ -- جنبه‌ها‌ی اقتصا‌دی,Middle East -- Economic aspects -- Insurgency,خا‌ورمیا‌نه‌ -- سیا‌ست‌ اقتصا‌دی,Economic policy -- Middle East,خا‌ورمیا‌نه‌ -- اوضا‌ع اقتصا‌دی,Economic conditions -- Middle East
    |ناشر  
    |ناشر  
    | ناشر =پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات  
    | ناشر =پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات  
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    | پیش از =
    | پیش از =
    }}
    }}
    '''تبار خیزش: مسائل سرمایه‌داری معاصر در خاورمیانه''' تألیف آدام هنیه؛ با ترجمه لادن احمدیان هروی؛ کتاب پیش رو از معدود آثاری است که در اوج تحولات بهارعربی با رویکرد اقتصاد سیاسی نوشته شده است و از این رو، جایگاهی متمایز در میان سایر تحلیل‌ها دارد.
    '''تبار خیزش: مسائل سرمایه‌داری معاصر در خاورمیانه''' تألیف [[هنیه، آدام|آدام هنیه]]؛ با ترجمه [[احمدیان هروی، لادن|لادن احمدیان هروی]]؛ کتاب پیش رو از معدود آثاری است که در اوج تحولات بهارعربی با رویکرد اقتصاد سیاسی نوشته شده است و از این رو، جایگاهی متمایز در میان سایر تحلیل‌ها دارد.


    ==ساختار==
    ==ساختار==
    این کتاب مشتمل بر هفت فصل است:
    این کتاب مشتمل بر هفت فصل است:


    فصل اول: نظریه ها و چشم اندازها- در این فصل نویسنده با نقد رویکردهای متعارف که تحولات خاورمیانه را عموما با اتکای نظری به دوگانه ی مبهم دولت / جامعه‌ی مدنی بررسی می‌کنند، نشان می‌دهد که جریان اصلی مطالعات خاورمیانه گرفتار نوعی استثناگرایی روش شناختی است؛ گویی مقولات اساسی جامعه‌شناسی همانند دولت و طبقه برای مطالعه‌ی خاورمیانه ناکافی اند. این رویکرد باعث شده است که مسائل عینی خاورمیانه در هاله ای رازآلود از فرهنگ گرایی مستتر شود. در نتیجه، نویسنده تحلیل طبقاتی با مبنای بررسی پویایی های اجتماعی در خاورمیانه قرار می‌دهد که ناگزیر به بررسی چگونگی بسط سیاست‌های نئولیبرالی در چند دهه‌ی گذشته گره خورده است.
    فصل اول: نظریه‌ها و چشم‌اندازها- در این فصل نویسنده با نقد رویکردهای متعارف که تحولات خاورمیانه را عموما با اتکای نظری به دوگانه‌ی مبهم دولت / جامعه‌ی مدنی بررسی می‌کنند، نشان می‌دهد که جریان اصلی مطالعات خاورمیانه گرفتار نوعی استثناگرایی روش شناختی است؛ گویی مقولات اساسی جامعه‌شناسی همانند دولت و طبقه برای مطالعه‌ی خاورمیانه ناکافی اند. این رویکرد باعث شده است که مسائل عینی خاورمیانه در هاله‌ای رازآلود از فرهنگ گرایی مستتر شود. در نتیجه، نویسنده تحلیل طبقاتی با مبنای بررسی پویایی‌های اجتماعی در خاورمیانه قرار می‌دهد که ناگزیر به بررسی چگونگی بسط سیاست‌های نئولیبرالی در چند دهه‌ی گذشته گره خورده است.


    فصل دوم: ارائه‌ی تصویری از منطقه: امپریالیسم و خاورمیانه-  نویسنده در این فصل نشان می‌دهد که تحقق نئولیبرالیسم در خاورمیانه، همچون دیگر نقاط جهان، بدون اتکا به ابزارهای قهری دولت و بدون تمرکز شدید قدرت دولتی ممکن نبوده است. با خواندن سیر تاریخی تحولات، مخاطب در می یابد که چگونه پیاده سازی گام به گام سیاست‌های نئولیبرالی به تغییر ماهیت قدرت دولتی در خاورمیانه انجامید و دولت به ابزاری برای بازسازی روابط طبقاتی به نفع تمرکز و تجمیع هرچه بیشتر سرمایه در دست گروهی اندک بدل شد.
    فصل دوم: ارائه‌ی تصویری از منطقه: امپریالیسم و خاورمیانه-  نویسنده در این فصل نشان می‌دهد که تحقق نئولیبرالیسم در خاورمیانه، همچون دیگر نقاط جهان، بدون اتکا به ابزارهای قهری دولت و بدون تمرکز شدید قدرت دولتی ممکن نبوده است. با خواندن سیر تاریخی تحولات، مخاطب در می‌یابد که چگونه پیاده‌سازی گام به گام سیاست‌های نئولیبرالی به تغییر ماهیت قدرت دولتی در خاورمیانه انجامید و دولت به ابزاری برای بازسازی روابط طبقاتی به نفع تمرکز و تجمیع هرچه بیشتر سرمایه در دست گروهی اندک بدل شد.


    فصل سوم: ترسیم نقشه ی تجربه‌ی نئولیبرالی- خصوصی سازی و گفتمان بحران، مقررات زدایی بازار کار، مشارکت عمومی- خصوصی و هدف گرفتن زیرساخت ها، گشودن درها به بازار جهانی، قدرت سرمایه ی مالی، تمرکزیابی و استبداد – شکل جدیدی از نهادینه کردن قدرت دولتی، تمرکز زدایی و خودمختاری و دولت به عنوان مجرای ثروت از مطالب این فصل می باشند.   
    فصل سوم: ترسیم نقشه‌ی تجربه‌ی نئولیبرالی- خصوصی سازی و گفتمان بحران، مقررات زدایی بازار کار، مشارکت عمومی- خصوصی و هدف گرفتن زیرساخت‌ها، گشودن درها به بازار جهانی، قدرت سرمایه‌ی مالی، تمرکزیابی و استبداد – شکل جدیدی از نهادینه کردن قدرت دولتی، تمرکز زدایی و خودمختاری و دولت به عنوان مجرای ثروت از مطالب این فصل می‌باشند.   


    فصل چهارم: سرمایه‌داری و اصلاحات ارضی در شمال آفریقا- تعدیل ساختاری و انقلاب کشت و صنعت، سلب مالکیت، مهاجرت و رشد تهیدستان روستایی، تکوین طبقاتی در مناطق روستایی، کشت و صنعت و بورژوازی روستای و بالاخره بازآرایی کشاورزی در خاورمیانه از مباحث این فصل است.
    فصل چهارم: سرمایه‌داری و اصلاحات ارضی در شمال آفریقا- تعدیل ساختاری و انقلاب کشت و صنعت، سلب مالکیت، مهاجرت و رشد تهیدستان روستایی، تکوین طبقاتی در مناطق روستایی، کشت و صنعت و بورژوازی روستای و بالاخره بازآرایی کشاورزی در خاورمیانه از مباحث این فصل است.


    فصل پنجم: طبقه و دولت در کرانه ی باختری: نئولیبرالیسم تحت اشغال- اشغال 1967، توافق اسلو، ارتش ذخیره ی دورانداختنی نیروی کار، انتقاضه ی دوم، شکاف غزه- کرانه ی باختری، چرخش نئولیبرال، بی طرف بازار و پنهان کردن مسئله‌ی قدرت، ازمطالبیست که در این فصل آمده است.
    فصل پنجم: طبقه و دولت در کرانه‌ی باختری: نئولیبرالیسم تحت اشغال- اشغال 1967، توافق اسلو، ارتش ذخیره‌ی دورانداختنی نیروی کار، انتفاضه‌ی دوم، شکاف غزه- کرانه‌ی باختری، چرخش نئولیبرال، بی طرف بازار و پنهان کردن مسئله‌ی قدرت، ازمطالبی است که در این فصل آمده است.


    فصل ششم: گستره ی منطقه ای: بازگرداندن دولت‌های عربی خلیج به صحنه- اهمیت کارگر مهاجر، فهم ماهیت کار مهاجر در خلیج، الگوها و وضعیت کار مهاجر در خلیج، تعمیق استثمار، توسعه ی طبقات سرمایه دار، بین المللی شدن سرمایه ی خلیج؛ عناوین فرعی این فصل را تشکیل می‌دهد.
    فصل ششم: گستره‌ی منطقه ای: بازگرداندن دولت‌های عربی خلیج به صحنه- اهمیت کارگر مهاجر، فهم ماهیت کار مهاجر در خلیج، الگوها و وضعیت کار مهاجر در خلیج، تعمیق استثمار، توسعه‌ی طبقات سرمایه دار، بین‌المللی شدن سرمایه‌ی خلیج؛ عناوین فرعی این فصل را تشکیل می‌دهد.


    فصل هفتم: بحران و انقلاب- از شمال آفریقا تا سوریه: خطوط انقلاب، یمن، بحرین، لیبی، سوریه، مضامین مشترک، مسیرهای مختلف، لحظه ی ضدانقلاب، وعده ی اغواگر کمک، اخوان المسلمین و ضد انقلاب و پیش بینی آزادی نیز مجموعه مطالب این فصل می باشند.  
    فصل هفتم: بحران و انقلاب- از شمال آفریقا تا سوریه: خطوط انقلاب، یمن، بحرین، لیبی، سوریه، مضامین مشترک، مسیرهای مختلف، لحظه‌ی ضدانقلاب، وعده‌ی اغواگر کمک، اخوان المسلمین و ضد انقلاب و پیش بینی آزادی نیز مجموعه مطالب این فصل می‌باشند.  


    ==معرفی کتاب==
    ==معرفی کتاب==
    کتاب پیش رو از معدود آثاری است که در اوج تحولات بهارعربی با رویکرد اقتصاد سیاسی نوشته شده است و از این رو، جایگاهی متمایز در میان سایر تحلیل‌ها دارد. در این کتاب، نویسنده به جای پرداختن به سیاست ورزی روز، عمدتا به واکاوی روندهای تاریخی و تحولات طبقاتی ملازم آن می‌پردازد تا زمینه ی شکل گیری اعتراضات و به تبع آن، دلالت‌های سیاسی این جنبش ها را تحلیل کند. افزون بر رویکرد نظری نویسنده، وجه متمایز کتاب برجسته کردن حوزه هایی است که در مطالعات متداول خاورمیانه عمدتا مغفول مانده است.  
    کتاب پیش رو از معدود آثاری است که در اوج تحولات بهارعربی با رویکرد اقتصاد سیاسی نوشته شده است و از این رو، جایگاهی متمایز در میان سایر تحلیل‌ها دارد. در این کتاب، نویسنده به جای پرداختن به سیاست ورزی روز، عمدتا به واکاوی روندهای تاریخی و تحولات طبقاتی ملازم آن می‌پردازد تا زمینه‌ی شکل‌گیری اعتراضات و به تبع آن، دلالت‌های سیاسی این جنبش‌ها را تحلیل کند. افزون بر رویکرد نظری نویسنده، وجه متمایز کتاب برجسته کردن حوزه‌هایی است که در مطالعات متداول خاورمیانه عمدتا مغفول مانده است.  


    کتاب حاضر دعوتی است به بازخوانی تاریخ اقتصاد سیاسی منطقه ی خاورمیانه. این کتاب روایت ضدانقلاب نئولیبرالی است که از چهار دهه‌ی گذشته، تمامی عرصه های حیات اجتماعی – اقتصادی منطقه را آماج حملات خود قرار داده است. آدام هنیه، نویسنده‌ی فلسطینی تبار و استاد دانشگاه سوآس، با روایتی درخشان و با بهره گیری از مطالعات تجربی می کوشد تا خطوط اصلی تحولات نئولیبرالی در منطقه را ترسیم کند ونشان دهد که دستاورد این سیاست ها برای مردم خاورمیانه چه بوده است. از این رو این کتاب جزء معدود آثاریست که در اوج تحولات بهار عربی با رویکرد اقتصاد سیاسی نوشته شده است و جایگاه متمایزی در میان سایر تحلیل‌ها دارد. در این کتاب، نویسنده به جای پرداختن به سیاست ورزی روز، عمدتا به واکاوی روندهای تاریخی و تحولات طبقاتی ملازم آن می‌پردازد تا زمینه ی شکل گیری اعتراضات و به تبع آن، دلالت‌های سیاسی این جنبش ها را تحلیل کند. افزون بر رویکرد نظری نویسنده، وجه متمایز کتاب برجسته کردن حوزه هایی است که در مطالعات متداول خاورمیانه عمدتا مغفول مانده است. همان که پیش از این نیز بدان اشاره شد.<ref> [https://historylib.com/books/2709 ر.ک: کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران] </ref>
    کتاب حاضر دعوتی است به بازخوانی تاریخ اقتصاد سیاسی منطقه‌ی خاورمیانه. این کتاب روایت ضدانقلاب نئولیبرالی است که از چهار دهه‌ی گذشته، تمامی عرصه‌های حیات اجتماعی – اقتصادی منطقه را آماج حملات خود قرار داده است. آدام هنیه، نویسنده‌ی فلسطینی تبار و استاد دانشگاه سوآس، با روایتی درخشان و با بهره‌گیری از مطالعات تجربی می‌کوشد تا خطوط اصلی تحولات نئولیبرالی در منطقه را ترسیم کند ونشان دهد که دستاورد این سیاست‌ها برای مردم خاورمیانه چه بوده است. از این رو این کتاب جزء معدود آثاریست که در اوج تحولات بهار عربی با رویکرد اقتصاد سیاسی نوشته شده است و جایگاه متمایزی در میان سایر تحلیل‌ها دارد. در این کتاب، نویسنده به جای پرداختن به سیاست ورزی روز، عمدتا به واکاوی روندهای تاریخی و تحولات طبقاتی ملازم آن می‌پردازد تا زمینه‌ی شکل‌گیری اعتراضات و به تبع آن، دلالت‌های سیاسی این جنبش‌ها را تحلیل کند. افزون بر رویکرد نظری نویسنده، وجه متمایز کتاب برجسته کردن حوزه‌هایی است که در مطالعات متداول خاورمیانه عمدتا مغفول مانده است. همان که پیش از این نیز بدان اشاره شد.<ref> [https://historylib.com/books/2709 ر.ک: کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران] </ref>


    ==پانويس ==
    ==پانويس ==
    خط ۶۱: خط ۶۱:


    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:علوم اجتماعی (عمومی)]]
    [[رده: تاریخ فلسطین]]
    [[رده:مقالات جدید(بهمن) باقی زاده]]  
    [[رده:مقالات جدید(بهمن) باقی زاده]]  
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 بهمن 1402]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۱۲ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۲:۰۴

    تبار خیزش: مسائل سرمایه‌داری معاصر در خاورمیانه
    تبار خیزش: مسائل سرمایه‌داری معاصر در خاورمیانه
    پدیدآورانهنیه، آدام (نویسنده) احمدیان هروی، لادن (مترجم)
    ناشرپژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات
    مکان نشرتهران
    سال نشر۱۳۹۹
    شابک6-166-452-600-978
    موضوعرشد اقتصا‌دی -- خا‌ورمیا‌نه‌ -- جنبه‌ها‌ی سیا‌سی‌,Middle East -- Political aspects -- Economic development,سرما‌یه‌داری -- خا‌ورمیا‌نه‌ -- جنبه‌ ها‌ی سیا‌سی‌,Middle East -- Political aspects -- Capitalism,جنبش‌ها‌ و قیا‌م‌ها‌ -- خا‌ورمیا‌نه‌ -- جنبه‌ها‌ی اقتصا‌دی,Middle East -- Economic aspects -- Insurgency,خا‌ورمیا‌نه‌ -- سیا‌ست‌ اقتصا‌دی,Economic policy -- Middle East,خا‌ورمیا‌نه‌ -- اوضا‌ع اقتصا‌دی,Economic conditions -- Middle East
    کد کنگره
    HC۴۱۵/۱۵/ه۲،ت۲‏

    تبار خیزش: مسائل سرمایه‌داری معاصر در خاورمیانه تألیف آدام هنیه؛ با ترجمه لادن احمدیان هروی؛ کتاب پیش رو از معدود آثاری است که در اوج تحولات بهارعربی با رویکرد اقتصاد سیاسی نوشته شده است و از این رو، جایگاهی متمایز در میان سایر تحلیل‌ها دارد.

    ساختار

    این کتاب مشتمل بر هفت فصل است:

    فصل اول: نظریه‌ها و چشم‌اندازها- در این فصل نویسنده با نقد رویکردهای متعارف که تحولات خاورمیانه را عموما با اتکای نظری به دوگانه‌ی مبهم دولت / جامعه‌ی مدنی بررسی می‌کنند، نشان می‌دهد که جریان اصلی مطالعات خاورمیانه گرفتار نوعی استثناگرایی روش شناختی است؛ گویی مقولات اساسی جامعه‌شناسی همانند دولت و طبقه برای مطالعه‌ی خاورمیانه ناکافی اند. این رویکرد باعث شده است که مسائل عینی خاورمیانه در هاله‌ای رازآلود از فرهنگ گرایی مستتر شود. در نتیجه، نویسنده تحلیل طبقاتی با مبنای بررسی پویایی‌های اجتماعی در خاورمیانه قرار می‌دهد که ناگزیر به بررسی چگونگی بسط سیاست‌های نئولیبرالی در چند دهه‌ی گذشته گره خورده است.

    فصل دوم: ارائه‌ی تصویری از منطقه: امپریالیسم و خاورمیانه- نویسنده در این فصل نشان می‌دهد که تحقق نئولیبرالیسم در خاورمیانه، همچون دیگر نقاط جهان، بدون اتکا به ابزارهای قهری دولت و بدون تمرکز شدید قدرت دولتی ممکن نبوده است. با خواندن سیر تاریخی تحولات، مخاطب در می‌یابد که چگونه پیاده‌سازی گام به گام سیاست‌های نئولیبرالی به تغییر ماهیت قدرت دولتی در خاورمیانه انجامید و دولت به ابزاری برای بازسازی روابط طبقاتی به نفع تمرکز و تجمیع هرچه بیشتر سرمایه در دست گروهی اندک بدل شد.

    فصل سوم: ترسیم نقشه‌ی تجربه‌ی نئولیبرالی- خصوصی سازی و گفتمان بحران، مقررات زدایی بازار کار، مشارکت عمومی- خصوصی و هدف گرفتن زیرساخت‌ها، گشودن درها به بازار جهانی، قدرت سرمایه‌ی مالی، تمرکزیابی و استبداد – شکل جدیدی از نهادینه کردن قدرت دولتی، تمرکز زدایی و خودمختاری و دولت به عنوان مجرای ثروت از مطالب این فصل می‌باشند.

    فصل چهارم: سرمایه‌داری و اصلاحات ارضی در شمال آفریقا- تعدیل ساختاری و انقلاب کشت و صنعت، سلب مالکیت، مهاجرت و رشد تهیدستان روستایی، تکوین طبقاتی در مناطق روستایی، کشت و صنعت و بورژوازی روستای و بالاخره بازآرایی کشاورزی در خاورمیانه از مباحث این فصل است.

    فصل پنجم: طبقه و دولت در کرانه‌ی باختری: نئولیبرالیسم تحت اشغال- اشغال 1967، توافق اسلو، ارتش ذخیره‌ی دورانداختنی نیروی کار، انتفاضه‌ی دوم، شکاف غزه- کرانه‌ی باختری، چرخش نئولیبرال، بی طرف بازار و پنهان کردن مسئله‌ی قدرت، ازمطالبی است که در این فصل آمده است.

    فصل ششم: گستره‌ی منطقه ای: بازگرداندن دولت‌های عربی خلیج به صحنه- اهمیت کارگر مهاجر، فهم ماهیت کار مهاجر در خلیج، الگوها و وضعیت کار مهاجر در خلیج، تعمیق استثمار، توسعه‌ی طبقات سرمایه دار، بین‌المللی شدن سرمایه‌ی خلیج؛ عناوین فرعی این فصل را تشکیل می‌دهد.

    فصل هفتم: بحران و انقلاب- از شمال آفریقا تا سوریه: خطوط انقلاب، یمن، بحرین، لیبی، سوریه، مضامین مشترک، مسیرهای مختلف، لحظه‌ی ضدانقلاب، وعده‌ی اغواگر کمک، اخوان المسلمین و ضد انقلاب و پیش بینی آزادی نیز مجموعه مطالب این فصل می‌باشند.

    معرفی کتاب

    کتاب پیش رو از معدود آثاری است که در اوج تحولات بهارعربی با رویکرد اقتصاد سیاسی نوشته شده است و از این رو، جایگاهی متمایز در میان سایر تحلیل‌ها دارد. در این کتاب، نویسنده به جای پرداختن به سیاست ورزی روز، عمدتا به واکاوی روندهای تاریخی و تحولات طبقاتی ملازم آن می‌پردازد تا زمینه‌ی شکل‌گیری اعتراضات و به تبع آن، دلالت‌های سیاسی این جنبش‌ها را تحلیل کند. افزون بر رویکرد نظری نویسنده، وجه متمایز کتاب برجسته کردن حوزه‌هایی است که در مطالعات متداول خاورمیانه عمدتا مغفول مانده است.

    کتاب حاضر دعوتی است به بازخوانی تاریخ اقتصاد سیاسی منطقه‌ی خاورمیانه. این کتاب روایت ضدانقلاب نئولیبرالی است که از چهار دهه‌ی گذشته، تمامی عرصه‌های حیات اجتماعی – اقتصادی منطقه را آماج حملات خود قرار داده است. آدام هنیه، نویسنده‌ی فلسطینی تبار و استاد دانشگاه سوآس، با روایتی درخشان و با بهره‌گیری از مطالعات تجربی می‌کوشد تا خطوط اصلی تحولات نئولیبرالی در منطقه را ترسیم کند ونشان دهد که دستاورد این سیاست‌ها برای مردم خاورمیانه چه بوده است. از این رو این کتاب جزء معدود آثاریست که در اوج تحولات بهار عربی با رویکرد اقتصاد سیاسی نوشته شده است و جایگاه متمایزی در میان سایر تحلیل‌ها دارد. در این کتاب، نویسنده به جای پرداختن به سیاست ورزی روز، عمدتا به واکاوی روندهای تاریخی و تحولات طبقاتی ملازم آن می‌پردازد تا زمینه‌ی شکل‌گیری اعتراضات و به تبع آن، دلالت‌های سیاسی این جنبش‌ها را تحلیل کند. افزون بر رویکرد نظری نویسنده، وجه متمایز کتاب برجسته کردن حوزه‌هایی است که در مطالعات متداول خاورمیانه عمدتا مغفول مانده است. همان که پیش از این نیز بدان اشاره شد.[۱]

    پانويس


    منابع مقاله

    کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران

    وابسته‌ها